Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος μοιάζει να βρίσκεται στο γραφείο του και να στέκεται μπροστά σε ένα παζλ που θέλει να ολοκληρώσει. Πρόκειται για το παζλ της δικής του «dream team» που εδώ και καιρό έχει προαναγγείλει. Δίπλα του στέκεται ένας Τούρκος, ο Εργκίν Αταμάν, ο οποίος έκανε το ξεκαθάρισμα και αφαίρεσε τα κομμάτια που δεν ταίριαζαν -κατά την κρίση του- σε μια τόσο υψηλού επιπέδου ομάδα.

Το φετινό παζλ φάνηκε να χαλά μόλις χάθηκε το κομμάτι του Κέβιν Πάντερ, ο οποίος δεν κατέληξε στους «πράσινους», ούτε στην Μπαρτσελόνα και έμεινε στην Παρτιζάν. Ξεκίνησε να στήνεται με τον σέντερ Κώστα Αντετοκούνμπο, συνεχίστηκε με τον γκαρντ Δημήτρη Μωραΐτη και άρχισε να διαμορφώνεται με έναν δημιουργό και εκτελεστή, τον Αργεντινό γκαρντ Λούκα Βιλντόσα.

Μπήκε στη θέση του το κομμάτι Ντίνος Μήτογλου -με τη μείωση της ποινής του θηρίου που ήταν σε κλουβί-, δίπλα σε αυτό που είχε τοποθετηθεί ήδη με τη φωτογραφία του Ματίας Λεσόρ. Δύο πολύ διαφορετικοί ψηλοί που δημιουργούν μια αίσθηση πληρότητας στις θέσεις που αγωνίζονται.

Ακριβή συμφωνία

Τότε ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος έβαλε το πιο σημαντικό -μέχρι τώρα- κομμάτι του παζλ, αυτό που έκανε ακόμα και τα μουστάκια, του συνήθως αγέλαστου Αταμάν, να γελάνε. Το κομμάτι Κώστας Σλούκας, για το οποίο σε μια τριετία -τόση είναι η διάρκεια της συμφωνίας- θα δαπανήσει 10.000.000 ευρώ, όσα δεν έχει ποτέ εισπράξει Έλληνας παίκτης από ελληνική ομάδα.

«Προσπαθούμε να φέρουμε ό,τι καλύτερο υπάρχει ώστε να πετύχουμε τους στόχους μας και ο Κώστας είναι η ιδανική περίπτωση ανθρώπου και αθλητή να ηγηθεί της προσπάθειας αυτής», είπε μεταξύ άλλων ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος, ενώ ο κόουτς Αταμάν αποθέωσε: «Υπογράψαμε τον καλύτερο πλεϊμέικερ της Ευρώπης. Οι στόχοι μας είναι τεράστιοι. Κάποιοι ονειρεύονται, κάποιοι τα κάνουν πράξη».

Ότι πρόκειται για τεράστια κίνηση είναι κάτι που φαίνεται και από τον θόρυβο που προκάλεσε στην μπασκετική Ευρώπη. Ο ευδιάθετος Αταμάν, μπροστά σε μια έκρηξη βόμβας κι ένα «τριφύλλι», ήταν το σκηνικό στο βίντεο της Euro League και μαζί το ερώτημα: «Είναι ο Σλούκας η μεταγραφή του καλοκαιριού;».

Η λέξη «βόμβα» υπήρξε σχεδόν σε όλα τα μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία. «Η κίνηση της ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ από τον Παναθηναϊκό», ανέφερε το Eurohoops, ενώ το Basketnews έκανε λόγο για «ρόστερ εκδικητών», με σαφή αναφορά στην αμερικανική ταινία περιπέτειας με υπερήρωες.

Αλλάζει επίπεδο

Ορθώς θορυβήθηκε η Γηραιά Ήπειρος, καθώς η παρουσία του Σλούκα στο ρόστερ του Παναθηναϊκού αποτελεί τρανή απόδειξη ότι οι «πράσινοι» αλλάζουν επίπεδο και βάζουν πλώρη για τη Euroleague. Αλλάζουν δηλαδή τους συσχετισμούς για τα playoffs και το Final 4, καθώς η παρουσία σε αυτό το σημείο της διοργάνωσης, ειδικά πέρυσι, δεν αποτελούσαν καν μακρινό όνειρο για το «τριφύλλι». Οι ομάδες με τους ίδιους στόχους βλέπουν έναν συνδιεκδικητή να επιστρέφει στην μπασκετική ελίτ, τη διαχείριση της οποίας, μα βάση την ιστορία του, γνωρίζει πολύ καλά.

Ο Παναθηναϊκός έβαλε στο «παζλ» του έναν εκ των κορυφαίων πλεϊμέικερ στην Ευρώπη, ένα μυαλό στη μηχανή που θέλει να στήσει ο Αταμάν δίπλα μάλιστα σε άλλο μυαλό, αυτό του Βιλντόσα. Επίσης, με τον 33χρονο γκαρντ, έχει τον παίκτη με προσωπικότητα και αυτοπεποίθηση που μπορεί να πάρει τις πρωτοβουλίες όταν η μπάλα είναι πιο βαριά, στα κρίσιμα σημεία δηλαδή ενός αγώνα. Ένας πραγματικός εκτελεστής παρά το γεγονός ότι δεν κουβαλά τον τίτλο του δεινού σουτέρ. Ένας αληθινός ηγέτης, στα 33 του.

Προφανώς το παζλ του Δημήτρη Γιαννακόπουλου έχει ακόμα κενά. Αν θεωρήσουμε ότι ένα κομμάτι που είναι δεδομένο είναι αυτό του 31χρονου Αμερικανού Τζέριαν Γκραντ, τότε είναι ένα δεινός σουτέρ αυτό που λείπει, δύο φόργουορντ για τις θέσεις «3» και «4» -ένας Χεζόνια ή ένας Μίροτς- και ένας Παπαγιάννης -ο ίδιος ή κάποιος σαν αυτόν- για τη θέση «5». Έχει δουλειά ακόμα το παζλ, αλλά είναι δεδομένο ότι υπάρχουν ήδη σημαντικά σε αυτό κομμάτια.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή / Του Κώστα Μπελιά