Πρωταθλητής με τον Παναθηναϊκό το 2018, το 2019, το 2020 και το 2021. Τίτλοι δυνατοί για να του δώσουν την ώθηση να ανοίξει κι άλλο τα φτερά του. Ο Ντίνος Μήτογλου ένιωσε πως ήταν η καλύτερη στιγμή και να αυξήσει τις αποδοχές του και να πάει σε μια άλλη, επίσης ιστορική ομάδα, όπως είναι η Αρμάνι Μιλάνο. Με σκοπό να γίνει εκ των ηγετών της, υπογράφοντας παράλληλα πλουσιοπάροχο συμβόλαιο δύο χρόνων με ετήσιες απολαβές 1.800.000 ευρώ. Κι έτσι το καλοκαίρι του 2021 έφυγε για την πόλη της μόδας. Ξεκίνησε δυνατά, ωστόσο άλλο τόσο δυνατά... προσγειώθηκε.

Ήταν 29 Μαρτίου του 2022 όταν η Αρμάνι Μιλάνο ανακοίνωνε ότι ο 27χρονος πλέον άσος βρέθηκε θετικός σε έλεγχο ντόπινγκ. Η απαγορευμένη ουσία ήταν η μεθανδιενόνη (μεθανδροστενολόνη), η οποία τυποποιείται στον κατάλογο των απαγορευμένων ουσιών του Κώδικα Αντιντόπινγκ του Παγκοσμίου Οργανισμού Αντιντόπινγκ. Το δείγμα το είχε δώσει έπειτα από παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό για τη Euroleague. Η γη έφυγε κάτω από τα πόδια του. Ο ίδιος σοκαρίστηκε. Πέρασε πολλά. Άκουσε άλλα τόσα, για κάτι που αποδείχθηκε ότι δεν έφταιγε.

Γρήγορη απόφαση

Η λύτρωση ήρθε και θα τη θυμάται σε όλη του τη ζωή. Το Διεθνές Αθλητικό Διαιτητικό Δικαστήριο της Λωζάννης (CAS) έβγαλε γρήγορα την απόφασή του, καθώς μόλις την Τρίτη έγινε η ακροαματική διαδικασία της έφεσης κατά της απόφασης της FIBA για 32 μήνες αποκλεισμού από το μπάσκετ. Και μείωσε την ποινή, που ξεκίνησε να μετράει από τον Μάρτιο του 2022, στους 16 μήνες. Αυτό σημαίνει ότι από τα τέλη Ιουλίου και πιο συγκεκριμένα από τις 28 του μήνα ο Ντίνος Μήτογλου θα μπορεί να αγωνίζεται στο άθλημα που αγαπάει.

Μια εξέλιξη που έφερε κι ένα ντόμινο πληροφοριών. Η πρώτη πληροφορία είχε να κάνει με την Εθνική Ελλάδας, αφού ο εκλέκτορας της «γαλανόλευκης», Δημήτρης Ιτούδης, θα μπορεί να τον έχει διαθέσιμο για το Παγκόσμιο Κύπελλο που θα διεξαχθεί από τις 25 Αυγούστου έως τις 10 Σεπτεμβρίου σε Φιλιππίνες, Ιαπωνία και Ινδονησία. Το θέμα είναι η κατάσταση στην οποία βρίσκεται, καθώς όλο αυτό το διάστημα της μεγάλης περιπέτειάς του έκανε ατομικές προπονήσεις. Και για έναν επαγγελματία αθλητή τέτοιου βεληνεκούς είναι μεγάλο το θέμα.

Η μήνυση

Αφήνει πίσω μια περιπέτεια στην οποία μπήκε εξαιτίας ενός σκευάσματος που πήρε από μία μικροβιολόγο. Η τελευταία ήταν πολυδιαφημισμένη, κυρίως στην ελληνική σόουμπιζ αλλά και σε κάποιους αθλητές. Χορηγούσε διάφορες αναβολικές ουσίες που διαβεβαίωνε ότι αποτελούνταν αποκλειστικά από βιταμίνες, αμινοξέα και αντιοξειδωτικά.

Η δράση της έγινε γνωστή στις Αρχές που τη συνέλαβαν, καθώς έδινε σκευάσματα που δεν ήταν εγκεκριμένα από τον ΕΟΦ. Ο Ντίνος Μήτογλου ήταν ένα από τα θύματά της. Κατέθεσε και μήνυση, όπου είχε αναφέρει μεταξύ άλλων: «Η γιατρός με διαβεβαίωσε πως τα δισκία ήταν θαυματουργό φάρμακο από τη Ρωσία. Μου χορήγησε έναν διάφανο ορό. Μετά από σχετική ερώτησή μου, η ίδια μου απάντησε πως ο ορός αυτός θα βοηθούσε στο… καθάρισμα του οργανισμού μου».

Το κακό είχε γίνει για τον ύψους 2,10 μ. διεθνή πάουερ φόργουορντ-σέντερ. Όλοι όμως είχαν αρχίσει να καταλαβαίνουν ότι εξαπατήθηκε. Και σε καμία περίπτωση δεν θα έβαζε στον οργανισμό του αναβολικές ουσίες. Ωστόσο, αυτό ήταν κάτι που έπρεπε να αποδειχθεί και στα αρμόδια όργανα που σε πρώτη φάση δεν εξετάζουν τι έγινε. Αλλά στέκονται στο γεγονός ότι βρέθηκε θετικός σε απαγορευμένη ουσία.

Στη συνέχεια βέβαια και καθώς μαθεύτηκε η δράση της συγκεκριμένης μικροβιολόγου, άρχισαν τα πράγματα να παίρνουν τον δρόμο που θα οδηγούσε στη δικαίωση του Ντίνου Μήτογλου. Αυτή ήρθε και ο 27χρονος άσος μπορεί να γυρίσει στη δράση, αν και θα κάνει καιρό να ξεπεράσει όσα πέρασε. Επίσης, σίγουρα θα είναι πολύ πιο προσεκτικός σε τέτοιες περιπτώσεις που παραλίγο να του κοστίσουν ακόμα πιο ακριβά, αναφορικά με την καριέρα του αλλά και την υγεία του.

Κούγιας: «Περιμένω να τον καμαρώσω»

 Ο Μήτογλου είχε αναθέσει τη μύνηση εναντίον της μικροβιολόγου στον Αλέξη Κούγια, ο οποίος δήλωσε: «Ο κ. Μήτογλου κατέθεσε μήνυση για τη διάπραξη εις βάρος του, από τη γνωστή γιατρό που τον ενέπλεξε σ’ αυτή την αθλητική τραγωδία, του κακουργήματος της εκθέσεως σε κίνδυνο για την ίδια του τη ζωή, από τα χορηγηθέντα σκευάσματα. Απέδειξε ότι αφενός δεν γνώριζε ότι τα συγκεκριμένα σκευάσματα ήταν απαγορυεμένα, αφετέρου ότι θέλει να τιμωρηθεί η συγκεκριμένη και δεν τη συγκαλύπτει. Αυτό εξετιμήθη απο το CAS και σε συνδυασμό με την εξαιρετική εργασία των συναδέλφων μου και ειδικά του Σοφοκλή Πιλάβιου, με τον οποίο είχαμε άριστη συνεργασία, ήλθε η απόφαση - λύτρωση για τον μεγάλο αθλητή. Τον περιμένω να τον καμαρώσω στην εθνική ομάδα».

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή