Υπό μία έννοια, ο Θανάσης Αντετοκούνμπο, που κάνει το podcast «thanalysis» και το 1,8 εκατομμύριο δολάρια που παίρνει για να έχει 0,7 πόντους σε λιγότερο από πέντε λεπτά συμμετοχής σε 35 παιχνίδια, μπορεί να είναι λεφτά που «χάρισε» ο Γιάννης Αντετοκούνμπο από το συμβόλαιό του. Ή χρήματα αναγνώρισης για το μεγαλύτερο σταρ στο Μιλγουόκι και τους Μπακς από την εποχή του Καρίμ Αμπντούλ-Τζαμπάρ, ότι έκανε πίσω το «εγώ» του για να γίνει σταρ ο μικρότερος αδελφός του

Όπως και να έχει -και ειδικά μετά την κουτουλιά του στον Μπλέικ Γκρίφιν, στο παιχνίδι με τους Μπόστον Σέλτικς, το οποίο οι Μπακς έχασαν πολύ εύκολα, 140-99, η κουβέντα για το αν αξίζει θέση στο NBA, επανήλθε. 

Συγκεκριμένα, αν υπάρχουν, είναι πολύ λίγοι εκείνοι που θεωρούν πως θα έβρισκε δουλειά στο NBA αν δεν ήταν ο Γιάννης. Εδώ μπορεί ο αναγνώστης να διαβάσει τι διημείφθη με την περίπτωση του δημοσιογράφου του CBS, Άντι Τζόσεφ. 


Πάντως, στην ερώτηση «αν ο Θανάσης Αντετοκούνμπο θα ήταν σε ομάδα του ΝΒΑ χωρίς τη βοήθεια του Γιάννη Αντετοκούνμπο», ενας διευθυντής προσωπικού απάντησε «Όχι», ένας σκάουτερ του NBA σχολίασε κάπως δηκτικά, «Επιτρέψτε μου να το σκεφτώ για λίγα δευτερόλεπτα. Όχι» και ένας μάνατζερ ομάδας είπε: «Ξέρουμε περί τίνος πρόκειται. Όλα είναι για να ηρεμεί ο Γιάννης. Αλλά για να απαντήσω στην ερώτησή σας, όχι».

«Δίνει ενέργεια»


Η στήριξη στον Θανάση, ο οποίος έχει δαχτυλίδι πρωταθλητή, αφού οι Μπακς το κατέκτησαν το 2021, έρχεται ασφαλώς από τον Γιάννη. «Όλοι, όχι μόνο ο Θανάσης, όταν χρειάζονται χρόνο μακριά από την ομάδα για οποιοδήποτε λόγο, νομίζω ότι ο οργανισμός το δίνει αυτό το περιθώριο. Το να έχω τον αδελφό μου μαζί μας είναι σπουδαίο για εμένα. Βασικά όχι μόνο για εμένα, αλλά για όλους. Στα παιχνίδια που έλειπε, δεν είχαμε ενέργεια.



Είναι σπουδαίος άνθρωπος και η ενέργειά του είναι πάντα ψηλή, τσεκάρει την κατάσταση όλων, μιλάει σε όλους. Όταν οι προπονητές έχουν ένα σύστημα ή ένα πλάνο μιλάει σε όλους τους παίκτες για το πώς παίζουμε. Τους εξηγεί πράγματα. Είναι πολύ συγκεντρωμένος στο παιχνίδι. Τις πρώτες φορές τον ακούς και μετά τον θεωρείς δεδομένο.



Στα παιχνίδια που απουσίασε η ομάδα ήταν ήσυχη. Δεν μιλούσε κανείς και όλοι αναρωτιόντουσαν πού είναι. Τότε καταλαβαίνεις πώς βοηθάει ότι είναι συνεχώς στο αυτί σου και να σου θυμίζει να πας στο post ή να είσαι επιθετικός ή να βοηθήσεις στην άμυνα, να είσαι στο ζωγραφιστό. Το ότι μιλάει σε όλους. Είναι σπουδαίο και χαίρομαι που είναι αδελφός μου. Είναι μεγάλο μέρος αυτού που κάνουμε και χαίρομαι που επέστρεψε» είχε πει πριν από μέρες ο MVP της κανονικής περιόδου στο NBA το 2019 και το 2020 και των τελικών το 2021.