Το να ξεκινά μια ομάδα δύο βήματα μακριά από τους ομίλους του Champions League φαντάζει κοντινή απόσταση, μα δεν είναι έτσι. Οι παγίδες είναι πολλές. Πρόκειται σαν έναν αγώνα μποξ, με μόλις 4 γύρους, καθώς το έπαθλο είναι ο ύμνος του Champions League, το σεντόνι στη σέντρα που κουνιέται και έξι γιορτές του ποδοσφαίρου που πάντα δίνουν αίγλη.
Αυτή την αίγλη θέλει και η ΑΕΚ, που ξεκινά τις προσπάθειές της την Τρίτη για τον 3ο προκριματικό γύρο απέναντι στην Ντιναμό Ζάγκρεμπ. Τα παιχνίδια δεν θα είναι εύκολα, καθώς η πρωταθλήτρια Κροατίας έχει μεγάλη εμπειρία από τη διοργάνωση. Κάτι που μετράει στους συγκεκριμένους γύρους.

Τρέξιμο

Η ΑΕΚ, ωστόσο, δείχνει να είναι κατάλληλα προετοιμασμένη. Γι’ αυτό «ευθύνεται» ο Ματίας Αλμέιδα. Ο Αργεντινός τεχνικός «πατάει» στην πολύ καλή συνταγή του με τον έτοιμο κορμό της ενδεκάδας του. Η εμφάνιση της ΑΕΚ στο φιλικό κόντρα στην Τραμπζονσπόρ ήταν η καλύτερη απόδειξη.
Οι νταμπλούχοι είχαν την ίδια εικόνα με αυτή της περσινής σεζόν. Σαν να μην πέρασε μια μέρα. Αδιάκοπο τρέξιμο για περίπου 60 λεπτά, μαζί με πρέσινγκ. Πάσες σε πρώτο χρόνο, επιθέσεις το ίδιο, όπως και τελειώματα. Η ταχύτητα σε συνδυασμό με την τεχνική είναι το σήμα κατατεθέν.

Ο Μπιέλιτσα

Χαρακτηριστικά για την εικόνα της ήταν όσα είπε ο τεχνικός της Τραμπζονσπόρ, Νέναντ Μπιέλιτσα. Ο Κροάτης τεχνικός τα είπε όλα σε λίγες κουβέντες, σε συνέντευξη σε ΜΜΕ της πατρίδας του. «Ήταν ξεκάθαρο ότι η ΑΕΚ έχει σχεδόν 20 σπουδαίους παίκτες. Η ΑΕΚ είναι εξαιρετική, σοβαρή ομάδα, πανέτοιμη για τα ματς του Champions League.
Βγάζει τρομερή ενέργεια, πιέζει σε όλο το γήπεδο, δεν μας άφησε να αναπνεύσουμε. Η ΑΕΚ θα είναι σίγουρα ο πιο δυνατός αντίπαλος που έπαιξε η Ντιναμό στα προκριματικά τα τελευταία χρόνια!
Έχουν και άμυνα και επίθεση, ξέρουν ακριβώς τι θέλουν, είναι δυνατοί, δεν διστάζουν να πάνε ένας εναντίον ενός, σε κυνηγούν σε όλο το γήπεδο.
Ήμουν έκπληκτος όταν είδα τα στατιστικά μετά το παιχνίδι: είχαμε περισσότερη κατοχή, περισσότερες πάσες, και στο γήπεδο είχες την αίσθηση ότι δεν μπορούσες να συμμετάσχεις, ότι ήταν πάντα πιο γρήγοροι στη μονομαχία, στο ριμπάουντ, στο κόψιμο», είπε μεταξύ άλλων ο Μπιέλιτσα.

Από το 2018

Τη σεζόν 2018-19 ήταν η τελευταία φορά που μετείχε η ΑΕΚ στο Champions League. Ξεκίνησε επίσης από τον 3ο προκριματικό. Σε αυτόν αντιμετώπισε τη Σέλτικ φέρνοντας 1-1 εκτός έδρας, ενώ νίκησε 2-1 στη ρεβάνς. Στα playoffs κοντραρίστηκε με τη Φεχερβάρ, όπου στο πρώτο ματς εκτός νίκησε 2-1 και στον επαναληπτικό έφερε 1-1.
Η συμμετοχή της, ωστόσο, στη φάση των ομίλων ήταν οδυνηρή, καθώς έβγαλε με ήττες και τα έξι παιχνίδια της.
Αντιμετώπισε τον Άγιαξ και τις Μπενφίκα, Μπάγερν Μονάχου, ενώ μόλις σε ένα από αυτά κατάφερε να σκοράρει.
Στους ομίλους θέλει να μπει και φέτος, αλλά πρέπει να περάσει από δύο προκριματικούς γύρους, με τον Ματίας Αλμέιδα να είναι απόλυτα έτοιμος με το σύνολο που έχει δημιουργήσει.

