Ο Θοδωρής Βλάχος είναι το πρόσωπο της εβδομάδας, καθώς προκάλεσε συγκίνηση με τις δηλώσεις του μετά το ασημένιο μετάλλιο της Εθνικής ομάδας πόλο Ανδρών στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Υγρού Στίβου.

Ο 54χρονος προπονητής, που είναι μάλιστα και αξιωματικός του Λιμενικού, μιλά αποκλειστικά στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» για τις μεγάλες στιγμές που έζησε, εξηγεί γιατί ζήτησε δημόσια συγγνώμη και αποκαλύπτει το τηλεφώνημα που του έκανε ο πρωθυπουργός.

Πώς αισθάνεστε που η εθνική ομάδα πόλο κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην Ιαπωνία, στην πόλη Φουκουόκα;

Και εγώ προσωπικά, αλλά νομίζω και όλα τα παιδιά της ομάδας αισθανόμαστε πολύ ικανοποιημένοι που καταφέραμε να ανέβουμε για άλλη μία φορά στο βάθρο ενός παγκόσμιου πρωταθλήματος, παίζοντας στον μεγάλο τελικό και κατακτώντας το ασημένιο μετάλλιο. Είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά που ανεβαίνουμε στο βάθρο του παγκόσμιου πρωταθλήματος, αλλά αυτή τη φορά είχε ακόμα ένα μεγάλο bonus η συμμετοχή μας στον τελικό, γιατί προκριθήκαμε κατευθείαν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι.

Το περιμένατε;

Ξέρω τις δυνατότητες της ομάδας και είμαι σίγουρος για το τι μπορεί να καταφέρει, αλλά είναι τόσο μεγάλος ο ανταγωνισμός -σχεδόν εννέα ομάδες στην παγκόσμια υδατοσφαίριση- που δεν μπορείς να προβλέψεις αν θα κατακτήσεις ένα μετάλλιο ή θα παίξεις στον τελικό. Μπορείς όμως να στοχεύσεις στην κορυφή, έχοντας πίστη στο τι μπορούμε να κάνουμε, ώστε να έχουμε μεγάλες βλέψεις στη διάρκεια των αγώνων και να είμαστε ικανοποιημένοι μόνο με ένα μεγάλο αποτέλεσμα.

Πού αφιερώνετε το μετάλλιο;

Εγώ, αλλά νομίζω και όλη η ομάδα, γιατί το συζητήσαμε και το θέλαμε, το αφιερώνουμε στον αθλητή Αγγελο Βλαχόπουλο, που λόγω οικογενειακού προβλήματος δεν κατάφερε να ταξιδέψει μαζί μας. Ηταν μεγάλη απώλεια για εμάς.

Όλη η Ελλάδα υποκλίθηκε σε εσάς, γιατί ζητήσατε δημόσια συγγνώμη μετά τον τελικό με την Ουγγαρία.

Εκ των υστέρων το διαπίστωσα αυτό. Οι στιγμές μετά το τέλος του τελικού ήταν συναισθηματικά φορτισμένες. Είδα τους αθλητές μου πολύ στενοχωρημένους και απογοητευμένους και θεώρησα σωστό, ως ο leader της ομάδας και έχοντας κάνει πράγματι ένα λάθος στις τελευταίες φάσεις, να ακούσουν όλοι ότι η ευθύνη δεν είναι των αθλητών, αλλά δική μου, γιατί νομίζω ότι πάντα ο προπονητής στις δύσκολες στιγμές πρέπει να βγαίνει μπροστά.

Πιστεύετε ότι όντως κάνατε λάθος;

Ακόμη πιστεύω ότι έπρεπε να κάνω κάτι διαφορετικό στη συγκεκριμένη φάση, χωρίς να ξέρει κανείς πώς θα εξελισσόταν. Παίζοντας πάντα με τις πιθανότητες να επιτευχθεί το νικητήριο γκολ για έμας.

Πώς αρχίσατε να ασχολείστε με το πόλο;

Ο γυμναστής του σχολείου μου μου πρότεινε να ασχοληθώ με το πόλο, που είχε οργανωμένη ομάδα στον Βόλο, και έτσι πήγα. Με κέρδισε πολύ. Αφοσιώθηκα, έπαιξα στην ομάδα του Βόλου, μετά πήρα μεταγραφή στον Ολυμπιακό και, αφού έπαιξα για 11 χρόνια, μέχρι τα 30 μου, με κέρδισε η προπονητική. Ξεκίνησα στον Ολυμπιακό ως βοηθός προπονητή για πέντε χρόνια.

Είστε παντρεμένος από το 2011 και έχετε ένα κοριτσάκι, την Ολυμπία, που είναι 12 χρόνων.

Παίζει πόλο στον Ολυμπιακό. Τώρα, τον Σεπτέμβριο, θα πάει Γυμνάσιο. Είναι τρελαμένη με το πόλο. Από μικρή με έβλεπε συνεχώς και ερχόταν μαζί μου σε όλα τα παιχνίδια.

Σας πήρε τηλέφωνο ο πρωθυπουργός;

Ναι, με πήρε μετά τον τελικό και μου μίλησε με πολύ καλά λόγια για την ομάδα. Το παρακολούθησε πολύ έντονα το παιχνίδι. Μου είπε ότι είναι πολύ μεγάλη η επιτυχία που έχουμε κάνει, ότι πρέπει να είμαστε πολύ υπερήφανοι γι’ αυτό που καταφέραμε και ότι ακόμα μία φορά δείξαμε τρομερό ήθος και επίπεδο και κατά τη διάρκεια των παιχνιδιών αλλά και μετά, στις δηλώσεις μας και στα λόγια μας.

Ποιο είναι το όνειρό σας;

Πραγματοποιώ το όνειρό μου, αλλά θέλω και εγώ με την ομάδα αυτή να ακούσω με τους αθλητές μου τον εθνικό μας ύμνο σε μια μεγάλη διεθνή διοργάνωση.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 5 Αυγούστου