Χρειάστηκε να περάσουν 15 σεζόν έως ότου φτάσουµε στο σηµείο ο πρωταθλητής Ελλάδας αλλά και όλες οι θέσεις που εξασφαλίζουν ευρωπαϊκό εισιτήριο να κρίνονται στα playoffs. Από το 2007-08, όταν θεσπίστηκαν τα playoffs στο ελληνικό ποδόσφαιρο, περιµέναµε αυτό που συµβαίνει φέτος. Με όλα να παίζονται. Παναθηναϊκός, ΑΕΚ, Ολυµπιακός, αλλά και ΠΑΟΚ, µπαίνουν αυτή την Κυριακή στη µάχη του τίτλου. Ναι, όλοι είναι διεκδικητές. Ολοι έχουν πιθανότητες. Ολοι έχουν στόχο το «ιερό δισκοπότηρο» του ελληνικού ποδοσφαίρου. Και έχουν επιχειρήµατα για το εάν µπορούν ή όχι να το κατακτήσουν. Αρης και Βόλος δεν συµπληρώνουν απλώς την εξάδα. ∆ιεκδικούν το δικό τους µερίδιο από την πίτα. Και, φυσικά, ένα χρυσό ευρωπαϊκό εισιτήριο.

podosfairo

Η καρδιά του πρωταθλητή

13 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2022. Ο Ολυµπιακός µένει στο 0-0 µε την ΑΕΚ στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», στη 13η και τελευταία αγωνιστική του 1ου γύρου της Stoiximan Super League, και µε τη νίκη του Παναθηναϊκού επί του Ατρόµητου (2-0) πέφτει στο -12 από την κορυφή. Απόσταση που δεν άλλαξε ούτε στη 14η αγωνιστική, µετά το απρόσµενο 2-2 µε τον ΠΑΣ Γιάννινα (21/12/2022). Στο φινάλε της 26ης και τελευταίας ηµέρας της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήµατος, ο Ολυµπιακός πέρασε εµφατικά από την «OPAP Arena», επικρατώντας 3-1 της ΑΕΚ, και κατάφερε αυτό που φάνταζε απίθανο: Σε µόλις 12 παιχνίδια µείωσε τη διαφορά στους πέντε βαθµούς από την κορυφή και στους τρεις από τη 2η Ενωση. Και, κυρίως, έστειλε ένα ηχηρό µήνυµα προς όλους. Ενα µήνυµα πως ο «µόνιµος πρωταθλητής» µπαίνει στη διεκδίκηση του 48ου τίτλου του, όχι ως αουτσάιντερ, αλλά ως ένα αγριεµένο θηρίο, που θέλει να κρατήσει ανέπαφη την περιοχή κυριαρχίας του. Οι «ερυθρόλευκοι» µπαίνουν στα playoff s µε την καλύτερη επίθεση (53 γκολ), τη 2η καλύτερη άµυνα (14 γκολ), την καλύτερη διαφορά τερµάτων (+39), τον 1ο σκόρερ (Μπακαµπού, 13 γκολ) και τον 3ο πασέρ (Φορτούνης, επτά ασίστ). Παίζουν κατά σειρά µε Βόλο εκτός, Αρη, ΠΑΟΚ εντός και, αν γίνει το 3x3, η πίεση για τους άλλους µεγαλώνει περισσότερο. ∆ιότι δεν είναι απλό να σε… κυνηγάει ο Ολυµπιακός.

