Περιπέτεια πέρασε η Ρωσίδα τενίστρια, νούμερο 250 στην παγκόσμια κατάταξη της WTA, Βιτάλια Ντιατσένκο, λόγω της άρνησης των πολωνικών αερογραμμών να επιβιβαστεί σε πτήση με τη LOT, όπως ανέφερε η ίδια στην καταγγελία της. Σύμφωνα με την εταιρεία, η 32χρονη βρισκόταν σε σημείο εκτός Σένγκεν και υπαγόταν σε περιορισμούς. Η Ντιατσένκο, μάλιστα, συνάντησε και την άρνηση της γερμανικής Lufthansa να της βγάλει εισιτήριο. Της εξήγησαν, μάλιστα, ότι μόνο μέσω Ισπανίας, δηλαδή του κράτους που εξέδωσε τη βίζα της, μπορούσε να μπει στη ζώνη Σένγκεν. 

«Κοιμήθηκα στο αεροδρόμιο, μου φέρθηκαν σαν να είμαι πολίτης τρίτης κατηγορίας (λόγω της εθνικότητάς μου), ξόδεψα μερικές χιλιάδες ευρώ», έγραψε η Ντιατσένκο, η οποία ανέφερε ότι προσπαθούσε να ταξιδέψει σε ένα τουρνουά στην Κορσική μέσω Βαρσοβίας και Νίκαιας.

Σε μια ανακοίνωση που εστάλη μέσω email, η LOT επιβεβαίωσε ότι δεν επέτρεψε στην 32χρονη να επιβιβαστεί, επικαλούμενη περιορισμούς που εισήγαγε το υπουργείο Εσωτερικών της Πολωνίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 και παρέμειναν σε ισχύ το 2022 μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Οι διατάξεις του κανονισμού εισάγουν περιορισμούς σε ορισμένα συνοριακά σημεία διέλευσης, συμπεριλαμβανομένων των διελεύσεων αεροδρομίων, σε σχέση με πολίτες της Ρωσικής Ομοσπονδίας που ταξιδεύουν εκτός Σένγκεν», ανέφερε η LOT.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγόρευσε όλες τις πτήσεις από τη Ρωσία και συμφώνησε να περιορίσει την έκδοση βίζας για ελεύθερα ταξίδια στη ζώνη Σένγκεν. Τον Σεπτέμβριο, η Φινλανδία ενώθηκε με τα κράτη της Βαλτικής και την Πολωνία κλείνοντας τα σύνορά της στους Ρώσους τουρίστες.