Απ’ όποια πλευρά κι αν προσεγγίσει κάποιος τη σειρά των τελικών της Basket League, που ξεκινά το βράδυ της Κυριακής (21.15) στο Ειρήνης και Φιλίας, το τρόπαιο του φετινού πρωταθλητή μοιάζει να έχει ήδη χαραγμένο το όνομα «Ολυμπιακός». Μπορεί, όμως, μια σειρά ντέρμπι Ολυμπιακού - Παναθηναϊκού να αποδειχθεί τόσο εύκολα προβλέψιμη; Η ιστορία διδάσκει πως όχι… Τι να πρωτοθυμηθούμε; Τη σεζόν 2006-07 οι «πράσινοι» του Ζέλικο Ομπράντοβιτς είχαν μόλις κατακτήσει την τέταρτη Ευρωλίγκα της ιστορίας τους, την ώρα που οι «ερυθρόλευκοι» του Πίνι Γκέρσον… έφτυναν αίμα για να αποκλείσουν σε πέμπτο παιχνίδι τον Άρη στα ημιτελικά της Α1, σε μια σεζόν όπου είχαν τερματίσει στην τρίτη θέση της κανονικής περιόδου.

«Νon call» και έπος Ελάχιστοι έδιναν τύχη στους Πειραιώτες να διεκδικήσουν με αξιώσεις τον τίτλο στους τελικούς. Η ιστορία έμελλε να μας χαρίσει μία από τις πιο συναρπαστικές σειρές «αιωνίων», με ένα ολόκληρο πρωτάθλημα να κρίνεται τελικά από το περίφημο «non call» με τη μη υπόδειξη φάουλ του Δημήτρη Διαμαντίδη στον Σκούνι Πεν, στον πέμπτο τελικό του ΟΑΚΑ.

Το 2017 οι αναλυτές των τελικών της Basket League παρουσίαζαν ως αδιαφιλονίκητο φαβορί τον Ολυμπιακό. Με τους «ερυθρόλευκους» του Γιάννη Σφαιρόπουλου να έχουν βρεθεί για δεύτερη φορά σε τελικό Ευρωλίγκας μέσα σε μια τριετία, κανείς δεν έδινε μεγάλη τύχη στους «πράσινους» του Τσάβι Πασκουάλ. Κι όμως! Η παρέα των Ρίβερς, Φελντέιν, Τζέιμς έριξε στο καναβάτσο τον πανίσχυρο Ολυμπιακό των Σπανούλη, Πρίντεζη, Μιλουτίνοφ και με ένα απίθανο break στον 5ο τελικό του ΣΕΦ ανέτρεψε κάθε προγνωστικό κατακτώντας το πρωτάθλημα.

Το σερί

Η αλήθεια είναι, βέβαια, ότι ουδέποτε στο παρελθόν δεν έμοιαζε τόσο… χαώδης η διαφορά που χωρίζει τις δύο «κυρίαρχες» δυνάμεις του ελληνικού μπάσκετ τα τελευταία τριάντα χρόνια.

Με τον Ολυμπιακό του Γιώργου Μπαρτζώκα να τρέχει ένα ανεπανάληπτο θρυλικό αήττητο σερί από τον Δεκέμβριο του 2021 σε πρωτάθλημα και κύπελλο και να μετρά 13 διαδοχικές νίκες (εντός και εκτός έδρας) επί του «αιώνιου» αντιπάλου του σε όλες τις διοργανώσεις, πιθανή επικράτηση του Παναθηναϊκού στους τελικούς θα ισοδυναμεί με… μπασκετικό έπος.

Δεν είναι, όμως, μόνο οι αριθμοί και τα στατιστικά που γέρνουν την πλάστιγγα προς την «ερυθρόλευκη» πλευρά της ζυγαριάς. Είναι η συνολική φετινή εικόνα των δύο φιναλίστ που σε κάνει να αναρωτιέσαι αν υπάρχει σενάριο που μπορεί να ανατρέψει την επικράτηση μιας ομάδας που γοήτευσε την Ευρώπη με το μπάσκετ που της προσέφερε. Κι ας έχασε την Ευρωλίγκα στο τελευταίο σουτ…

Μπορεί ο Παναθηναϊκός, που προκαλεί μελαγχολία ακόμη και στους φίλους του, να αναγεννηθεί από τις στάχτες του και να φανεί ανταγωνιστικός απέναντι στον Ολυμπιακό, που χαρακτηρίζεται «μηχανή» από τους προπονητές που τον αντιμετώπισαν;

Το ιστορικό ειδικό βάρος των ντέρμπι «αιωνίων» απαντά… ποτέ μη λες ποτέ! Το σενάριο της άνετης επικράτησης των Πειραιωτών στους περσινούς τελικούς μοιάζει πιο κοντά στην μπασκετική λογική.

Ριμέικ και repeat

Πριν από δώδεκα μήνες ο Ολυμπιακός είχε… σκουπίσει με ένα επιβλητικό και άνετο 3-0 τον Παναθηναϊκό, γιορτάζοντας το αντίο του «κάπτεν» Γιώργου Πρίντεζη με τρεις εύκολες νίκες (74-61, 78-72, 93-74), και η αλήθεια είναι ότι η ψαλίδα που χωρίζει φέτος τους δύο μονομάχους μοιάζει να έχει ανοίξει περισσότερο.

Θα ζήσουμε ένα ριμέικ της περσινής… ανιαρής σύγκρουσης, ή οι «πράσινοι» θα καταθέσουν στο παρκέ κάθε ικμάδα εγωισμού, αρχικά για να φανούν ανταγωνιστικοί απέναντι σε έναν ανώτερο αντίπαλο και αν τα καταφέρουν να τον… πιάσουν στον ύπνο και να γίνουν πρωταγωνιστές μιας θριαμβευτικής ιστορίας, που θα μνημονεύεται στα βάθη των αιώνων από τους οπαδούς τους;

Βάσει των προγνωστικών όλων των αναλυτών, ο Κώστας Παπανικολάου θα παραλάβει τη σκυτάλη από τα χέρια του Βασίλη Σπανούλη και του Γιώργου Πρίντεζη και θα υψώσει στα ουράνια το τρόπαιο του πρωταθλητή, στο μόλις δεύτερο repeat του Ολυμπιακού στα χρόνια των αδελφών Αγγελόπουλων.

Αυτό λέει η λογική. Μπορεί, όμως, να αποδειχθεί τόσο εύκολο και… προβλέψιμο το σενάριο, όταν αναφερόμαστε στους δύο «αιώνιους» αντιπάλους του ελληνικού αθλητισμού;

*Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή στις 3/6/2023 - Του Αλέξανδρου Σόμογλου