Έγινε ο ήρωας της ΑΕΚ και όχι άδικα. Το ματς με τον Άρη πήγε να στραβώσει αλλά ο Στίβεν Τσούμπερ ήταν εκεί. Έβαλε δύο γκολ για να δώσει τρεις πολύτιμους βαθμούς. Που στην οικονομία του πρωταθλήματος αναμφίβολα θα αποδειχθούν καθοριστικοί.

Ο 31χρονος μεσοεπιθετικός βέβαια δεν ήρθε στην Ένωση για να αποτελέσει παίκτη του πάγκου ή για να γίνει απλώς ένας game changer. Αποκτήθηκε για να γίνει ένας εκ των αρχηγών και ηγετών της ομάδας.

Η ποιότητα του έλειπε από την ΑΕΚ και στήριξε πολλά πάνω του. Με τον Ματίας Αλμέιδα, βέβαια, στον πάγκο, δεν υπάρχει χώρος για βεντετισμούς. Τουλάχιστον αυτό φαίνεται σε πρώτη φάση. Αλλά και ο διεθνής άσος έμαθε καλά να δουλεύει με τον εσωτερικό του κόσμο.

Στην Ελβετία όπου γεννήθηκε η πίεση ήταν μεγάλη από τα παιδικά του χρόνια. Αγαπούσε το ποδόσφαιρο αλλά από μικρός που ήταν πάντα του ζητούσαν να κάνει το κάτι παραπάνω. Αυτό στην πορεία αποδείχθηκε πως ήταν καλό για την καριέρα του.


«Ένιωθα πίεση»

Γιατί πάλεψε με τον εαυτό του να αφήσει πίσω αυτά που τον ενοχλούσαν. Αυτά που του ζητούσαν όλοι να κάνει. Στις περισσότερες ομάδες που βρέθηκε. «Υπήρξαν κολλήματα στο κεφάλι μου. Πάντα ένιωθα πίεση στις ομάδες που ήμουν σε μικρή ηλικία. Η δουλειά με την μπάλα στα πόδια θέλει και δουλειά στο μυαλό. Να μπορέσεις να κατευνάσεις τυχόν δαίμονες», θα πει αρχικά σε μια συνέντευξη που έδωσε προ ετών.

Για να συνεχίσει: «Με τη θετική μου φύση και τη στάση εργασίας μου, θα ήθελα επίσης να ενθαρρύνω τους άλλους να δουλέψουν ακόμη περισσότερο για τον εαυτό τους. Δεν είναι μόνο να βελτιώνεσαι με την πάροδο του χρόνου, είναι να ξεπεράσεις τα όριά σου και να δημιουργήσεις την απόλυτη, καλύτερη δυνατή εκδοχή του εαυτού σου». Όλα αυτά αποδεικνύονται στην πράξη και στην ΑΕΚ. Καθώς ένας τραυματισμός τον έφερε στην ιεραρχία των μεσοεπιθετικών σε σχέση με τον ίδιο.


Κορυφαίος το 2023

Παράλληλα, οι μεταγραφές των Γκατσίνοβιτς, Ελιάσον το καλοκαίρι μεγάλωσαν τον ανταγωνισμό σε τέτοιο βαθμό που η πίεση έγινε ξανά… εφιάλτης για τον 31χρονο άσο.

Μάταια όμως γιατί έχει μάθει να δουλεύει την ψυχολογία του. Να βρίσκει την ηρεμία και την καθαρή σκέψη που χρειάζεται για να γίνει ξανά απαραίτητος στην ΑΕΚ. Έτσι, χωρίς μουρμούρες περίμενε την ευκαιρία του. Με τις ικανότητες που τον διακρίνουν έχει πετύχει να ξεπερνάει σε αγωνιστική φήμη τους συμπαίκτες του μέσα στο 2023. Με δικό του γκολ νίκησε η ΑΕΚ το πολύπαθο εκτός έδρας ματς με τον Ατρόμητο. Με δικό του γκολ πέρασε και από τη Νίκαια και το ματς με τον Ιωνικό με ανατροπή. Τα δικά του γκολ έδωσαν τη νίκη κόντρα στον Άρη.


Πήρε μεταγραφή και… διαζύγιο!

