Ο Χάρης Παυλίδης συνήθιζε να λέει, κι αυτό δεν συνέβαινε μόνο ύστερα από νίκες, ότι «ο Ολυμπιακός είναι ο μεγαλύτερος πολυαθλητικός σύλλογος στον κόσμο». Ο Θεσσαλονικιός μπορεί να κάθισε στον πάγκο της ομάδας πόλο Γυναικών από το 2007 έως το 2022, αλλά και να ήταν ένας από τους αθλητές που ευτύχησαν να δουν το τμήμα πόλο Ανδρών να κατακτά το πρώτο πρωτάθλημά του ύστερα από 21 χρόνια, το 1992, ωστόσο η λεπτομέρεια είναι πως υποστηρίζει τον... Άρη.

Πράγματι, ο Παυλίδης θα ήταν ακόμα και εριστικός μέσα από τα social media του για τις νίκες επί του ΠΑΟΚ, κυρίως, αλλά αυτό δεν θα τον εμπόδιζε να υπερθεματίζει στην αξία του συλλόγου εν τω συνόλω: η ομάδα του κατέκτησε την πρώτη Euroleague τον Απρίλιο του 2015, τέσσερις μέρες αφού ο Γιώργος Πρίντεζης είχε πετύχει το τρίποντο ώστε να οδηγήσει την ομάδα μπάσκετ στο Final 4.

Σε αυτήν την περίπτωση, η χρησιμότητα του αριθμού δεν είναι αμελητέα. Οι 300 τίτλοι που έχουν κατακτήσει οι «ερυθρόλευκοι» σε όλα τα ομαδικά σπορ είναι το... επίνειο της επιγραφής που έδωσε ο νυν τεχνικός της εθνικής Κίνας. Ο Κώστας Μουρίκης, που μαζί με τον Κωνσταντίνο Γενηδουνιά σήκωσαν το τρόπαιο του πρωταθλητή την Τρίτη, 16 Μαΐου, στο «Πέτρος Καπαγέρωφ», το 11ο διαδοχικό πρωτάθλημα που κατέκτησε η ομάδα πόλο Ανδρών και το οποίο την φέρνει μόνο ένα πίσω από τον «αυτοκράτορα» του ελληνικού πόλο, τον Εθνικό, έγινε ο αρχηγός που φωτογραφήθηκε με τους 300 τίτλους. Τα τελευταία 30 χρόνια, για την ακρίβεια από το 1992, συντελέστηκε η «ερυθρόλευκη» παλινόρθωση σε όλα τα ομαδικά σπορ, παρ’ ότι υπήρξαν προβλήματα που έπρεπε να διορθωθούν.

Από τη δεκαετία του ’90, η ποδοσφαιρική ομάδα έχει πάρει 21 από τα 47 πρωταθλήματα, εκείνη του μπάσκετ Ανδρών εννιά από τα 13 της, το βόλεϊ Ανδρών 17 από τα 31, το πόλο Ανδρών 27 από τα 37, το πόλο Γυναικών όλα, δηλαδή και τα 14, ενώ το μπάσκετ Γυναικών, το βόλεϊ Γυναικών και το χάντμπολ Ανδρών έχουν κερδίσει όλους τους τίτλους τους από το 2012 και μετά. Ο αριθμός που αθροίζεται είναι το 105, μόνο σε πρωταθλήματα και μόνο τα τελευταία 31 χρόνια. Δηλαδή τουλάχιστον τρία τμήματα νικούν κάθε χρόνο στο πρωτάθλημα, ανά περιπτώσεις περισσότερες. Αν ληφθεί για παράδειγμα το 2016, παραδείγματος χάρη, ο Ολυμπιακός νίκησε σε ποδόσφαιρο, μπάσκετ Ανδρών, μπάσκετ Γυναικών, βόλεϊ Γυναικών, πόλο Ανδρών και πόλο Γυναικών. Έχασε, δηλαδή, μόνο το πρωτάθλημα του βόλεϊ Ανδρών από όλες τις διοργανώσεις πρωταθλήματος που συμμετείχε.

Την αλλαγή αυτή, αν υπάρχει ένας άνθρωπος που την έχει… υπογράψει, δεν είναι άλλος από τον Βαγγέλη Μαρινάκη. Ο ηγέτης του
συλλόγου έχει καθοριστική συµβολή στην κατάκτηση των 121 τίτλων από τους 300 που γιόρτασε η οικογένεια του Ολυµπιακού.
Κάτι λιγότερο από τους µισούς, δηλαδή!

Το νούμερο είναι υπερφυσικό και διανθίζεται από τους 20 διεθνείς τίτλους, ξέχωρα των φορών που οι ομάδες του συλλόγου πλησίασαν να κατακτήσουν το τρόπαιο. Ως τη μέρα της δημοσίευσης του κειμένου, ο Ολυμπιακός έχει κατακτήσει 8 Κύπελλα Πρωταθλητριών ομάδων Ευρώπης, από τρία σε μπάσκετ Ανδρών και πόλο Γυναικών και δύο στο πόλο Ανδρών.

Η αναλογία είναι κατακλυσμιαία και μπορεί να την βρει κάποιος μόνο στη Βαρκελώνη, αν και εδώ πρόκειται για ειδοποιούς διαφορές. Η Μπαρτσελόνα συστήνεται ως τέτοια σε ποδόσφαιρο, μπάσκετ και χάντμπολ, αλλά δεν έχει ανταγωνιστικό τμήμα βόλεϊ, ενώ στο πόλο Ανδρών λέγεται Μπαρτσελονέτα. Στο πόλο Γυναικών, δε, η Σαμπαντέλ, που είναι η καλύτερη ομάδα στην Ευρώπη από το 2011, εδράζεται σε προάστιο της Βαρκελώνης και δεν έχει άμεση σχέση με το κλαμπ.

Η κατάκτηση των τίτλων κατά εκατοντάδες, πια, υποκρύπτει είναι ότι ανά τους αθλητές των ομαδικών σπορ στην επικράτεια, το διασυλλογικό όνειρο είναι να φορεθεί η φανέλα με το δαφνοστεφανωμένο. Ο Ολυμπιακός είναι ο τοπ προορισμός όλων των ταλαντούχων παιδιών.

Δημοσιεύτηκε στο «Secret» των «Παραπολιτικών» το Σάββατο 20 Μαΐου.