Άντεξε στην κορυφή

ΑΠΟ ΤΗΝ 1η ΕΩΣ ΤΗΝ 20ή ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ο Παναθηναϊκός δεν έχασε ποτέ την πρωτιά στη Stoiximan Super League. Εως το τέλος της κανονικής διάρκειας µόνο σε δύο αγωνιστικές βρέθηκε στη δεύτερη θέση (20ή και 25η), µε την ΑΕΚ να τον προσπερνάει. Και τελικά τερµάτισε πρώτος. Αντέχοντας σε ένα πολύ κακό διάστηµα που πέρασε µετά τη διακοπή του πρωταθλήµατος για το Μουντιάλ, αλλά και ύστερα από κακές ήττες και... ολισθήµατα. Μια περίοδος που πλήγωσε τους «πράσινους», µείωσε την αυτοπεποίθησή τους, προκάλεσε κλυδωνισµούς, αλλά στο τέλος της ηµέρας έκανε... καλό. Κυρίως διότι ο Παναθηναϊκός κινήθηκε στη µεταγραφική αγορά και απέκτησε ποδοσφαιριστές που είχε ανάγκη (Κλεϊνχέισλερ, Μαντσίνι, Πούχατς) σε θέσεις όπου «πονούσε». Παίκτες που έλυσαν το µεγαλύτερο πρόβληµα της οµάδας του Ιβάν Γιοβάνοβιτς: το βάθος στο ρόστερ.

Το «τριφύλλι» είναι η πιο σταθερή και στιβαρή οµάδα του πρωταθλήµατος. Και σε ένα fast track πρωτάθληµα 55 ηµερών αυτό µετράει. Αλλά µετράει επίσης να έχεις λύσεις. Να διαθέτεις ποδοσφαιριστές για να µπορέσεις να καλύψεις βασικές ανάγκες που δηµιουργούνται µέσα από τα συνεχόµενα παιχνίδια. Σε ένα µίνι πρωτάθληµα, που έχει τρεις εµβόλιµες αγωνιστικές, άρα τρία παιχνίδια την εβδοµάδα, είναι απαραίτητο να βρεις λύσεις, πέρα από τους 13-14 δυνάµει «βασικούς».

Η πρόκληση της ΑΕΚ

ΠΑΙΖΕΙ ΤΟ ΠΙΟ ΣΥΝΕΠΕΣ ποδόσφαιρο από όλες τις οµάδες της Super League. Τουλάχιστον στο µεγαλύτερο διάστηµα της χρονιάς. Και η σκληρή ήττα από τον Ολυµπιακό, που παράλληλα έσπασε το αήττητο της «OPAP Arena», έχει πέσει βαριά στην ΑΕΚ. Αποτελεί πρόκληση για τον Ματίας Αλµέιδα και τους ποδοσφαιριστές του να µπορέσουν να επανακάµψουν. Και κυρίως να βρουν τρόπο να κρύψουν τις αδυναµίες της Ενωσης, οι οποίες αποκαλύφθηκαν για ακόµα µία φορά. Η ΑΕΚ βρέθηκε πέντε φορές πίσω στο σκορ φέτος. Τις τέσσερις (Βόλος, ΠΑΣ Γιάννινα, ΠΑΟΚ, Ολυµπιακός) έχασε. Μόνο µία φορά κατάφερε να γυρίσει το αποτέλεσµα, κόντρα στον Ιωνικό στη Νίκαια, µε γκολ στο 82’ και στο 92’. Η διαχείριση της ήττας από τον Ολυµπιακό, σε συνδυασµό µε το περίπλοκο πρόγραµµα, είναι το κλειδί της πορείας των «κιτρινόµαυρων» στα playoff s. Ειδικά στον πρώτο γύρο: Παναθηναϊκό εντός, ΠΑΟΚ, Βόλο εκτός, Αρη εντός, Ολυµπιακό εκτός.

Σε αυτά τα πέντε παιχνίδια η ΑΕΚ πρέπει να κάνει κάτι πολύ µεγάλο, για να µπορέσει να µείνει στην κορυφή ή κοντά σε αυτήν. Και πλέον καθίσταται σαφές ότι είναι κοµβική για τον Ματίας Αλµέιδα και τους ποδοσφαιριστές του η εντός έδρας πρεµιέρα µε τον Παναθηναϊκό. Εναν αντίπαλο που φάνηκε και στην κανονική διάρκεια ότι δεν τον «έχει» εύκολα.