Ο Αύγουστος του 2020 ήταν ιδιαίτερος για τον Στίβεν Τσούμπερ. Το καλό νέο ήταν πως τον απέκτησε η Άιντραχτ Φρανκφούρτης από τη Χοφενχάιμ, δίνοντας 3.000.000 ευρώ. Το άσχημο νέο ήταν πως επιβεβαιώθηκαν οι φήμες του χωρισμού του από τη Μιριάνα Βασόβι-Τσούμπερ.

Η γνωριμία με το μοντέλο και influencer από την Ελβετία έγινε όταν εκείνη ήταν 15 ετών και ο μεσοεπιθετικός της ΑΕΚ δύο χρόνια μεγαλύτερός της. Το 2015 ανέβηκαν τα σκαλιά της εκκλησίας. Ωστόσο, η Μιριάνα δεν άντεξε, όπως είπε μετέπειτα, το ότι δεν μπορούσε να έχει προσωπική ζωή. Θα έπρεπε να ήταν στη σκιά του πρώην πλέον συζύγου της. Αυτό τουλάχιστον υποστήριξε σε διάφορες συνεντεύξεις που έδωσε. Βέβαια, ο χωρισμός ήρθε φιλικά και ακόμα και τώρα στα social media δείχνουν πως ο ένας σέβεται τον άλλον με τις αντιδράσεις τους σε διάφορες αναρτήσεις.


Η οικογένεια και τα πέντε αδέρφια

Δεν είναι από τους ανθρώπους που θέλει να απασχολεί με την προσωπική του ζωή. Αλλά το διαζύγιο δεν έμεινε κρυφό, ενώ υπήρξαν και συνεντεύξεις της πρώην πλέον γυναίκας του.

Από την άλλη δεν είναι και μόνος. Καθώς έχει πέντε αδέρφια. Πρόκειται για τη Μέλανι, τον Κέβιν, τον Σέβεριν, τον Ντέιβιντ και τον Μάρβιν. Οι γονείς του, Βάλτερ και Σούζαν Τσούμπερ, τους μεγάλωσαν με την καλύτερη φροντίδα που μπορούν να έχουν στο Βιντερτούρ της Ελβετίας. Δύσκολη η κατάσταση για μια οικογένεια με τόσα μέλη. Φυσικά και ο ίδιος έμαθε από μικρός να δίνει χώρους, να προσαρμόζεται στο περιβάλλον αλλά και να ψάχνει για τις προσωπικές του γωνιές. Βέβαια, ζούσε στη φάρμα των γονιών του όπου οι παιδικές αναμνήσεις είναι γεμάτες με φύση. Κάτι για το οποίο ελάχιστα έχει ερωτηθεί στις συνεντεύξεις που έδωσε κατά καιρούς.


Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΡΥΟ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Γεννήθηκε στο Βιντερτούρ της Ελβετίας. Το κρύο ήταν κάτι που είχε συνηθίσει. Αργότερα έπαιξε σε Ρωσία και Γερμανία, όπου επίσης το κρύο ήταν σήμα κατατεθέν. Το καλοκαίρι του 2014 πήγε στη Χοφενχάιμ, όπου έμεινε πέντε χρόνια. Τη σεζόν 2013-14 την έβγαλε στη Μόσχα για λογαριασμό της ΤΣΣΚΑ. Υπήρξαν πολλοί που τον ρωτούσαν πώς ήταν στη Μόσχα με τις πολικές θερμοκρασίες.

Η απάντησή του ήταν αφοπλιστική: «Λίγο παίζαμε στη Μόσχα με χαμηλές θερμοκρασίες. Τώρα που είμαι στη Χοφενχάιμ και τη Γερμανία το κρύο είναι περισσότερο. Φανταστείτε πως ήθελα να πάω σε μια καφετέρια που είναι κοντά στο σπίτι μου. Περπάτησα μερικά μέτρα και μετά γύρισα πίσω. Τα πόδια μου πάγωσαν, δεν αισθανόμουν τα δάχτυλα». Μαθημένος στα κρύα, ο Τσούμπερ ήρθε στην Ελλάδα σε έναν άκρως διαφορετικό καιρό, ακόμα και τον χειμώνα. Και όπως έχει πει, θέλει-δεν θέλει να φύγει.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 12/04/2023