Κρατήστε το όνομά του: Ντομινίκ Σζομποζλάι. Δεν είναι απλά ένα ταλέντο, καθώς έχει όλες τις προδιαγραφές για να γίνει το επόμενο μεγάλο αστέρι. Αυτές τις προδιαγραφές είδε και ο Γιούργκεν Κλοπ και χωρίς δεύτερη κουβέντα έδωσε 70.000.000 ευρώ στη Λειψία για να τον φέρει στη Λίβερπουλ. Δεν μοιάζει με τους άλλους, δεν κάνει τα ίδια πράγματα. Είναι ένας μεσοεπιθετικός με μαγικό δεξί πόδι, τον οποίο οι φίλοι των «κόκκινων» θα λατρέψουν, όπως κάνουν ήδη στην Ουγγαρία, τη χώρα όπου γεννήθηκε.

Είναι το πρώτο μεγάλο ταλέντο που βγάζει η χώρα εδώ και δεκαετίες. Είναι ιεροσυλία να τον συγκρίνει κάποιος με τον τεράστιο Φέρεντς Πούσκας. Ακόμα και με τον Λάγιος Ντέταρι. Οι συμπατριώτες του το κάνουν όμως, καθώς βρήκαν επιτέλους έναν δικό τους παίκτη να ασχοληθούν, ο οποίος θα μπορέσει να σηκώσει ψηλά το μαγυάρικο ποδόσφαιρο.

Στα 22 του είναι αρχηγός στην Εθνική Ουγγαρίας

Η αλήθεια είναι πως μπορεί να το κάνει και στα 22 του είναι αρχηγός στην Εθνική Ουγγαρίας έχοντας βάλει 7 γκολ σε 32 συμμετοχές. Στις 12 Νοεμβρίου του 2020 στην κατάμεστη Πούσκας Αρίνα η Ουγγαρία υποδέχθηκε την Ισλανδία, σε ματς όπου ο νικητής θα έπαιρνε εισιτήριο για την τελική φάση του Euro 2020, που λόγω πανδημίας έγινε μια χρονιά αργότερα. Με το σκορ στο 1-1 ο Σζομποζλάι βάζει ένα πανέμορφο γκολ στο 2ο λεπτό των καθυστερήσεων δίνοντας τη νίκη με 2-1 στην Ουγκκαρία. Και μαζί το εισιτήριο για τη συμμετοχή σε τελική φάση Euro, πρώτη φορά έπειτα από 48 χρόνια. Η ατυχία, όμως, του χτύπησε την πόρτα, καθώς τραυματίστηκε κι έχασε τη συμμετοχή στην τελική φάση.

Γύρισε στη δράση όμως το ίδιο εντυπωσιακά. Στις 4 Ιουνίου του 2022, ξανά στην κατάμεστη Πούσκας Αρίνα, η Ουγγαρία υποδέχθηκε την Αγγλία για το UEFA Nations League. Οι Μαγυάροι παίρνουν τη νίκη με 1-0 χάρη σε γκολ του νέου αστεριού τους. Ήταν και η πρώτη κόντρα στα «τρία λιοντάρια» ύστερα από 50 ολόκληρα χρόνια. Σίγουρα όλα αυτά είναι σημαδιακά για το μεγάλο ταλέντο του, αλλά και το γεγονός πως τον συνδέουν με τους Φέρεντς Πούσκας και Λάγιος Ντέταρι. Με τον τελευταίο έχουν κι ένα ακόμα κοινό.

Πιο συγκεκριμένα, στις 3 Ιουνίου έδωσε το τελευταίο του ματς με τη Λειψία. Ήταν ο τελικός Κυπέλλου κόντρα στην Άιντραχτ Φρανκφούρτης. Η Λειψία θα πάρει τη νίκη με 2-0 και το τρόπαιο, για δεύτερη σερί σεζόν στη Γερμανία.

Ο 22χρονος άσος έβαλε το ένα από τα δύο γκολ και έγινε ο πρώτος Ούγγρος που σκοράρει σε τελικό Κυπέλλου στη Γερμανία, μετά τον Λάγιος Ντέταρι, ο οποίος το είχε κάνει το 1988 με την Άιντραχτ Φρανκφούρτης. Ήταν στις 28 Μαΐου του συγκεκριμένου έτους όταν η Άιντραχτ Φρανκφούρτης νίκησε 1-0 την Μπόχουμ για να πάρει το τρόπαιο. Ο Ντέταρι είχε βάλει το μοναδικό γκολ της αναμέτρησης στο 81ο λεπτό. Πολλά λοιπόν τα σημάδια για τον Σζομποζλάι, που έπειτα από δύο σούπερ σεζόν με τη Λειψία μετακομίζει στην Αγγλία και στο Λίβερπουλ. Όπου πέραν των «κόκκινων» δεσπόζει και το μεγάλο λιμάνι, στο οποίο θέλει να «δέσει» για πολλά χρόνια.

