H κατάθλιψη είναι μια κατάσταση ψυχικής υγείας που επηρεάζει ανθρώπους από όλα τα κοινωνικά στρώματα, από όλους τους επαγγελματικούς χώρους συμπεριλαμβανομένων φυσικά και των αθλητών. Η αναζήτηση βοήθειας και η ανοιχτή συζήτηση για την ψυχική υγεία μπορεί να συμβάλει στη μείωση του στίγματος και να ενθαρρύνει τους άλλους να αναζητήσουν την υποστήριξη που χρειάζονται.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έχει μιλήσει δημοσίως για τους αγώνες του με την κατάθλιψη και πώς αναζήτησε βοήθεια για να την ξεπεράσει. Μάλιστα ανέφερε ότι του πέρασε από το μυαλό να σταματήσει το μπάσκετ!



Έχει τονίσει τη σημασία της ευαισθητοποίησης για την ψυχική υγεία και ενθάρρυνε τους άλλους να αναζητήσουν βοήθεια και να αγωνίζονται. Ο «Greek Freak» έχει επίσης πιστώσει στην οικογένειά του αλλά και το σύστημα υποστήριξης του οργανισμού των Μπακς που τον βοήθησαν να περάσει τις δύσκολες αυτές στιγμές και να παραμείνει συγκεντρωμένος στους στόχους του. Ο Γιάννης δεν είναι η μόνη περίπτωση αθλητή που έχει παλέψει με θέματα ψυχικής υγείας. Είναι πολλά και «ηχηρά» τα ονόματα του παγκόσμιου αθλητισμού που πάλεψαν παλεύουν...

Μερικά παραδείγματα αθλητών παγκόσμιας κλάσης που έδωσαν μάχη με την κατάθλιψη:

Σιμόν Μπάιλς



Η ολυμπιονίκης της ενόργανης γυμναστικής έγινε πρωτοσέλιδο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2021, όταν αποσύρθηκε από διάφορα αγωνίσματα, επικαλούμενη ως λόγο την ψυχική της υγεία. Αργότερα αποκάλυψε ότι αντιμετώπιζε μια περίπτωση "twisties", μια επικίνδυνη κατάσταση κατά την οποία οι γυμναστές χάνουν την αίσθηση της χωρικής τους αντίληψης στον αέρα.

Μάικλ Φελπς



Ο πιο... παρασημοφορημένος Ολυμπιονίκης όλων των εποχών έχει μιλήσει ανοιχτά για τους αγώνες του με την κατάθλιψη και το άγχος. Το 2015, συνελήφθη για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ και αργότερα μπήκε σε κέντρο αποτοξίνωσης για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα ψυχικής υγείας του. Εκτός από τους προαναφερθέντες αγώνες του με την κατάθλιψη και το άγχος, έχει επίσης παλέψει με τη ΔΕΠΥ (Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας). Ο Φελπς έχει μιλήσει ανοιχτά για τις εμπειρίες του και έχει χρησιμοποιήσει την πλατφόρμα του για να υποστηρίξει την ευαισθητοποίηση και την υποστήριξη της ψυχικής υγείας.

Ναόμι Οσάκα



Η Γιαπωνέζα τενίστρια αποσύρθηκε από το Γαλλικό Όπεν του 2021, αφού δέχθηκε αντιδράσεις επειδή αρνήθηκε να συμμετάσχει σε συνεντεύξεις Τύπου, επικαλούμενη την ψυχική της υγεία. Αργότερα αποκάλυψε ότι αντιμετωπίζει κατάθλιψη και άγχος εδώ και χρόνια. Aυτό άφησε το πρώην νούμερο 1 του κόσμου εκτός κορτ για πολύ μεγάλο διάστημα και έκτοτε δεν έχει επανέλθει στην ελίτ, που με βάση το ταλέντο της ανήκει! Η Ναόμι Οσάκα, αναμένεται να επιστρέψει στη δράση το 2024 (στο Αυστραλιανό Όπεν), όταν θα έχει φέρει στη ζωή του παιδάκι της και θα είναι και η ίδια σε κατάσταση να αγωνιστεί όντας πλέον στη θέση 314 της WTA.

Κέβιν Λοβ



Ο παίκτης του NBA έχει μιλήσει ανοιχτά για τους αγώνες του με το άγχος και τις κρίσεις πανικού. Το 2018, έγραψε ένα άρθορ για λογαρισμό του The Players' Tribune, όπου περιέγραψε λεπτομερώς τις εμπειρίες του και ενθάρρυνε τους άλλους να αναζητήσουν βοήθεια αν τη χρειάζονται.

Ντουέιν "The Rock" Τζόνσον



Ο σταρ του Χόλιγουντ και πρώην επαγγελματίας παλαιστής και παίκτης του φούτμπολ, είναι ένας από τους διάσημους που έχει διαγνωσθεί με κατάθλιψη. Σε συνέντευξή του στην Express.co.uk το 2018, ο Τζόνσον μίλησε για την εμπειρία του με την κατάθλιψη, αφού τα όνειρά του να γίνει επαγγελματίας ποδοσφαιριστής διαλύθηκαν από μια σειρά τραυματισμών. Περιέγραψε ότι αισθανόταν "συντετριμμένος" και "ηττημένος" εκείνη την εποχή και είπε ότι έπρεπε να δουλέψει σκληρά για να ξεπεράσει αυτά τα συναισθήματα και να βρει έναν νέο δρόμο στη ζωή. Ο Τζόνσον έχει επίσης μιλήσει για τους αγώνες του με το άγχος, ιδιαίτερα σε κοινωνικές καταστάσεις αναφέροντας πως ακόμα μερικές φορές αισθάνεται ότι "προσποιείται" όταν βρίσκεται στο προσκήνιο.

Άλισον Σμιτ



Η ολυμπιονίκης κολυμβήτρια έχει επίσης μιλήσει ανοιχτά για τους αγώνες της με την κατάθλιψη και τις σκέψεις της περί αυτοκτονίας. Έχει χρησιμοποιήσει την πλατφόρμα της για να αυξήσει την ευαισθητοποίηση σχετικά με τα θέματα ψυχικής υγείας και έχει εργαστεί για να αποστιγματίσει την αναζήτηση βοήθειας.

Τάισον Φιούρι



Ο Βρετανός πυγμάχος έχει παλέψει και εκτός των ρινγκ με την κατάθλιψη και τη χρήση ουσιών. Έκανε ένα διάλειμμα από την πυγμαχία το 2016 για να επικεντρωθεί στην ψυχική του υγεία και έκτοτε επέστρεψε με επιτυχία, όταν δύο χρόνια μετά, ξεκίνησε το δρόμο του προς την απόλυτη καταξίωση στην κατηγορία βαρέων βαρών, με αποκορύφωμα, τις δύο κερδισμένες μάχες κόντρα στον Ντιόντε Ουάιλντερ.