Από τον Δημοσθένη Καρμοίρη 

Όπου golden boy και... αστρονομικοί αριθμοί. High class, μυθικά πλούτη, εκτόξευση επαγγελματικής/προσωπικής μετοχής. Μεγάλη ζωή, σπατάλη, κολύμπι στο χρήμα, βουτιές στο χρυσάφι για άκρως επιτυχημένους νεαρούς, με ατομικό status διανθισμένο από συνθήκες σαπουνόπερας περασμένων δεκαετιών.

Τούτος εδώ, ο αδιαφιλονίκητος πρωταγωνιστής του παγκόσμιου αθλητικού σίριαλ του τρέχοντος θέρους, είναι ο κατ’ εξοχήν εκφραστής της ορολογίας golden boy στο ποδόσφαιρο.

Το όνομα του Κιλιάν Εμπαπέ βρίσκεται μόνιμα στην κορυφή της επικαιρότητας, παρά το γεγονός ότι δεν προκύπτει ακόμα ασφαλής εκτίμηση για το πότε (και αν;) θα φύγει από την Παρί Σεν Ζερμέν.

Δεν μπορεί να αποκλείσει, όμως, κανείς ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο το φετινό καλοκαίρι.

Ο όρος «Golden Boy», επίσης, στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι το βραβείο το οποίο δίνεται από αθλητικούς δημοσιογράφους σε νεαρούς ποδοσφαιριστές της Ευρώπης, οι οποίοι κατά τη διάρκεια μιας ημερολογιακής χρονιάς εξέπληξαν με την απόδοσή τους.

Ο Κιλιάν Εμπαπέ έλαβε το πρώτο βραβείο «Golden Boy» το 2017 ως ο κορυφαίος νεαρότερος παίκτης στον κόσμο, στα 19 του, και ένα χρόνο αργότερα βραβεύτηκε στο Παγκόσμιο Κύπελλο της FIFA ως ο καλύτερος νεαρός παίκτης.

Ο νεαρότερος σκόρερ

Σήμερα, ζωή να έχει να χαίρεται όλα όσα απολαμβάνει το παιδί στα 25 του, είναι το διαχρονικό «χρυσό αγόρι» του διεθνούς ποδοσφαίρου: με έξι πρωταθλήματα στη Ligue 1, ένα με τη Μονακό (εκεί όπου σε ηλικία 17 ετών και 62 ημερών έγινε ο νεαρότερος σκόρερ στην ιστορία του συλλόγου, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ του Τιερί Ανρί) και πέντε με την Παρί Σεν Ζερμέν, το αγαλματίδιο του Παγκόσμιου Πρωταθλητή με την Εθνική Γαλλίας στο Μουντιάλ του 2018 και την παρουσία του, ως φιναλίστ, στον τελικό του 2022, στο Κατάρ, όπου αντίκρισε τον Μέσι να του... αρπάζει τον 2ο σερί πολυπόθητο τίτλο απίστευτης δόξας! Τι τον νοιάζει; Τα χρόνια είναι μπροστά του...

Στη λίστα Forbes για το 2023 ως 3ος καλύτερα αμειβόμενος συνολικά αθλητής της χρονιάς, ο 25χρονος Κιλιάν Εμπαπέ προηγείται μακράν στην κατηγορία των ετήσιων εσόδων από τις αγωνιστικές υπηρεσίες του με 91.000.000 ευρώ μισθό και bonus (on the field earnings), έναντι 42.000.000 του 38χρονου Κριστιάνο Ρονάλντο και του 36χρονου Λιονέλ Μέσι.

Η εκτιμώμενη καθαρή περιουσία του Γάλλου σούπερ σταρ άγγιζε προ κάποιων μηνών τα 137.000.000 ευρώ. Σύμφωνα με τους «New York Times» και τον «Guardian», ο νεαρός διεθνής άσος κερδίζει 274.000.000 ευρώ ετησίως.

Ο Κιλιάν Εμπαπέ έχει μια σημαντική συμφωνία χορηγίας με τη Nike, την οποία ανανέωσε το καλοκαίρι του 2017 πριν πάει στην PSG. Η Adidas ενδιαφέρθηκε, επίσης, να υπογράψει με τον αστέρα του ποδοσφαίρου εκείνη την εποχή και φέρεται να ήταν διατεθειμένη να προσφέρει 6.000.000 δολάρια.

Ωστόσο, πιο πρόσφατες εκτιμήσεις από την «L’Equipe» δείχνουν ότι το συμβόλαιο του Εμπαπέ με τη Nike είναι στην πραγματικότητα αξίας μεταξύ 3.000.000 και 4.000.000 δολαρίων.

Μέσα σε όλη αυτή την παραζάλη των εκατομμυρίων δολαρίων που χορεύουν αδιάλειπτα γύρω από τα χρυσά πόδια του, θα περίμενε κανείς να ακούσει να... ρίχνει γκαζιές με μια Lamborghini ή μία Ferrari. Παρ’ όλα αυτά, δεδομένου και του νεαρού της ηλικίας του, έχει επιλέξει να είναι πιο συντηρητικός με τα αυτοκίνητα.