Η τακτική του Λουτσέσκου

ΟΛΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟ∆ΟΣΦΑΙΡΟ τον κράζει. Οχι αδίκως, διότι όσα λέει, το ύφος, ο τόνος, αλλά και η ουσία των λόγων του είναι... άνευ περιεχοµένου. Κι όµως, ο Ραζβάν Λουτσέσκου ξέρει πολύ καλά τι κάνει. Οπως ήξερε τι έκανε και στην αρχή της χρονιάς, όταν εναντιώθηκε στην εξέδρα του «∆ικεφάλου του Βορρά» και σχεδόν πιάστηκε στα χέρια µε οργανωµένους οπαδούς της οµάδας του. Πολλοί ήταν εκείνοι που απόρησαν, αλλά µε ό,τι έκανε και µε την ασφάλεια της ταµπέλας πως η φετινή είναι χρονιά µεταβατική ο ΠΑΟΚ άρχισε να χτίζει. Αρχικά απέκτησε φυσική κατάσταση. Μετά, κοµβικοί παίκτες του ανέβασαν την απόδοσή τους. Και σε µια τρελή συγκυρία ξεπετάχτηκε το φαινόµενο Κωνσταντέλιας. Ενας θαυµατουργός «µικρός», που άλλαξε τα δεδοµένα για τους Θεσσαλονικείς, επανέφερε την ελπίδα και ξαφνικά ο ΠΑΟΚ έγινε διεκδικητής του τίτλου. Με τις λιγότερες πιθανότητες από τους υπολοίπους, λόγω και λύσεων και ποιότητας και βαθµολογίας, αλλά ζωντανός. Και παίζοντας ένα ποδόσφαιρο θελκτικό, γεµάτο ένταση και πίεση. Που, εάν διατηρηθεί στα playoff s, µπορεί να προκαλέσει ανατροπές απρόβλεπτες. Το σίγουρο είναι ότι ο δαιµόνιος Λουτσέσκου έχει ήδη σηµαδέψει τα παιχνίδια που θεωρεί κοµβικά. Οπως την εκτός έδρας πρεµιέρα µε τον Αρη. Και σίγουρα έχει σηµαδέψει το τελευταίο παιχνίδι των playoff s. Ενα ΠΑΟΚ-Ολυµπιακός που µπορεί να είναι και τελικός...

Ο Άρης και ο Βόλος

ΤΟΝ ΜΑΪΟ ΤΟΥ 2017 εµφανίζεται για πρώτη φορά στο ελληνικό ποδόσφαιρο η οµάδα ΝΠΣ Βόλος. Ενας σύλλογος µε ΑΦΜ της Πύδνας Κίτρους, που έσπασε κάθε προηγούµενο ρεκόρ ανόδων. Μόλις δύο χρόνια µετά την ίδρυσή της, η οµάδα του Αχιλλέα Μπέου ανεβαίνει στη Super League. Εν έτει 2023, µαζεύει 39 βαθµούς και µπαίνει στα playoff s, µε 10 βαθµούς περισσότερους από τον έκτο. Και όχι µόνο αυτό, αλλά διεκδικεί µε αξιώσεις και το πρώτο ευρωπαϊκό εισιτήριο στη βραχύβια ιστορία της. Αντίπαλος για την 5η θέση ο Αρης. Μια οµάδα που ξεκίνησε τη χρονιά µε βλέψεις ακόµα και δυάδας. Οι Θεσσαλονικείς ξεκίνησαν τη χρονιά βάζοντας υψηλούς στόχους. Αλλά στην πορεία «χάθηκαν». Και µαζί χάθηκε και η ευκαιρία για «κάτι µεγάλο». Είναι χαρακτηριστικό ότι οι «κίτρινοι» έχουν µπάτζετ ανάλογο ή ακόµα και µεγαλύτερο του πρωτοπόρου Παναθηναϊκού. Ωστόσο, το ποδόσφαιρο δεν παίζεται µε τα µπάτζετ, αλλά µε τα αποτελέσµατα. Και ο Αρης «αυτοκτόνησε» ουκ ολίγες φορές τη χρονιά που ολοκληρώθηκε. Είναι χαρακτηριστικό ότι κόντρα στις οµάδες της πρώτης εξάδας νίκησε µόνο δύο φορές (Ολυµπιακό και Βόλο), µαζεύοντας ίδιους βαθµούς µε την οµάδα της Μαγνησίας στο άτυπο µεταξύ τους πρωτάθληµα! Και η µεταξύ τους µάχη στα playoff s προβλέπεται συναρπαστική. Αλλά και ρυθµιστική για τις υπόλοιπες θέσεις.