Γιατί οφείλει τα πάντα στον πατέρα του

Η αλήθεια είναι πως η σχέση πατέρα - γιου, σε ό,τι έχει να κάνει με το ποδόσφαιρο, δεν αποφέρει πάντα καρπούς. Τις περισσότερες φορές τα αποτελέσματα δεν είναι αυτά που θα έπρεπε και το ταλέντο χάνεται. Στην περίπτωση του Ντομινίκ Σζομποζλάι τα πράγματα είναι διαφορετικά. Ο πατέρας του είναι αυτός που αποτέλεσε μεγάλο στήριγμα και σε αυτόν οφείλει σχεδόν τα πάντα. Κάτι που έχει πει πολλές φορές ο 22χρονος Ούγγρος άσος.

Ο Ζσολτ Σζομποζλάι έπαιξε ποδόσφαιρο σε επαγγελματικό επίπεδο. Ήταν επιθετικός και αγωνίστηκε σε διάφορους συλλόγους στην Ουγγαρία τις δεκαετίες του 1990 και του 2000.

Γνώριζε πολύ καλά τι να κάνει με τον γιο του. Δουλειά και πάλι δουλειά. «Δεν ήμουν από τα παιδιά που έπαιζαν με κάποιο κλασικό παιχνίδι, όπως το Lego, για παράδειγμα. Γιατί από 3 ετών το μόνο που με ενδιέφερε ήταν να έχω μια μπάλα και να την κλοτσάω», αποκάλυψε σε μια συνέντευξη. Βλέποντας την κλίση που είχε ο γιος του, ο Ζσολτ αποφάσισε να ιδρύσει το 2007 τη δική του ακαδημία ποδοσφαίρου, τη Φίνιξ. Για να τον έχει μαζί του, να τον παρακολουθεί και να δουλεύει με τον τρόπο που εκείνος γνώριζε καλά. «Συνέχιζα τη δουλειά ακόμα και όταν τελείωναν οι προπονήσεις της ομάδας. Πάντα έμενα παραπάνω στο γήπεδο σε σχέση με τα άλλα παιδιά. Ήμουν στο γήπεδο με την μπάλα για ώρες κάθε μέρα», δήλωσε σχετικά.

Ο πατέρας του Σζομποζλάι ήθελε να γίνει προπονητής. Κι έτσι αποφάσισε να το κάνει με αφορμή και το γεγονός πως ο γιος του έδειχνε να έχει ταλέντο. «Εξακολουθεί να είναι μια τεράστια έμπνευση και είδωλο για μένα, καθώς ο πατέρας μου ήταν ο βασικός παράγοντας στην εξέλιξή μου. Είναι αδύνατο να ξεχάσω τις ατελείωτες ώρες που έχει αφιερώσει στο να με προπονεί και να μου δίνει συμβουλές», ήταν το μεγάλο μήνυμα που του έστειλε μέσω συνέντευξής του σε βρετανικά ΜΜΕ.

Θέμα συζήτησης

Έτσι έφτασε σε ηλικία 16 ετών να περάσει και την πόρτα της ανδρικής ομάδας της Εθνικής Ουγγαρίας. Έγινε θέμα συζήτησης το ταλέντο του ακόμα και στα κυβερνητικά κλιμάκια της χώρας. Ο πρωθυπουργός της χώρας, Βίκτορ Όρμπαν, θέλησε να «εκμεταλλευτεί» την περίπτωσή του για προσωπικό όφελος, καθώς τα τελευταία χρόνια εκπόνησε ένα σχέδιο για την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου στην Ουγγαρία, για να μπορέσει να βγάλει ξανά αστέρια. Οι υποστηρικτές του ανέφεραν πως ο Σζομποζλάι ήταν... καρπός του σχεδίου του. Ωστόσο υπήρξαν και οι άλλες φωνές που έλεγαν πως δεν είχε καμία σχέση. Αλλά ο πατέρας του ήταν αυτός που τον εξέλιξε για να πάει στη συνέχεια στην Αυστρία και στην ακαδημία της Σάλτσμπουργκ. Και κάπως έτσι έγινε και ένα πολιτικό ζήτημα η καριέρα του και ο τρόπος που εξελίχθηκε. Το οποίο φυσικά και δεν τον αγγίζει.

Η φιλία του με τον Χάαλαντ και το τατουάζ του Τζέραρντ

Η Σάλτσμπουργκ δεν είναι μια συνηθισμένη αυστριακή ομάδα. Τα τελευταία 10 χρόνια έχει κάνει μεγάλα βήματα προόδου σε ό,τι έχει να κάνει με την ακαδημία της. Η ιδιοκτήτρια εταιρεία είναι η ίδια που έχει και το διάσημο ενεργειακό ποτό, που θέλει να φέρει την επανάσταση και στο ποδόσφαιρο. Μέχρι στιγμής τα πάει περίφημα στη Σάλτσμπουργκ, ενώ στην κατοχή της έχει τη Λειψία, αλλά και τη Νέα Υόρκη, όπως και τη βραζιλιάνικη Μπραγκαντίνο. Τι σχέση έχουν όλα αυτά με τον Σζομποζλάι; Μεγάλη!

