Ο Στέφανος Τσιτσιπάς μπαίνει στο Open του Μαϊάμι, ένα από τα περίοπτα τουρνουά της σεζόν, καθώς πρόκειται για χιλιάρι, προερχόμενος από τον αποκλεισμό του νωρίς στο Indian Wells. Το νούμερο 3 της παγκόσμιας κατάταξης, που με την απουσία του Νόβακ Τζόκοβιτς είναι νούμερο 2 στο ταμπλό, ταλαιπωρείται από τραυματισμό στον ώμο, ο οποίος του κόστισε και στο τουρνουά της Καλιφόρνια, ωστόσο βρίσκεται σε επίπεδο ανάρρωσης και, όπως τόνισε στις δηλώσεις του πριν το παιχνίδι της Παρασκευής, πιθανότατα με τον Ρισάρ Γκασκέ, θέλει να βγάλει τη διοργάνωση χωρίς να πονάει: «Ελπίζω να παίξω χωρίς πόνο και απλώς να μπορέσω να βγω έξω και να δείξω κάτι διαφορετικό από το Indian Wells. Ελπίζω να παίζω και να μη σκέφτομαι πολύ το χέρι μου».

Ο Έλληνας τενίστας σημείωσε τη διαφορά στην αυτοπεποίθησή του όταν δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα: «Η υγεία μου είναι το πιο σημαντικό πράγμα που θα μπορούσα να έχω στο τένις», είπε. «Όταν αισθάνομαι υγιής, όλα μπαίνουν στη θέση τους. Απολαμβάνω τον εαυτό μου στο γήπεδο, γίνομαι δημιουργικός, μπορώ να κάνω το παιχνίδι μου και νιώθω ότι τίποτα δεν μπορεί να πάει στραβά. Αυτός είναι ο στόχος μου σε αυτό το τουρνουά, απλά να παίξω χωρίς πόνο και να δω πώς θα ανταποκριθεί το χέρι μου τις επόμενες μέρες». 

Σε ό,τι αφορά τα ονόματα στο πάνω μέρος του ταμπλό, δηλαδή το νούμερο 1, Κάρλος Αλκαράθ, και το νούμερο 4, Ντανιήλ Μεντβέντεφ, που θεωρούνται τα τέκνα της επόμενης μέρας των γιγάντων, δηλαδή του αποσυρμένου Ρότζερ Φέντερερ, του Ράφα Ναδάλ που έμεινε εκτός Top 10 της παγκόσμιας κατάταξης ύστερα από δύο εβδομάδες, και του Τζόκοβιτς, ο Τσιτσιπάς ήταν περιεκτικός και λακωνικός: «Είμαι χαρούμενος για αυτούς». 

Ταυτοχρόνως, μίλησε για τα χούγια του και τις συνήθειές του, τις οποίες δεν διέπει η αυστηρότητα του παρελθόντος: «Είμαι πολύ ανοιχτός στο να είμαι λίγο πιο χαλαρός και όχι τόσο αυστηρός με τον εαυτό μου τα τελευταία χρόνια, συγκρίνοντάς τον με εκείνον πριν από τρία ή τέσσερα χρόνια όταν ξεκίνησα. Ήμουν εξαιρετικά πειθαρχημένος. Όχι ότι δεν είμαι τώρα, αλλά μερικές φορές μπορώ να τα αφήσω. Για παράδειγμα, μπορεί να περνούσα δύο ολόκληρες εβδομάδες κλειδωμένος στο δωμάτιό μου και δεν πήγαινα πουθενά. Επιτρέπω στον εαυτό μου λίγη περισσότερη ελευθερία τώρα και νομίζω ότι με ωφέλησε πολύ και μου έδωσε την ευκαιρία να εξελιχθώ και ως άνθρωπος και να μην είμαι 100% επικεντρωμένος στο τένις κάθε εβδομάδα»