Το αγγλικό ποδόσφαιρο είναι στο... αίμα των Χάαλαντ. Ο Άλφι Χάαλαντ έκανε καριέρα επαγγελματία ποδοσφαιριστή και ήταν μεσοεπιθετικός. Αγωνίστηκε στην Premier League με τη Μάντσεστερ Σίτι και τη Λιντς, ενώ πέρασε και από τη Νότιγχαμ. Βέβαια, ο γιος του Έρλινγκ γεννήθηκε το 2000. Και σίγουρα δεν μπορεί να έχει στη μνήμη του πως το καλοκαίρι εκείνης της χρονιάς ο πατέρας του πήρε μεταγραφή από τη Λιντς στη Μάντσεστερ Σίτι. Σε διάφορες συνεντεύξεις που έχει δώσει, είπε πως ως πατέρας και γιος μιλούσαν για το ποδόσφαιρο. Έχει ακούσει πολλές ιστορίες για το αγγλικό ποδόσφαιρο και το πώς τα πέρασε. Του έχει δώσει και πολλές συμβουλές - αν και δεν είναι οι γονείς του από αυτούς που θα πιέσουν. Θα βοηθήσουν, θα πουν την εμπειρία τους, αλλά η τελική απόφαση ανήκει σε αυτόν που πρέπει να την πάρει.

Το περιστατικό

gfbbf
Έχει, όμως, μεγάλο ενδιαφέρον το πώς σταμάτησε το ποδόσφαιρο ο πατέρας του. Το κουβάρι της ιστορίας ξετυλίγεται από το 1997. Η Λιντς αντιμετώπισε τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και σε κάποια στιγμή του αγώνα ο Άλφι Χάαλαντ έκανε ένα δυνατό μαρκάρισμα στον Ρόι Κιν και στη συνέχεια κάτι του είπε όταν ήταν πεσμένος στο έδαφος. Φυσικά και δεν το ξέχασε ο αρχηγός της Γιουνάιτεντ. Τέσσερα χρόνια αργότερα ο Άλφι ήταν στη Μάντσεστερ Σίτι. Και στο ντέρμπι με τη Γιουνάιτεντ, ο Ρόι Κιν πήρε το... αίμα του πίσω. Συγκεκριμένα, του έκανε ένα δυνατό μαρκάρισμα χτυπώντας τον με τις τάπες του παπουτσιού του στο γόνατο. Κι ενώ ήταν πεσμένος στο έδαφος, κάτι του είπε στο αυτί. Το περιστατικό συμπεριέλαβε ο Ρόι Κιν στην αυτοβιογραφία του, όπου αποκάλυψε και τι του ψιθύρισε στο αυτί. «Περίμενα πολύ καιρό γι’ αυτό. Τον χτύπησα δυνατά. Του είπα, άρπα τη και μην ξανασταθείς ποτέ από πάνω μου να μου πεις πως προσποιούμαι τραυματισμούς». Αρχικά, για την πράξη του αυτή τιμωρήθηκε με πρόστιμο 5.000 λιρών, αλλά τα σχόλια στο βιβλίο του επέφεραν επιπλέον ποινή 150.000 λιρών και ένα διάστημα εκτός αγωνιστικής δράσης. «Δεν το μετανιώνω, αλλά δεν ήθελα να τον τραυματίσω σοβαρά. Ήταν κάτι μέσα στο ποδόσφαιρο».

Στο μυαλό του Το χτύπημα δημιούργησε προβλήματα ανατομικά στον Άλφι Χάαλαντ. Ήταν τόσο φρικιαστικό, που είναι απορίας άξιον το γεγονός ότι ο Χάαλαντ συνέχισε μέχρι το τέλος της αναμέτρησης. Ο ίδιος ο Νορβηγός έχει αφήσει να εννοηθεί πως αυτός ήταν και ο λόγος που η καριέρα του έλαβε άδοξο τέλος. Παρ’ όλα αυτά, αγωνίστηκε κάποια χρόνια ακόμα, ενώ υποβλήθηκε σε ένα χειρουργείο στο άλλο όμως γόνατο. Αυτό το περιστατικό έχει σημαδέψει και τον Έρλινγκ Χάαλαντ. Σίγουρα στο πίσω μέρος του μυαλό του, ο Ρόι Κιν δεν είναι η μεγάλη ποδοσφαιρική προσωπικότητα με το δικό της κεφάλαιο στον χώρο της στρογγυλής θεάς. Μπορεί να μην το έχει πει δημόσια, αλλά η Γιουνάιτεντ θα είναι πάντα μια αντίπαλος γι’ αυτόν. Που θα κάνει τα πάντα για να της βάζει όσο περισσότερα γκολ μπορεί. Δίνοντας με τον τρόπο του μια απάντηση γι’ αυτό που συνέβη στον πατέρα του. Παρά το γεγονός πως ο Ρόι Κιν είναι ο φταίχτης, απλώς φορούσε τη φανέλα των «κόκκινων διαβόλων».