Από τον Πινέδα στον Λιβάι Γκαρσία

Το μυστικό της επτυχίας, αν μπορεί να θεωρηθεί μυστικό, είναι πως ο Ματίας Αλμέιδα αντιμετωπίζει το ίδιο όλους τους παίκτες του ρόστερ. Έχει την ίδια συμπεριφορά και εκτίμηση ακόμα και στον τελευταίο. Κάτι που κάνει όλους τους ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ να είναι έτοιμοι να βγάλουν τον καλύτερο εαυτό τους. Κόντρα στην Τραμπζονσπόρ ο Ντομαγκόι Βίντα τραυματίστηκε στο πρώτο λεπτό. Ο Γεράσιμος Μήτογλου πήρε τη θέση του και κάλυψε επάξια το κενό του.

Ο ρόμβος

Η όλη λειτουργία της Ένωσης έχει να κάνει με το σύστημα 4-4-2 που χρησιμοποιεί ο Ματίας Αλμέιδα, αλλά όχι στην κλασική του μορφή. Είναι πολλές οι αλλαγές που έχει κάνει. Μπορεί η 4άδα στο κέντρο να έχει διάταξη σε σχήμα ρόμβου, έχοντας τους δύο χαφ τον ένα μπροστά από τον άλλον και τους εξτρέμ στο πλάι, αλλά ιδιαίτερο ρόλο έχει ο δεύτερος επιθετικός. Το τελευταίο διάστημα αυτό τον ρόλο έχει ο Στίβεν Τσούμπερ. Ο Ελβετός μεσοεπιθετικός έχει έναν ελεύθερο ρόλο κινήσεων, με αποτέλεσμα να βρίσκεται ακόμα και στα άκρα για να δημιουργεί υπεραριθμίες. Βέβαια έχει πολύ τρέξιμο όλο αυτό, καθώς αποτελεί και τον πέμπτο παίκτη για την ΑΕΚ, μπροστά από την 4άδα της άμυνας, όταν είναι στα μετόπισθεν.

Ο Μεξικανός

Κερασάκι στην... τούρτα είναι η δουλειά που κάνουν στην ομάδα ο Ορμπελίν Πινέδα με τον Λιβάι Γκαρσία. Ο Μεξικανός άσος «συστήθηκε» πέρσι ως ένα δημιουργικό 8άρι. Ο Ματίας Αλμέιδα τον χρησιμοποιεί στο αριστερό άκρο της επίθεσης, αλλά όχι ως κλασικό εξτρέμ, γιατί συγκλίνει πολύ προς τα μέσα με διαγώνιες κινήσεις και σπάνια είναι πάνω στη γραμμή. Ο διεθνής άσος αποκτήθηκε το καλοκαίρι με ελεύθερη μεταγραφή από τη Θέλτα, φτάνοντας τα 6.500.000 ευρώ.
Είναι η ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία της ΑΕΚ. Και όχι άδικα. Είναι γρήγορος, τεχνίτης, σκοράρει, παίζει και άμυνα. Κάτι ήξερε ο Ματίας Αλμέιδα που επέμενε πέρσι για την απόκτησή του.

Ταχύτατος

Όσο για τον Λιβάι Γκαρσία, και μόνο που η Λανς δίνει 20.000.000 ευρώ για την απόκτησή του λέει πάρα πολλά. Και σε αυτόν άλλαξε θέση ο Αργεντινός προπονητής. Από δεξί εξτρέμ τον έκανε φουνταριστό επιθετικό, με τα ποσοστά του στο σκοράρισμα να είναι υψηλά.
Η ταχύτητα στη σκέψη και το τελείωμα των φάσεων είναι ακριβώς αυτό που πρεσβεύει αγωνιστικά η ΑΕΚ. Ένα γρήγορο σύνολο, που αν δεν το προσέξεις θα σε «πνίξει» στα πρώτα 60 με 70 λεπτά και στη συνέχεια θα σε πάει σε ένα τέμπο πιο χαμηλό, αλλά με ξαφνικές αντεπιθέσεις, με μεγάλες μπαλιές από την άμυνα. Φυσικά και ο Ματίας Αλμέιδα δεν καινοτομεί. Κατάφερε όμως να συνδυάσει πολλά συστήματα για να βγάλει κάτι που ο αντίπαλος δεν περιμένει, αλλά και δυσκολεύεται να βρει λύσεις.