Οι θέσεις που… βγάζουν Ευρώπη

Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ κλήρωση προσέφερε στον Ολυµπιακό ένα πρόγραµµα που, εάν κάνει το 3 στα 3 στην αρχή, µπορεί να τον βάλει σε δρόµο τίτλου, µε δυσκολίες στη συνέχεια: Την ΑΕΚ να έχει την παγίδα του εντός έδρας µατς µε τον ΠΑο, τους «πράσινους» να έχουν το δεύτερο καλύτερο πρόγραµµα και τον ΠΑΟΚ να... γκρινιάζει. Χωρίς ουσιαστικό λόγο, αλλά τηρώντας τη λογική Λουτσέσκου. Τι δίνει η κάθε θέση στην τελική κατάταξη; Ο πρώτος, πέραν του τίτλου, εξασφαλίζει ευρωπαϊκή παρουσία έως τον ∆εκέµβριο. Θα συµµετάσχει στον 3ο προκριµατικό γύρο του Champions League (8-9 και 15/8). Αν προκριθεί, θα πάει στα playoff s, θα διεκδικήσει είσοδο στους οµίλους και θα έχει εξασφαλίσει οµίλους στο Europa. Αν αποκλειστεί, παίζει playoff s στο Europa και σε περίπτωση 2ου αποκλεισµού πηγαίνει κατευθείαν στους οµίλους του Conference League. Η 2η θέση των playoff s δίνει εισιτήριο για τον β’ προκριµατικό γύρο του C.L., στον δρόµο των µη πρωταθλητών, µε τους αγώνες να διεξάγονται 25-26/7 και 1-2/8. Το επόµενο καλό εισιτήριο για τον 3ο προκριµατικό γύρο του Europa προορίζεται για την οµάδα που θα κατακτήσει το Κύπελλο. Αν, πάντως, ο κυπελλούχος είναι 1ος ή 2ος στα playoff s, τη θέση στο Europa θα πάρει ο 3ος των playoff s. Η οµάδα αυτή θα µπει στη δράση στις 10 και 17/8. Ο 3ος και ο 4ος των playoff s, αλλά και ο 5ος, αν ο κυπελλούχος τερµατίσει στις 2 πρώτες θέσεις των playoff s, θα συµµετέχουν στον 2ο προκριµατικό γύρο του Conference League, παίζοντας στις 27/7 και 3/8.

Η µάχη της «ουράς»

ΑΠΟ ΦΕΤΟΣ οι δύο τελευταίες οµάδες των playouts υ ποβιβάζονται αυτόµατα και ανεβαίνουν στη Super League 1 οι δύο πρώτοι της Super League 2. Ιωνικός (18 β.), Λεβαδειακός (17) και Λαµία (17) θα δώσουν µάχη για τη σωτηρία. Παναιτωλικός (29), Ατρόµητος (29), ΟΦΗ (26) και Αστέρας Τρίπολης (25) αισθάνονται ασφαλείς, ενώ ο ΠΑΣ Γιάννινα (23) είναι σε απόσταση που µπορεί να έχει πρόβληµα εάν δεν προσέξει.

Στην 1η αγωνιστική, που διεξάγεται σήµερα, ο Αστέρας Τρίπολης υποδέχεται τον Παναιτωλικό στις 17.00, ο ΟΦΗ φιλοξενεί τον Λεβαδειακό στις 17.30, ο Ατρόµητος περιµένει στο Περιστέρι τον Ιωνικό στις 19.30, ενώ στις 21.00 στη Λαµία η οµώνυµη οµάδα θα αναµετρηθεί µε τον ΠΑΣ Γιάννινα.

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο ‘’Secret’’ της εφημερίδας «Παραπολιτικά» στις 18/3/23