gbg

Στις 2 Οκτωβρίου βρέθηκε για πρώτη φορά αντιμέτωπος με τη Γιουνάιτεντ στην Premier League. Τελικό αποτέλεσμα 6-3, με τον Νορβηγό σταρ να σημειώνει χατ τρικ και να δίνει δύο ασίστ. Κοινώς τα πέντε από τα έξι γκολ ήταν δικά του. Η αποθέωση ήταν τεράστια. Σε κάποια από τις κεντρικές σουίτες του «Etihad Stadium» ήταν και ο πατέρας του. Που καμάρωνε, για μια ακόμα φορά, τον γιο του. Ο λόγος της εμφάνισης; Εκτός του ότι ήταν το σούπερ ντέρμπι του Μάντσεστερ, μπορεί να ήταν και ο Ρόι Κιν!

Η κρυφή πλευρά της ζωής του Έρλινγκ Χάαλαντ που είναι γεμάτη με εκπλήξεις

Τι κοινό έχει το πολύβουο Λιντς με τα νορβηγικά φιόρδ; Γεωγραφικά και ως τρόπο ζωής κανένα. Αλλά και στα δύο αντηχεί το όνομα του Έρλινγκ Χάαλαντ. Ο 22χρονος Νορβηγός που τρελαίνει τη στρογγυλή θεά. Ένα άγγιμα και γκολ. Πολλά γκολ και πολλά ρεκόρ. Μπορεί το ποδόσφαιρο να είναι η χαρά του και πλέον να τον έχει ανταμείψει και οικονομικά, ωστόσο, η άλλη του όψη είναι διαφορετική. Κι επειδή ακόμα μιλάμε για ένα παιδί, δεν διαφέρει από αυτά της ηλικίας του. Γεννήθηκε στο Λιντς της Αγγλίας αλλά τα παιδικά του χρόνια τα πέρασε στο Μπρίνε. Εκεί που αποφάσισε να γυρίσει ο πατέρας του, Άλφι Χάαλαντ, βάζοντας τέλος στη δική του ποδοσφαιρική καριέρα το 2003.

_____________

Κάτι που έκανε φορώντας τη φανέλα της Μάντσεστερ Σίτι κι έτσι ο γιος του έγινε θαυμαστής της. Το Μπρίνε είναι χτισμένο κοντά σε μια λίμνη. Και διασχίζεται από ποτάμι. Το πατρικό πλέον σπίτι του 22χρονου επιθετικού είναι στα περίχωρα της πόλης. Η ζωή είναι ήρεμη και κάπως έτσι θέλει να περνάει και ο ίδιος. Φυσικά και βάζει πινελιές διασκέδασης, όπως πέρσι που βρέθηκε στη Μύκονο με την παρέα του. Αλλά γενικά έχει υιοθετήσει τον νορβηγικό τρόπο ζωής, που βασίζεται στη φύση.

Οι «Flow Kingz» Το καλοκαίρι θα κάνει ένα πέρασμα από το Μπρίνε. Για να ψαρέψει με τους φίλους του αλλά και να κόψει ξύλα. Ναι, με αλυσοπρίονο, το οποίο χειρίζεται πολύ καλά. Ήταν κάτι που έκανε με τον πατέρα του μαζεύοντας προμήθειες για τον χειμώνα, όταν έκανε στο Μπρίνε και τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα. Εκεί δημιούργησε και το ραπ συγκρότημα «Flow Kingz». Παρέα με τους Έρικ Μποντχάιμ, Έρικ Τομπίας Σάντμπεργκ, με τους οποίους έπαιζε μπάλα μαζί και βρέθηκαν και στην Εθνική Νορβγηγίας Κ16. Η μουσική ραπ είναι διαδεδομένη στους νέους και ο Χάαλαντ είναι ένα παιδί. Που ακολουθεί τη... μόδα, αλλά θέλησε να το εξελίξει. Να φτιάξει το δικό του συγκρότημα και να κάνει πλάκα με τους φίλους του. Μάλιστα πρόλαβαν να φτιάξουν κι ένα τραγούδι, που έχει την ονομασία «Κίγκο Τζο». Υπάρχει ακόμα στο YouTube κι έχει εκατομμύρια views. Και δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια ενός καλοκαρινού καμπ με την Εθνική Νορβηγίας Κ16.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» - Συντάκτης: Αλέξανδρος Χρηστάκος