Στη συλλογή του ανήκουν το τροποποιημένο SUV Volkswagen Tiguan, το πλήρως ηλεκτρικό Volkswagen ID.4, καθώς και το Audi A6 Avant αξίας 60.000 δολαρίων. Οι πρόσφατες αγορές του Γάλλου φόργουορντ περιλαμβάνουν μια Mercedes-Benz GLE αξίας 80.000 δολαρίων και μια Mercedes V Class αξίας 150.000 δολαρίων.

Αν και λέγεται ότι πολλές από τις μετακινήσεις του γίνονται με σοφέρ!

Το «παλάτι» στο Παρίσι

Έχει αγοράσει μια υπερπολυτελή μεζονέτα στην πιο ακριβή συνοικία του Παρισιού. Η κατοικία διαθέτει 12 υπνοδωμάτια, ένα γήπεδο μπάσκετ, μια βιβλιοθήκη, γυμναστήριο και χαμάμ. Διαθέτει επίσης τζακούζι στη βεράντα με θέα στον Πύργο του Άιφελ.

Σύμφωνα με αναφορές, ο ποδοσφαιριστής πληρώνει πάνω από 40.000 δολάρια τον μήνα για την κατοικία όπου διαμένει με την οικογένειά του. Διαθέτει, επίσης, ιδιοκτησία αξίας 10.000.000 δολάρια στο Παρίσι και μια δεύτερη οικογενειακή κατοικία στο Μονακό.

Τα… αθλητικά γονίδια της οικογένειάς του και η «βασική σύμβουλος»

Ο Κιλιάν Εμπαπέ Λοτέν έχει αθλητικά γονίδια, καθώς προέρχεται από οικογένεια αθλητών: Ο πατέρας του, Βιλφρίντ, καμερουνέζικης καταγωγής, εργάζεται ως παιδαγωγός στην ποδοσφαιρική ομάδα του Μποντί (γενέτειρα του Γάλλου golden boy), ενώ η μητέρα του, αλγερινής (καβυλικής συγκεκριμένα, σ.σ. οι Καβύλοι είναι εθνότητα βερβερικής προέλευσης που ζει στη βόρεια Αλγερία) καταγωγής, πραγματοποίησε επαγγελματικού επιπέδου καριέρα ως αθλήτρια του χάντμπολ.

Το όνομα της madame Φαϊζά «παίζει» από καιρό σε πρωτοσέλιδα στον γαλλικό Τύπο μετά την επιβεβαίωση του Κιλιάν ότι δεν θα ανανεώσει την οψιόν ανανέωσης με την Π.Σ.Ζ. στο τέλος της επόμενης σεζόν.

Η Φαϊζά Λαμάρι, μητέρα και agent του Γάλλου σταρ, έως τώρα εκπροσωπούσε τους γιους της, Κιλιάν και Ίθαν Εμπαπέ, αλλά πλέον στο «πελατολόγιό» της εντάσσεται και ο 19χρονος Ράιαν Τσέρκι, μεταγραφικός στόχος της Ρεάλ Μαδρίτης που απασχόλησε τον χειμώνα και την Παρί.

Η Λαμάρι είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα των ανθρώπων που εργάζονται επιμελώς στα παρασκήνια. Της πιστώνονται σε μεγάλο βαθμό η δημόσια εικόνα του, η... ενόχληση που δείχνει στον τρόπο που τον αντιμετωπίζουν τα ΜΜΕ αλλά και τα μεταγραφικά του πλάνα. Η δικηγόρος και πρώην επαγγελματίας αθλήτρια χάντμπολ (αγωνίστηκε σε διεθνές επίπεδο με την Αλγερία, αλλά έπαιξε για γαλλικούς συλλόγους) είναι πρόεδρος της παριζιάνικης εταιρείας KEWJF, που πήρε το όνομά της από τα ακρωνύμια των ονομάτων των μελών της οικογένειας. Γεννημένη τον Σεπτέμβρη του 1974 στο Μποντί, στα προάστια του Παρισιού, από μετανάστες γονείς από την Αλγερία, αρχικά φρόντιζε για την καριέρα των γιων της, αλλά πλέον ονειρεύεται να ξεκινήσει το δικό της πρακτορείο/συμβουλευτική δομή.

Η μητέρα «και βασική σύμβουλος» του επιθετικού της PSG εξηγεί ότι έχει κεντρικό ρόλο στην καριέρα του Γάλλου άσου σε μια πρόσφατη συνέντευξή της στην ελβετική εφημερίδα «La Tribune de Genève»:

«Είμαι μέλος της ομάδας που φροντίζει για οτιδήποτε σχετίζεται με μεταγραφές, διαπραγματεύσεις και άλλα».

