Καθώς, πλεόν, δεν νοείται πρωταθλητής χωρίς επιτελείο να φροντίζει για την ψυχολογική ακµή του, ο Μίλτος Τεντόγλου πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός σε ό,τι αφορά το συγκεκριµένο κοµµάτι. Θα αποτελούσε προτεραιότητα έτσι κι αλλιώς, πολλώ δε µάλλον τώρα, που χρειάζεται να κάνει και διαχείριση της πίεσης από εξωγενείς παράγοντες, παρόµοια της οποίας (πίεσης) άλλος Ελληνας αθλητής του στίβου δεν έχει γίνει κοινωνός.

Ο Βαγγέλης Βερτόπουλος, αθλητικός ψυχολόγος, έχει στο βιογραφικό του µπόλικες ώρες συνεργασίας µε αθλητές οµαδικών παιχνιδιών και ατοµικών αγωνισµάτων. Ο ίδιος υπήρξε αθλητής της ξιφασκίας και του µοντέρνου πεντάθλου και διετέλεσε οµοσπονδιακός προπονητής της ξιφασκίας, άρα µέσω της αδρεναλίνης και της τεστοστερόνης... διύλισε εαυτόν, για να δει πού φτάνουν τα όριά του. Αυτή είναι η «µαγική» λέξη που χρειάζεται να αναλύει µε τους αθλητές -και τις οµάδες που συνεργάζεται. Γι' αυτόν τον φόβο µπροστά στην αποτυχία, που ο Τεντόγλου -πρωταθλητής Ευρώπης κλειστού στίβου την Κυριακή 5 Μαρτίου, µε τα 8,30 µ. που έκανε στην Κωνσταντινούπολη- δεν φαίνεται ότι διαθέτει, µιλάει.

tentoglou

Η νοοτροπία των αθλητών 

«Υπάρχουν αθλητές που, επειδή έχουν χτίσει µια πολύ υγιή δική τους νοοτροπία, βλέπουν τους αγώνες ως πρόκληση και όχι ως απειλή. Είναι εκείνοι που λένε “είµαι εδώ για να λειτουργήσω όπως θέλω” και εστιάζουν στη διαδικασία της δικής τους προσπάθειας», αναφέρει αρχικά στο «S» ο κ. Βερτόπουλος. Η αλήθεια είναι ότι στην Ελλάδα έχουν υπάρξει πολλοί ταλαντούχοι άλτες, τόσο στο µήκος όσο και στο τριπλούν. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό πως ο Τεντόγλου δεν έχει καν το πανελλήνιο ρεκόρ. Αυτό είναι τα 8,66 µ., που ο Λούης Τσάτουµας έκανε στις 2 Ιουνίου 2007 στο µίτινγκ της Καλαµάτας.

Σε αντίθεση µε τους προηγούµενους, όµως, ο Τεντόγλου µπαίνει στους αγώνες γνωρίζοντας ότι θα πηδήξει. Η κουβέντα που είπε στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθληµα Ανοιχτού Στίβου στο Μόναχο, εκεί όπου κατέκτησε το χρυσό, είναι χαρακτηριστική: «Είχα πει στα παιδιά ότι, αν κάνω άκυρο πρώτο άλµα, είναι καλό σηµάδι». Για το θυµικό και το νοητικό επίπεδο του αθλητή, το άκυρο µπορεί να συνεπάγεται καταρράκωση. Οχι για τον Τεντόγλου, όπως τονίζει ο κ. Βερτόπουλος.

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΒΕΡΤΟΠΟΥΛΟΣ: ΔΕΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ ΚΑΤΙ ΩΣ ΑΠΕΙΛΗ, ΤΑ ΔΕΧΕΤΑΙ ΟΛΑ ΩΣ ΠΡΟΚΛΗΣΗ – ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΕΝΑΝ ΑΘΛΗΤΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΓΕΤΑΙ ΚΑΙ ΦΕΡΕΤΑΙ, ΔΕΝ ΑΝΕΒΟΚΑΤΕΒΑΙΝΕΙ Η ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΣΑΝ ΘΕΡΜΟΜΕΤΡΟ


«∆εν το βλέπουν ως απειλή, το βλέπουν ως πρόκληση. Ο ίδιος, βεβαίως, έχει µια αξιοθαύµαστη νοοτροπία, κι αυτό φαίνεται από τις δηλώσεις που κάνει. Τόσο εκείνος όσο και ο προπονητής του, ο Γιώργος Ποµάσκι, χαρακτηρίζονται από µια σεµνότητα και πράττουν το ιδεατό: Ασχολούνται µε όλα τα πράγµατα που είναι στον έλεγχό τους», σχολιάζει και συνεχίζει: «Υπάρχουν αθλητές που ασχολούνται και µε περιµετρικές καταστάσεις. Εστιάζοντας σε αυτούς τους τοµείς, συνήθως την πληρώνει η συγκέντρωσή τους. Το ιδανικό είναι ο αθλητής να βρίσκεται µόνο συγχρονισµένος στη διαδικασία της προσπάθειάς του. Να την έχει αυτοµατοποιήσει στο αγώνισµά του και να εστιάζει µόνο στην εκτέλεση. Η σκέψη του “πόσο θα πηδήξω” δεν τον απασχολεί. Σκέφτονται: “Κοίταξε να δεις, δεν ξέρω πόσο θα πηδήξω” και εστιάζουν στην προσπάθεια, οπότε αυτή είναι µια προσέγγιση που βοηθάει, και σε αυτό δουλεύουµε µε τους αθλητές».

Επιπλέον, ένα πολύ σηµαντικό στοιχείο το οποίο επισηµαίνει ο Β. Βερτόπουλος για τον Τεντόγλου είναι ότι πρόκειται για σταθερό χαρακτήρα. Αυτό επισηµαίνεται διότι υπάρχουν αθλητές που, παρότι έχουν βάλει εκατοντάδες ώρες προπόνησης πριν από έναν κρίσιµο αγώνα, δεν έχουν την αυτοπεποίθηση που χρειάζεται ώστε να ενεργούν ανεξαρτήτως της επίδοσης που θα γράψει το καντράν: «Είναι οι αθλητές που µας λένε “χρειάζοµαι ένα καλό άλµα, να ανέβει η ψυχολογία µου”. Χρειάζεται να καταλάβουν ότι “εγώ είµαι αυτός που έχω να βάλω την προσπάθεια, είµαι εγώ ο πρωταγωνιστής που µπορώ να κάνω τα πράγµατα που µπορεί να συµβούν”. Στην περίπτωση του Τεντόγλου, βλέπουµε έναν αθλητή που δεν άγεται και φέρεται, δεν ανεβοκατεβαίνει η ψυχολογία του σαν θερµόµετρο. Η συµπεριφορά του είναι ένα αντικείµενο που συµφέρει τους αθλητές να το χρησιµοποιήσουν και να εστιάσουν σε αυτό».

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο ‘’Secret’’ της εφημερίδας «Παραπολιτικά» στις 11/3/23