Τον ερχόμενο Μάιο θα συµπληρωθούν 12 χρόνια. Τόσα έχει ο Παναθηναϊκός να φτάσει σε Final Four της Ευρωλίγκας.

Πολλά. Πάρα πολλά για µια οµάδα µε έξι κατακτήσεις του τροπαίου και µε βλέψεις για κορυφή. Οι «πράσινοι» αυτό το καλοκαίρι αποφάσισαν να αλλάξουν ρότα. Να αλλάξουν τα πάντα. Από το ρόστερ τους έως τα οικονοµικά δεδοµένα, αλλά ακόµα και το µεταγραφικό παζάρι σε ολόκληρη την Ευρώπη. Βασικός στόχος; Να φτιάξουν αρχικά µια οµάδα 8άδας στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση µπάσκετ, αλλά και να µπορέσουν να πλησιάσουν ή να προσπεράσουν τον µεγάλο αντίπαλο. Τον Ολυµπιακό. Την καλύτερη οµάδα στην Ευρώπη την τελευταία διετία. Μια οµάδα που επίσης αλλάζει και µεταµορφώνεται. Αναγκασµένη από τις εξελίξεις, αλλά και από τις διαφοροποιήσεις στο ρόστερ.

Δυναμική είσοδος

Το σκηνικό που δηµιουργείται στην Ελλάδα, ωστόσο, προκαλεί αναταράξεις και στο ευρωπαϊκό µπάσκετ. Η δυναµική είσοδος του Παναθηναϊκού στη διεκδίκηση παικτών από την πρώτη γραµµή προκάλεσε αλλαγή στο σκηνικό. Οι «πράσινοι», µετά την απόκτηση του Κώστα Σλούκα, έχουν ανοίξει το σεντούκι µε τα εκατοµµύρια και µοιράζουν τρελές προτάσεις σε παίκτες-αστέρια. Από τα 4 εκατ. τον χρόνο στον Μίροτιτς έως τα πάνω από 2 εκατ. στον Τάιλερ Ντόρσεϊ, η οµάδα του Εργκίν Αταµάν κυριολεκτικά... χτυπάει παντού.

Με τον ∆ηµήτρη Γιαννακόπουλο να δείχνει έτοιµος να βάλει όσα χρήµατα χρειαστούν, ώστε να δώσει στον Τούρκο τεχνικό ένα ρόστερ που θα µπορέσει να οδηγήσει τον ΠΑΟ στο Final Four, αλλά και στη διεκδίκηση των εγχώριων τίτλων. Ηδη οι «πράσινοι» έχουν αποκτήσει Κώστα Αντετοκούνµπο, Ματίας Λεζόρ, Ντίνο Μήτογλου, Ιωάννη Παπαπέτρου, ∆ηµήτρη Μωραΐτη, Τζέριαν Γκραντ, Λούκας Βιλντόσα και, φυσικά, τον Κώστα Σλούκα, αλλά ταυτόχρονα παλεύουν να πείσουν τη Φενέρ να αφήσει τον Ντόρσεϊ να φύγει, ενώ αναµένεται να αποκτήσουν ακόµα 3 ή 4 παίκτες πρώτης γραµµής.
Πρότυπο 

Ο Ολυµπιακός αποτελεί την οµάδα-πρότυπο του ευρωπαϊκού µπάσκετ. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας (φωτ. αρ.) και οι Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος έχτισαν ένα σύνολο που έπαιξε καθηλωτικό µπάσκετ. Που έφτασε σε δύο σερί Final Four κι έχασε ένα τρόπαιο από ένα σουτ στα τελευταία 3 δευτερόλεπτα. Εχασε ακόµα έναν τελικό από ένα σουτ σε νεκρό χρόνο. Αλλά κέρδισε τον σεβασµό και την αναγνώριση από όλους. Το «απόλυτο µπάσκετ», όπως χαρακτηρίστηκε το παιχνίδι του Ολυµπιακού, είναι η βάση και για τη νέα σεζόν.

Ναι, οι «ερυθρόλευκοι» έχασαν τον Σάσα Βεζένκοφ, τον κορυφαίο παίκτη στην Ευρώπη πέρυσι. Ναι, έχασαν τον Κώστα Σλούκα. Εχασαν Μπολοµπόι και Μπλακ. Αλλά φαίνεται ξεκάθαρα ότι ο Μπαρτζώκας έχει αποφασίσει να αλλάξει ρότα στους Πειραιώτες. Να αλλάξει για ακόµ αµία φορά τον τρόπο που παίζουν.

Ο Νίκολα Μιλουτίνοφ ήρθε για να έχει ο Ολυµπιακός δύο σέντερ ελίτ. Ο Νάιτζελ Ουίλιαµς-Γκος αντικαθιστά τον Σλούκα, προσφέροντας µεγαλύτερο όγκο, καλύτερες άµυνες, περισσότερη πειθαρχία και τίµια δεδοµένα σε σκορ και ασίστ. Ο ευφυής Λουκ Σίκµα ήρθε για να καλύψει το κενό στο «4» και έδειξε εν πολλοίς τις σκέψεις του προπονητή του Ολυµπιακού. Ο οποίος θέλει έναν σεσηµασµένο σκόρερ στο «2», δίπλα στον Ουόκαπ ή τον Γκος, για να «καλύψει» τους πόντους του Βεζένκοφ. Αλλάζοντας ουσιαστικά τον τρόπο επίθεσης των Πειραιωτών. Ενώ αναζητείται και ακόµα ένας παίκτης µεταξύ 4 και 5, µε τον Τρίσταν Βούκσεβιτς να είναι ο πρώτος επιλαχών. Η «αιώνια» µάχη αναβιώνει για τα καλά στο ελληνικό και το ευρωπαϊκό µπάσκετ.

Και ήδη οι κόντρες είναι πάρα πολλές. ∆εν είναι µυστικό ότι ο Παναθηναϊκός επί της ουσίας έχει βαλθεί να βγαίνει µπροστά σε όλες τις µεταγραφικές υποθέσεις των «ερυθρολεύκων». Θέλοντας να δυσκολέψει τον Ολυµπιακό. Και να τον... πονέσει οικονοµικά, ανεβάζοντας τον πήχη των απαιτήσεων. Την ίδια στιγµή, στον Πειραιά δείχνουν σίγουροι και αποφασισµένοι. Μάλιστα, παρά τον σκεπτικισµό που προκάλεσε η απόκτηση του Λουκ Σίκµα, ο Γιώργος Μπαρτζώκας εµφανιζόταν απόλυτα χαρούµενος και ευτυχής που η οµάδα του µπόρεσε να πάρει έναν τόσο έξυπνο και δηµιουργικό παίκτη για τη ρακέτα της. Και πλέον η απόκτηση του παίκτη «κάνω τη διαφορά» στο «2» θα γίνει µε απόλυτη µυστικότητα. Ωστε το... πράσινο εµπόδιο να µην εµφανιστεί ξανά.

Σε ένα σκηνικό που θυµίζει... κατασκοπευτικό έργο. ∆είγµα ότι η «αιώνια» κόντρα αναβιώνει για τα καλά. Με Ολυµπιακό και Παναθηναϊκό να θέλουν να κατακτήσουν την Ευρώπη.

Δημοσιεύτηκε στο Secret των ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ στις 15/7