Το μοντέλο, ο Λεμπρόν και ο Αντετοκούνμπο

Ο Εμπαπέ προστατεύει την ιδιωτική του ζωή και η σύντροφός του παραμένει ένα... μυστήριο. Πάντως, ο γαλλικός Τύπος επιμένει ότι η Μις Γαλλία 2017, Αλίσια Ελίς, είναι η εκλεκτή της καρδιάς του.

Η εντυπωσιακή νεαρή είναι συνομήλική του, με ακριβώς το ίδιο ύψος (1,78 μ.), ενώ το 2017 είχε αναδειχθεί Μις Γαλλία, ακολουθώντας στη συνέχεια καριέρα μοντέλου. Σε ηλικία 2 ετών, μετακόμισε με την οικογένειά της στη Γαλλική Γουιάνα, στα σύνορα της Βραζιλίας. Εκεί ξεκίνησε την ενασχόλησή της με το μόντελινγκ παίρνοντας μέρος σε διαγωνισμούς ομορφιάς.

Το ζευγάρι, Κιλιάν και Αλίσια, έχει προσπαθήσει να κρατήσει τη σχέση του μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Με το μόντελινγκ, ωστόσο, δεν θα γινόταν να μην έχει ασχοληθεί και το golden boy του γαλλικού ποδοσφαίρου. Η σύνδεση μεταξύ του Εμπαπέ και του οίκου Dior ξεκίνησε πολύ πριν ανακοινωθεί.

Ο διεθνής ποδοσφαιριστής και παγκόσμιος πρωταθλητής εθεάθη να φοράει μπλουζάκια και πουλόβερ Dior, ενώ τον Δεκέμβριο του ’21 επέλεξε να φορέσει ένα σμόκιν του οίκου για την ετήσια τελετή απονομής της Χρυσής Μπάλας.

Πέραν όλων αυτών του αρέσει να παίζει video games. Μάλιστα, δεν χάνει την ευκαιρία να παρακολουθήσει κάποιον αγώνα του ΝΒΑ, όταν το επιτρέπουν οι υποχρεώσεις του, ενώ ένα από τα είδωλά του είναι ο Λεμπρόν Τζέιμς, με τον οποίο έχουν ανταλλάξει και φανέλες. Παράλληλα, λατρεύει και τον δικό μας, Γιάννη Αντετοκούνμπο, με τον οποίο επίσης αντάλλαξαν φανέλες και... παπούτσια.

Η καλύτερη μάμα είναι η καλύτερη agent;

Το παράδοξο της υπόθεσης με τον πακτωλό αμοιβών, που «πολιορκούν» τα χρυσά ποδάρια του, είναι ότι την ώρα που Άραβες και Ισπανοί στρώνουν «κόκκινα χαλιά» κάτω από τα πόδια του για να αφήσει το Παρίσι (με τη Λίβερπουλ να μπαίνει σφήνα), δεν φαίνεται να πηγαίνουν όλα «ρολόι» στο... προσωπικό μάρκετινγκ του Γάλλου σταρ, αν και πολλά είναι ζήτημα επιλογών. Το golden boy του ποδοσφαίρου δείχνει να χάνει κάπως τη «μάχη» στις business... εκτός γηπέδων, με διαφορά.

Ένα «ποδοσφαιρικό brand» τέτοιου επιπέδου μάλλον αδικείται από τα χαμηλά, σχετικά, εμπορικά έσοδά του. Οι λόγοι; Ενδεχομένως δεν τον βοηθά το γαλλικό πρωτάθλημα. Η μετακίνησή του σε μια πιο ανταγωνιστική και ποιοτική λίγκα ίσως να ενισχύσει την εικόνα του.

Σαφώς και ο ίδιος, από τα πρώτα χρόνια της καριέρας του, ήταν πολύ επιλεκτικός στο θέμα των χορηγιών, έβαζε όρους και δεν δίσταζε να απορρίψει πολλές από τις προτάσεις που δεχόταν για συνεργασίες με διάφορες εταιρείες και ίσως (αν δει κάποιος τον συνολικό αριθμό τους) εξακολουθεί να τις «φιλτράρει» με αυστηρά κριτήρια.

Ένας άλλος λόγος είναι ότι δεν μπήκε από νωρίς στην επιχειρηματική λογική άλλων «αστεριών» της μπάλας, που δείχνουν να αξιοποιούν εμπορικά μέχρι και την τελευταία ευκαιρία, με τη συνδρομή πάντα των μάνατζέρ τους. Στην περίπτωση του Κιλιάν, σε ρόλο ατζέντη του παρουσιάζεται σήμερα η μητέρα του, Φαϊζά Λαμάρι, και παλαιότερα ήταν ο πατέρας του, Βιλφρίντ Εμπαπέ. Το θέμα είναι αν μπορεί η μητέρα του να παίρνει τις καλύτερες αποφάσεις για τον γιο της.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Απογευματινή