Αφού από τις ακαδημίες της έκανε το ξεπέταγμά του στην Ευρώπη, για να πάει στο... αδερφάκι της από τη Γερμανία, τη Λειψία, κι εκεί να εκτοξευθεί. Πηγαίνοντας πίσω στη Σάλτσμπουργκ, την πρώτη επαφή την έκανε τον Μάρτιο του 2017. Τότε που η Σάλτσμπουργκ θα βγάλει από το ταμείο της 500.000 ευρώ για να τα δώσει στην ουγγρική ακαδημία Φίνιξ για να πάρει τον τότε 17χρονο Ντομινίκ Σζομποζλάι. Μεγάλο ποσόν και είχε γίνει θέμα εκείνη την εποχή αν άξιζε τα λεφτά του. Αρχικά αντιμετώπισε δυσκολίες στις μικρές ομάδες της Σάλτσμπουργκ.

Ο δανεισμός

Δόθηκε για ένα διάστημα δανεικός στη Λίφερινγκ, ομάδα δεύτερης κατηγορίας εκείνη την εποχή, που ήταν και θυγατρική της. Κάτι άρχισε να δείχνει και τον Ιανουάριο του 2018 επιστρέφει και προωθείται στην πρώτη ομάδα. Σιγά σιγά αρχίζει να γίνεται εκ των πρωταγωνιστών της. Τον Ιανουάριο του 2019 η Σάλτσμπουργκ θα αποκτήσει τον Έρλινγκ Χάαλαντ. Τα... λαγωνικά της Σάλτσμπουργκ τον είχαν εντοπίσει στη Νορβηγία και τη Μόλντε για να τον πάρουν άμεσα.

Ο Σζομποσλάι ταίριαξε απόλυτα με τον Νορβηγό σταρ και θα κάνουν πολύ καλή παρέα, όπως θα πει ο ίδιος. «Από την αρχή που ήρθε στη Σάλτσμπουργκ κάναμε παρέα. Κατάλαβα από τις προπονήσεις πως ήταν και αυτός ένα μεγάλο ταλέντο. Για να φτάσει πλέον να είναι στη Μάντσεστερ Σίτι. Παραμένουμε πολύ καλοί φίλοι και θα προσπαθήσω να βρω την κατάλληλη ευκαιρία να τον συναντήσω στην Αγγλία. Μιλάμε αρκετά συχνά», είπε σε μία από τις τελευταίες συνεντεύξεις του.

Ο Χάαλαντ από τη Σάλτσμπουργκ πήγε στην Ντόρτμουντ και από εκεί στον μαγικό κόσμο της Premier League. Ο Σζομποζλάι από τη Σάλτσμπουργκ πήγε στη Λειψία, όπου έγινε το... όχημα για να μεταφερθεί και αυτός στην Premier League, αλλά για λογαριασμό της Λίβερπουλ. Της αγαπημένης του Λίβερπουλ, όπως αποκάλυψε στις πρώτες δηλώσεις που έκανε στο κα- νάλι των «κόκκινων».

Σε αυτές αναφέρθηκε στον Στίβεν Τζέραρντ, τον τελευταίο εμβληματικό αρχηγό της Λίβερπουλ, ο οποίος πλέον ακολουθεί καριέρα προπονητή. Στη Λίβερπουλ φορούσε τη φανέλα με το Νο8. Θρυλικός αριθμός, τον οποίο διάλεξε ο Ντομινίκ Σζομποζλάι. «Έχω τατού με τον Στίβεν Τζέραρντ. Γι’ αυτό πήρα τη φανέλα. Όταν ήμουν παιδί, για να είμαι ειλικρινής δεν έβλεπα πολύ ποδόσφαιρο, όμως όταν ερχόταν η ώρα του Champions League παρακολουθούσα, με τον Τζέραρντ να είναι ένας από τους καλύτερους», τόνισε χαρακτηριστικά ο Ούγγρος μεσοεπιθετικός, ο οποίος ερωτηθείς για τον Γιούργκεν Κλοπ δήλωσε με νόημα: «Όπως είχα πει και το 2020, είναι ένας από τους καλύτερους προπονητές στον κόσμο. Ετσι όπως ενεργεί δίπλα στον αγωνιστικο χώρο είναι σαν να παίζει! Επίσης, είναι εντυπωσιακό το τι έχει κατακτήσει με αυτό τον σύλλογο». Αυτό δείχνει πως πήγε εκεί που ήθελε και θέλει να τιμήσει και τη φανέλα του Τζέραρντ. Οι φίλοι της Λίβερπουλ ανυπομονούν να τον δουν, καθώς οι συστάσεις είναι εξαιρετικές.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή