Η «στρογγυλή θεά» παραμένει ίδια, αλλά αυτοί που την... κλοτσούν αλλάζουν. Η σύγχρονη εποχή του ποδοσφαίρου περιλαμβάνει σε μεγάλη βάση και την επιστήμη, η οποία έχει να κάνει με τη λειτουργία και την εξέλιξη των νεαρών ποδοσφαιριστών. Πλέον δεν αρκεί μόνο το ταλέντο. Αλλά είναι αναγκαίες και οι βάσεις που πρέπει να μπουν με ιδιαίτερες πρακτικές προπόνησης, βασισμένες στην επιστήμη και τη σωματοδομή κάθε παίκτη.

Αυτά πλέον έχουν έρθει και στην Ελλάδα. Με αποτέλεσμα να μη μιλάμε πλέον για χαμένα ταλέντα. Το τελευταίο διάστημα βλέπουμε να... ξεπετάγονται όλο και περισσότεροι νέοι ποδοσφαιριστές, που έχουν όλο το πακέτο να διαγράψουν λαμπρή πορεία.

O Κωνσταντέλιας

Από τη φετινή Super League την παράσταση έκλεψε ο Γιάννης Κωνσταντέλιας. Ο 20χρονος πλέον μεσοεπιθετικός του ΠΑΟΚ κυρίως στο πρώτο μισό της σεζόν έγινε ο παίκτης που συγκέντρωσε πάνω του τα βλέμματα. Καθώς και ο συμπαίκτης του στόπερ Κωνσταντίνος Κουλιεράκης. Επίσης ο Ολυμπιακός έδειξε τον δρόμο στον Ανδρέα Ντόη που μια ωραία μέρα βρέθηκε στο κέντρο της άμυνας με τις ευλογίες του Μίτσελ. Ο επίσης 20χρονος κεντρικός αμυντικός έχει όλο το μέλλον μπροστά του.

Ο Καλογερόπουλος

Μαζί του και ο Αλέξανδρος Καλογερόπουλος. Ο 18χρονος κεντρικός αμυντικός αγωνίστηκε πέρσι στην πρώτη ομάδα υπό τις οδηγίες του Πέδρο Μαρτίνς. Επίσης γνωστός έχει γίνει ήδη ο 17χρονος επιθετικός του ΠΑΟΚ Στέφανος Τζίμας. Δεν είναι μόνο αυτοί όμως. Υπάρχει μια πληθώρα παικτών, άλλοι λίγο γνωστοί, άλλοι καθόλου γνωστοί, που είναι έτοιμοι να έρθουν στο προσκήνιο. Και σε αυτούς θα ρίξει τα φώτα η «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ», σε μια προσπάθεια ανάδειξης των παικτών που, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, θα μας απασχολήσουν τα επόμενα χρόνια. Πρόσφατα ο εκλέκτορας της Εθνικής Κ19, Τάσος Θέος, έκανε λόγο για πολλά ταλέντα που έρχονται. Δήλωση που έγινε με αφορμή την πρόκριση της συγκεκριμένης Εθνικής στην τελική φάση του Euro 2023, που θα διεξαχθεί τον Ιούλιο και αναμένεται να μας απασχολήσει.

Μία από τις περιπτώσεις που αξίζουν την προσοχή είναι ο Χρίστος Λιάτσος που ανήκει στον Ολυμπιακό. Ο 19χρονος πλέον μεσοεπιθετικός χαρακτηρίζεται ως «ο νέος Κώστας Φορτούνης». Όχι άδικα. Γρήγορος, ταχυδυναμικός και με ηγετικά χαρακτηριστικά, είναι ένας από τους πιο ενθουσιώδεις ποδοσφαιριστές του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ήταν αρχηγός στην Κ17 του Ολυμπιακού και με ρόλο στην Κ19. Έχει δείξει ότι μπορεί να ακολουθήσει τα χνάρια του Φορτούνη και να ηγηθεί μελλοντικά των «ερυθρόλευκων». Φέτος είναι εκ των βασικών στη δεύτερη ομάδα που έχει ο Ολυμπιακός. Στον Θρύλο ανήκει και ο Χρήστος Εφραίμ Δαρβίρας, για τον οποίο στην ελληνική πιάτσα του ποδοσφαίρου ακούγονται πολλά καλά σχόλια. Οι Πειραιώτες τον άρπαξαν από την ΑΕΚ και τον ανακοίνωσαν τον Οκτώβριο του 2020. Γεννήθηκε στις 11 Ιανουαρίου 2007. Είναι ηγετική φυσιογνωμία στις μικρές ομάδες των «ερυθρόλευκων». Μπορεί να αγωνιστεί σχεδόν σε όλες τις θέσεις από τη μέση και μπροστά. Κύριο χαρακτηριστικό του είναι η ικανότητα να χρησιμοποιεί το ίδιο καλά και τα δύο πόδια. Μάλιστα έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον μεγάλων ευρωπαϊκών συλλόγων.

