Στην αναμέτρηση της Νιγηρίας με τον Καναδά για το Μουντιάλ γυναικών 2023 γράφτηκε ιστορία, καθώς πήρε μέρος σε αυτήν το πρώτο άτομο με μη δυαδική ταυτότητα φύλου ή τρανς που έπαιξε σε Παγκόσμιο Κύπελλο FIFA, με το όνομα Κουίν.

Είναι από τον Καναδά, αγωνίζεται στη μεσαία γραμμή και το 2020 αυτοπροσδιορίστηκε, μέσω των social media, ως μη δυαδικό (δεν προσδιορίζεται αποκλειστικά ως άνδρας ή γυναίκα) και τρανς άτομο, χρησιμοποιώντας αντωνυμίες ουδέτερες ως προς το φύλο. Τότε άλλαξε και όνομα, υιοθετώντας, από το Ρεμπέκα Κουίν που χρησιμοποιούσε έως τότε, μόνο το επώνυμο, πλέον, ως μονώνυμο. Ο πατέρας της Κουίν, ο Μπιλ, ήταν κολεγιακός παίκτης ράγκμπι και η μητέρα της, Λίντα, έπαιζε κολεγιακό μπάσκετ.

Μεγαλωμένη με τις τρεις αδερφές της σε μια αθλητική οικογένεια στο Τορόντο, η Κουίν άρχισε να παίζει ποδόσφαιρο σε μια ερασιτεχνική ομάδα σε ηλικία έξι ετών. Επίσης έκανε κολύμβηση, έπαιζε χόκεϊ και έκανε αγωνιστικό σκι. «Οι γονείς μου με έστειλαν να κάνω μαθήματα χορού, δηλαδή μπαλέτο, τζαζ, χιπ χοπ. Το μισούσα. Έπαιξα για λίγο χόκεϊ, αλλά πάντα είχα μια αγάπη για το ποδόσφαιρο. Αυτό ήταν για εμένα το νούμερο ένα», έχει πει, εξηγώντας πώς ακολούθησε αυτό που αγαπούσε. Το βιογραφικό της πλούσιο, καθώς εκτός από την εθνική ομάδα του Καναδά παίζει στην Ολ Ρέιν και προηγουμένως στη Γαλλία με την Παρί, τη Βιτσιό στη Σουηδία και την Ουάσινγκτον Σπίριτ.


Η αποκάλυψη το 2020

Είχε αποκαλύψει το 2020 ότι είναι τρανσέξουαλ, με την ακόλουθη ανάρτηση στο Ιnstagram:

«Δεν έχω κρύψει ποτέ από τους ανθρώπους που αγαπώ ότι είμαι τρανσέξουαλ. Και μάλιστα με ρωτούσαν πότε θα το πω δημόσια. Σήμερα αυτό που θέλω είναι να είμαι ορατή στην queer κοινότητα, που δεν έχει συνηθίσει να βλέπει ένα από τα μέλη της σε ένα γήπεδο ποδοσφαίρου».

H FIFA είχε χειροκροτήσει την αποκάλυψη: «Η FIFA συγχαίρει τη Rebecca Quinn για την εξωστρέφειά της και την υπερηφάνειά της και ευχόμαστε συνεχή επιτυχία στην καριέρα της και στο μέλλον».

Η παρουσία της Κουίν στο Μουντιάλ διατηρεί στο προσκήνιο την -ούτως ή άλλως- συνεχή και συχνά με έντονες αντιπαραθέσεις συζήτηση για τους τρανς αθλητές.

«Είναι κάτι πρωτοποριακό, ιστορικό», υποστήριξε στο BBC Sport η Χαρ Τζόχαλ, μια Καναδή ανεξάρτητη δημοσιογράφος που καλύπτει το ρεπορτάζ της εθνικής ομάδας του Καναδά από το 2012. «Δείχνει στους ανθρώπους που αθλούνται ότι μπορούν να είναι μη δυαδικοί και να συνεχίζουν να αγωνίζονται.

Ο Κουίν είναι σπουδαίος ποδοσφαιριστής και καταπληκτικός άνθρωπος. Ευτυχισμένος και άνετος, αυτό είναι το μόνο που θέλεις ως επαγγελματίας αθλητής για να βγάλεις τον καλύτερό σου εαυτό».


Αντιδράσεις

Φυσικά η συμμετοχή των τρανς αθλητών στις μεγάλες διοργανώσεις δεν είναι ένας δρόμος στρωμένος με ροδοπέταλα. Μετά τον αγώνα του Καναδά με τη Νιγηρία, αν κάποιος αναζητούσε στην Google το όνομα «Quinn», τότε έβλεπε ότι πρώτο σε αναζήτηση ήταν το μήνυμα «η Quinn παίρνει τεστοστερόνη;».

Πρόσφατα η World Athletics απαγόρευσε σε transgender αθλήτριες που έχoυν περάσει ανδρική εφηβεία να αγωνίζονται στην κατηγορία γυναικών σε διεθνείς διοργανώσεις. Ανακοίνωσε, επίσης, τη σύσταση μιας ομάδας εργασίας για τη διεξαγωγή περαιτέρω έρευνας σχετικά με τις κατευθυντήριες γραμμές για την επιλεξιμότητα των τρανς. «Δεν λέμε όχι για πάντα», ανέφερε ο πρόεδρος της WA, Σεμπάστιαν Κόε.

Η World Aquatics, ουσιαστικά η ομοσπονδία για τα διεθνή θαλάσσια αθλήματα, ανακοίνωσε την περασμένη Τρίτη στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Υγρού Στίβου του 2023, στη Φουκουόκα της Ιαπωνίας, την καθιέρωση μιας «ανοιχτής κατηγορίας» που θα περιλαμβάνει τις τρανς γυναίκες που επιθυμούν να διαγωνιστούν. «Πρόκειται για ένα πολύ σύνθετο θέμα», σχολίασε ο πρόεδρος Χουσαΐν Αλ Μουσαλάμ. Η συζήτηση γίνεται για τους τρανς αθλητές που έχουν περάσει ανδρική εφηβεία, αλλά όχι μόνο γι’ αυτούς. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η έρευνα για τους τρανς αθλητές, που έχει να κάνει με τα επίπεδα τεστοστερόνης και τον ρόλο που παίζει σε διάφορα αθλήματα, είναι σχετικά νέα και τα συμπεράσματα βιαστικά.

*Συντάκτης: Κώστας Μπελιάς