Ο επαγγελματικός αθλητισμός στο σήμερα αποτελεί για το φιλοθεάμων κοινό εν πολλοίς μία «βιτρίνα». Οι καλοπληρωμένοι αθλητές, με τις ύψιστες οικονομικές απολαβές, κάθε Σαββατοκύριακο ρίχνονται στο «Κολοσσαίο» των διοργανώσεων.

Ταυτόχρονα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που «λύγισαν» ή έφτασαν στα όριά τους, υπό το βάρος αυτό, εκδηλώνοντας κατάθλιψη, κρίσεις άγχους και πανικού με αποτέλεσμα να δώσουν και σε ψυχοσωματικό επίπεδο μία ακόμη μάχη.

Μπόγιαν Κρκιτς

Αφορμή για κείμενο στάθηκε η απόσυρση του Μπόγιαν Κρκιτς, που δεν δικαίωσε τις προσδοκίες με τις οποίες αποφοίτησε από τα φυτώρια της La Masia, ακαδημίας της Μπαρτσελόνα. Ο ίδιος έδωσε τη δική του μάχη με τις κρίσεις άγχους, σχεδόν από την αρχή της καριέρας του. Όπως δήλωσε το 2015, η απουσία του από το Euro 2008 όπου η Ισπανία θριάμβευσε κατακτώντας τον τίτλο, οφειλόταν στο ζήτημα αυτό. «Δεν ήταν ότι δεν ήθελα να πάω, ή ήθελα να κάνω διακοπές, αλλά το πρόβλημα υγείας δεν μου επέτρεψε να αγωνιστώ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το παρασκήνιο που βγήκε στην επιφάνεια μετά την απότομη πτώση της καριέρας του Κρκιτς, εξήγησε το γιατί ο «νέος Μέσι», όπως είχε «βαφτιστεί» κατά την παρουσία του στην πρώτη ομάδα, δεν έκανε την καριέρα που ήλπιζαν. Παρά ταύτα, ο Ισπανός βετεράνος αγωνίστηκε -μεταξύ άλλων- Ρόμα, Μίλαν, Άγιαξ, συνθέτοντας ένα καλό «βιογραφικό».

Εμμανουήλ Καραλής

Τον Αύγουστο του 2022, ο Έλληνας πρωταθλητής στο άλμα επί κοντώ, ανακοίνωσε το τέλος των αγώνων του για εκείνη τη χρονιά, μετά την ολοκλήρωση της προσπάθειάς του στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Μονάχου, εγείροντας ερωτήματα στους απανταχού φίλους του και όχι μόνο.

Ο 23χρονος αθλητής αποκάλυψε ότι κατά τη διάρκεια της σεζόν ανιτμετώπισε τις κρίσεις πανικού, με αποτέλεσμα την μάχη του με το άγχος και την κατάθλιψη. «Χρειάζομαι να κάνω ένα διάλειμμα για να πάρω πίσω το χαμόγελό μου, βυθίστηκα στο άγχος και την κατάθλιψη». «Είμαι κουρασμένος και πλήρως εξαντλημένος».

Παρά ταύτα, ο Καραλής επανήλθε δριμύτερος σε σύντομο χρονικό διάστημα, καθώς την Κυριακή 5/3 κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κλειστού στίβου. Αξιοσημείωτο του γεγονός της δυναμικής του επαναφοράς στο προσκήνιο του αθλητισμού, είναι ότι το άλμα στα 5.80μ που πραγματοποίησε, αποτέλεσε το πρώτο του μετάλλιο σε επίπεδο ανδρών.

De Mar De Rozan

Ο DeMar DeRozan αποτελούσε στο ΝΒΑ έναν παίκτη πρώτης γραμμής. Με μία καριέρα σε ελεύθερη πτώση και την καλοκαιρινή του μετακίνηση στους Chicago Bulls τη σεζόν 2021-22 να χαρακτηρίζεται ως «worst trade of the year». Που οφείλεται όμως αυτή η πτώση; Στη μάχη του με την κατάθλιψη.

Λίγες ώρες πριν την έναρξη του All Star Game 2018 στο NBA, ο -τότε- σούπεσταρ των Ράπτορς αποκάλυψε στο twitter την «μάχη» που δίνει με την κατάθλιψη: «H κατάθλιψη ρουφάει το καλύτερο κομμάτι του εαυτού μου….».. Και έκτοτε, ήρθε αντιμέτωπος με το «τέρας». Δεν ήταν ούτε ο πρώτος, ούτε ο τελευταίος αθλητής.

Παρά ταύτα, ο De Rozan δεν το έβαλε κάτω και επανήλθε δυναμικά. Πριν την επαναφορά του όμως στο υψηλό επίπεδο, σκόραρε το μεγαλύτερο buzzer beater της ζωής του. Τα φετινά στατιστικά του είναι επίσης εντυπωσιακά, σημειώνοντας κατά μέσο όρο 25.1 πόντους ανά παιχνίδι.

Jesus Navas

O 38χρονος ποδοσφαιριστής έμαθε να ζει με τις κρίσεις πανικού στον τρελό χορό του επαγγελματικού αθλητισμού.

Οι ταχυκαρδίες και οι κρίσεις πανικού τον άφηναν εκτός εθνικής και τον ανάγκαζαν να φεύγει άρον-άρον από τις προετοιμασίες. Δεν ταξίδευε μακριά από το σπίτι του, στις αποστολές της ομάδας και η ίδια κατάσταση παρεμπόδιζε την κλήση του στην εθνική Ισπανίας, λόγω των υποχρεώσεων εκτός της πόλης.

Με τη δική του υπερπροσπάθεια, αλλά και τη βοήθεια των ειδικών τα κατάφερε. Όχι μόνο κατάφερε να γίνει διεθνής και να ξεπεράσει το άγχος της απομάκρυνσης του οικείου περιβάλλοντος, αλλά στα 4 χρόνια που αγωνίστηκε στη Μάντσεστερ Σίτι απέδειξε πως μπορεί να ζήσει κανονικά, με τον ίδιο να εξελίσσεται και ως ποδοσφαιριστής.

Επέστρεψε στη γενέτειρά του, νικητής. Μπορώντας να ζήσει μακριά από το περιβάλλον του χωρίς να αργοπεθαίνει μέσα του. Έμαθε να ζει με το να επιβάλλεται στο φόβο κι όχι να αυθυποβάλλεται σε αυτόν.

Φυσικά, η λίστα αυτή επεκτείνεται σε επίπεδο που ούτε οι ίδιοι μπορούμε να γνωρίζουμε. Στο επίκεντρο όμως, τίθεται το εξής. Όσα μηδενικά κι αν «γράψει» ο τραπεζικός λογαριασμός, όση φήμη και αν συνοδεύει το όνομα του εκάστοτε αθλητή, δεν αποτελεί εχέγγυο για την υγεία του.

Αξίζει να υπενθυμίζουμε καθημερινά την αξία της ψυχικής υγείας. Τις μάχες που δίνει ο καθένας με τον εαυτό του.

Δημοσιεύτηκε στο Secret των ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ στις 1/4