Apogeumatini_podosfairo1

Ο Γκαρσία έxρισε αρxηγό τον Κωττά

Ο ΠΑΟΚ έχει εξελίξει την ακαδημία του και τα τελευταία χρόνια έχει στις τάξεις του αρκετά ταλέντα. Πολλά έχουν γίνει γνωστά, αλλά «κρύβει» ένα ακόμα. Πρόκειται για τον Δημήτρη Κωττά. Γεννημένος στις 14 Ιανουαρίου 2005, ξεκίνησε να παίζει ως αμυντικός μέσος, αλλά πλέον λογίζεται ως κεντρικός αμυντικός. Τον ύψους 190 εκατοστών ταλαντούχο άσο ζήτησε και πήρε στη δεύτερη ομάδα ο Πάμπλο Γκαρσία. Μάλιστα του έδωσε και το περιβραχιόνιο του αρχηγού. Κίνηση που λέει πολλά, καθώς ο Ουρουγουανός είναι ιδιαίτερα προσεκτικός στις κινήσεις που κάνει. Δεν ανοίγεται εύκολα αναφορικά με τις επιθυμίες του. Με τον Κωττά όμως έδειξε έναν άλλο Γκαρσία. Αυτό δείχνει ότι τον πιστεύει πολύ. Το σκάουτινγκ λέει ότι διακρίνεται για την εξαιρετική σωματοδομή του, την καλή τεχνική κατάρτισή του και τις καίριες τοποθετήσεις του εντός αγωνιστικού χώρου. Και ήδη σε πολύ μικρή ηλικία έχει κάνει το ξεπέταγμα και ξεχωρίζει. Βέβαια θέλει δουλειά για να γίνει πιο ελαστικό το σώμα του και να έχει πιο γρήγορη σκέψη. Κάτι στο οποίο δουλεύει. Οι εμφανίσεις που έκανε φέτος με τη δεύτερη ομάδα του «Δικεφάλου του Βορρά» τον βοήθησαν να αποκομίσει εμπειρίες για τη συνέχεια. Οι αναφορές λένε ότι μαζί με τον Τζίμα είναι στην ηλικία τους ό,τι καλύτερο έχει αυτή τη στιγμή στην ακαδημία της η ομάδα της Θεσσαλονίκης.

Όλα τα… φώτα στον Κωστούλα, που έκανε ήδη μεγάλο ρεκόρ

Οι αναλυτές και οι μάνατζερ συνωστίζονται στα γήπεδα όπου αγωνίζεται ο Χαράλαμπος Κωστούλας. Ο γιος του παλαίμαχου αμυντικού Θανάση γεννήθηκε τον Μάιο του 2007. Είναι επιθετικός (το έχει το σκοράρισμα) και παίζει πολύ καλά με την πλάτη αλλά και με πρόσωπο στο τέρμα. Τον χαρακτηρίζουν «ταύρο» για τη σωματοδομή του και στον Ρέντη αναφέρουν ότι, αν συνεχίσει τη σκληρή δουλειά, μπορεί γρήγορα να περάσει το κατώφλι της πρώτης ομάδας. Ένας ακόμα παίκτης στον οποίο έχει αναφερθεί ανοιχτά ο Ζοζέ Ανιγκό. Μπορεί να παίξει ως σέντερ φορ αλλά και ως περιφερειακός επιθετικός. Φέτος αγωνίστηκε με τον Ολυμπιακό Β σε ματς με τον Ηρόδοτο σε ηλικία 15 ετών, 7 μηνών και 27 ημερών. Και έγινε ο νεαρότερος ποδοσφαιριστής στην ιστορία των «ερυθρόλευκων» που έπαιξε σε επαγγελματικό επίπεδο. Ξεπέρασε το ρεκόρ του Κυριάκου Παπαδόπουλου, ο οποίος είχε κάνει το ντεμπούτο του σε ηλικία 15 ετών, 9 μηνών και 9 ημερών.

Apogeumatini_podosfairo2



*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 11/06