Το «όπλο» του γηπέδου απέναντι στην απειρία

Η επιτυχία δεν είναι δεδομένη για την ΑΕΚ. Για την ακρίβεια, στο ποδόσφαιρο δεν είναι τίποτα δεδομένο. Παίζει και ο αντίπαλος που μπορεί να «χτυπήσει» στα αδύναμα σημεία, καθώς έχει τέτοια και η ομάδα του Ματίας Αλμέιδα. Το κέντρο της άμυνας δεν έχει την ίδια ταχύτητα με τις υπόλοιπες γραμμές και θέσεις. Κάτι που ισχύει για τους Μουκουντί-Μήτογλου, που μάλλον θα είναι στο αρχικό σχήμα, αφού ο Βίντα δύσκολα θα προλάβει τα παιχνίδια. Ένας επιθετικός με έφεση στο ένας με έναν μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα.
Παράλληλα, μια έξυπνη μπαλιά από την άμυνα, εκεί που η ΑΕΚ είναι ψηλά και πρεσάρει, μπορεί να δημιουργήσει επικίνδυνη επίθεση στον ανοιχτό χώρο.
Αυτό θέλει να το καλύψει ο Αλμέιδα με προσωπικά μαρκαρίσματα, με τη βοήθεια των δύο χαφ του, που είναι οι Γιόνσον, Σιμάνσκι. Επίσης υπάρχουν και οι κακές βραδιές, καθώς στα κρίσιμα προκριματικά του Champions League, που η πίεση είναι μεγάλη, όλα μπορούν να συμβούν.
Εδώ πρέπει να αναφερθεί ακόμα ένα σημαντικό στοιχείο: η ΑΕΚ έχει το δικό της γήπεδο και θα είναι πολύ σημαντικό για τις ευρωπαϊκές βραδιές της.
Ο κόσμος πάντα δίνει ώθηση και η έδρα παίζει τον ρόλο της. Είναι άλλος ένας... παίκτης, γιατί μπορεί η ΑΕΚ να δείχνει, στην παρούσα φάση, πως είναι σε εξαιρετική κατάσταση, αλλά δεν έχει εμπειρία.
Οι περισσότεροι παίκτες της δεν έχουν βρεθεί σε τέτοια πίεση νοκ άουτ αγώνων. Και στην Ελλάδα δεν θέλει και πολύ να καταρρεύσει ένα ποδοσφαιρικό οικοδόμημα.

Η Βέλεζ

Τα παραδείγματα είναι πολλά σε βάθος χρόνου, αλλά ακόμα κι έτσι είναι δεδομένο πως η ασπίδα προστασίας που θα υψώσει ο Ματίας Αλμέιδα μπορεί να διατηρήσει την ηρεμία στο εσωτερικό της ομάδας. Μιας ομάδας που έχει περάσει πολλά.
Το 2021, την τελευταία φορά που έδωσε ευρωπαϊκά ματς, αποκλείστηκε στο Conference League από κάποια Βέλεζ. Παράλληλα, στα τέσσερα τελευταία της παιχνίδια στο Champions League δεν κατάφερε να σκοράρει. Κάτι που μοιάζει ξένο, πλέον, αναφορικά με την αγωνιστική εικόνα που ήδη έχει, καθώς βγάζει πάνω από 4 φάσεις σε κάθε παιχνίδι της και είναι δύσκολο να μη βρει δίχτυα.
Στα 4 τελευταία της φιλικά έχει βάλει 14 γκολ. Σίγουρα τα αποτελέσματα δεν σημαίνουν κάτι στα φιλικά.
Σημαίνει πολλά όμως ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί η ΑΕΚ στην επίθεση, ώστε μοιάζει δύσκολο να αντιμετωπιστεί και να μη δεχθεί γκολ ο αντίπαλος. Μα το κυριότερο από όλα είναι πως πρόκειται για την ίδια ομάδα με πέρσι.
Η ενδεκάδα δεν έχει νέα πρόσωπα και δεν χρειάστηκε ιδιαίτερα, διότι έμειναν όλοι. Μέχρι και ο Νορντίν Άμραμπατ, που ήταν σχεδόν βέβαιο πως θα γυρνούσε στην Ολλανδία, όπου παραμένει η οικογένειά του.
Η άλλη του οικογένεια, η ποδοσφαιρική, τον κράτησε στην Αθήνα. Μάλιστα είχε δηλώσει ανοιχτά πως ήρθε η ώρα να επιστρέψει στη χώρα με τις τουλίπες. Αλλά τελικά έμεινε γιατί «δέθηκε» με την ΑΕΚ και χαίρεται ξανά το ποδόσφαιρο. Όλα αυτά είναι σημάδια ποδοσφαιρικής υγείας και αναμφίβολα η ΑΕΚ είναι μία από τις ομάδες που θα έχει ενδιαφέρον να δούμε τι πορεία θα μπορέσει να κάνει στην Ευρώπη.
Οι σχεδόν δύο ενδεκάδες υπάρχουν. Παράλληλα, ποιοτική είναι και η προσθήκη του Ροντόλφο Πισάρο, που θα δώσει κι άλλες λύσεις επιθετικά, αφού φέτος τα παιχνίδια θα είναι αυξημένα σε σχέση με πέρσι, όπου η ΑΕΚ είχε μόνο τις εγχώριες διοργανώσεις. *Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή»