Παρασκευή 18 Αυγούστου, Πανθεσσαλικό Στάδιο. Τα «ψυχρά» άδεια καθίσματα της έδρας του Βόλου που συνοδεύουν τα περισσότερα παιχνίδια του στη Super League μοιάζουν να αντανακλούν με ιδανικό τρόπο το κλίμα… παγωμάρας και αβεβαιότητας μέσα στο οποίο ξεκινά το 45ο επαγγελματικό πρωτάθλημα

Ουσιαστικά, βρισκόμαστε στην εκκίνηση ενός πρωταθλήματος… σκιών, με την έρευνα για το σκάνδαλο παράνομου στοιχηματισμού, στο οποίο εμφανίζονται να πρωταγωνιστούν και 5 ομάδες της μεγάλης κατηγορίας, να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της χώρας να κατηγορείται ευθέως για προσπάθεια συγκάλυψης.

Ό,τι κι αν συμβεί τις επόμενες εβδομάδες, είτε η καχυποψία των Ελλήνων φιλάθλων θα ξεχειλίζει και στο παραμικρό αράουτ είτε θα ζήσουμε ένα πρωτάθλημα το οποίο θα… αδειάσει ξαφνικά από συμμετέχοντες λόγω αλλεπάλληλων υποβιβασμών! Παρ’ όλα αυτά, ας επιχειρήσουμε να μείνουμε στο αμιγώς αγωνιστικό σκέλος του φετινού μαραθωνίου και κυρίως στη μάχη του τίτλου που πάντα συγκινεί και εξιτάρει τους Έλληνες φιλάθλους.

ΑΕΚ, το φαβορί

Έχουν περάσει πάρα πολλά χρόνια από την πρεμιέρα ενός πρωταθλήματος στο οποίο η ΑΕΚ εμφανίζεται (τουλάχιστον στα χαρτιά) τόσο ισχυρό φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου. Η κυνική, όμως, καταγραφή των δεδομένων του νέου μαραθωνίου της Super League παραπέμπει περισσότερο στις αρχές της δεκαετίας του ’90…

Το ερώτημα είναι κατά πόσο μπορούν πραγματικά να απειλήσουν την Ένωση με εκθρόνιση, μόλις έναν χρόνο μετά την επιστροφή της στην κορυφή του ελληνικού ποδοσφαίρου, είτε ο καλοδουλεμένος Παναθηναϊκός του Ιβάν Γιοβάνοβιτς είτε ο υπό καθεστώς ολικής ανακατασκευής μόνιμος πρωταθλητής Ολυμπιακός, του Ντιέγκο Μαρτίνεθ.

Η Θεσσαλονίκη μάλλον δεν μοιάζει ικανή να διεισδύσει ως έτερος πόλος στη μονομαχία του τέως ΠΟΚ, με ΠΑΟΚ και Άρη να επιδίδονται σε ένα δικό τους άτυπο μπρα ντε φερ για την κατάκτηση του τέταρτου (και τελευταίου ξανά από φέτος) ευρωπαϊκού εισιτηρίου. 

Γιατί όμως αποδίδουμε τον τίτλο του φαβορί στην ΑΕΚ; Πρώτον, γιατί είναι μια ομάδα που ξεχειλίζει από αυτοπεποίθηση μετά την κατάκτηση του τρίτου νταμπλ στην ιστορία της. Δεύτερον, γιατί διατήρησε αναλλοίωτο τον βασικό της κορμό.

Τρίτον, γιατί διαθέτει στον πάγκο της έναν προπονητή που μοιάζει να εξελίσσει διαρκώς το project που άρχισε να υλοποιεί πριν από έναν χρόνο.

Το ταβάνι

Για να προσεγγίσει κανείς τις πιθανότητες του Παναθηναϊκού να… ξορκίσει τα χρόνια της ξηρασίας του και να κατακτήσει το πρωτάθλημα έπειτα από 14 χρόνια, θα πρέπει να εκτιμήσει πού βρίσκεται το ταβάνι της ομάδας του Ιβάν Γιοβάνοβιτς.

Η αλήθεια είναι ότι δύσκολα οι «πράσινοι» θα βρουν φέτος καλύτερες συνθήκες πρωταθλητισμού από τις περσινές, με τους δύο βασικούς ανταγωνιστές τους να έχουν αλλάξει προπονητές και τον πρωταθλητή Ολυμπιακό να έχει να κουβαλήσει μόνος στο πρώτο τρίμηνο της σεζόν και το βάρος του ασφυκτικού προγράμματος με διαδοχικούς αγώνες σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Πρωταγωνιστής ο Κορδόν

Το μεγάλο ερωτηματικό, όμως, της σεζόν λέγεται Ολυμπιακός. Μετά την αλλοπρόσαλλη περσινή τους χρονιά, οι «ερυθρόλευκοι» εκπονούν ένα υγιές ποδοσφαιρικό πλάνο, δίνοντας εξολοκλήρου τα κλειδιά της λειτουργίας στον κορυφαίο τεχνικό διευθυντή που εργάστηκε ποτέ στη χώρα μας: τον Αντόνιο Κορδόν.

Θα μπορέσει το συγκεκριμένο μοντέλο να φέρει γρήγορα αποτελέσματα; Θα μπορέσουν Κορδόν και Μαρτίνεθ να εμφανίσουν ένα ποδοσφαιρικό θαύμα ανάλογο με εκείνο που είχαν δημιουργήσει στη Γρανάδα; Το χορτάρι θα μας δώσει όλες τις απαντήσεις…

Οι μεταγραφές που έκαναν μεγάλο ντόρο

 Τι επαναλαμβάνει διαρκώς ο Αντόνιο Κορδόν; «Οι καλύτερες μεταγραφές πραγματοποιούνται τέλη Αυγούστου». Με τον αστερίσκο να έχουμε... βόμβες μέχρι τα τέλη του μήνα, πάμε να ρίξουμε μια ματιά στις μεταγραφικές κινήσεις των ομάδων που συζητήθηκαν λίγο περισσότερο από τις υπόλοιπες.

Η επιστροφή του Εζεκιέλ Πόνσε αποτέλεσε μια εξαιρετικά ευχάριστη έκπληξη για τους φίλους της ΑΕΚ, αν και το μεγαλύτερο όνομα που πέρασε τα ελληνικά σύνορα είναι αναμφισβήτητα αυτό του Βιθέντε Ιμπόρα. Μεγάλο κρότο προκάλεσε και η απόκτηση του Τόνι Βιλένα από τον Παναθηναϊκό, αν και αυτός που έχει τρελάνει τους φίλους του «τριφυλλιού» από τις πρώτες κιόλας εμφανίσεις του με την πράσινη φανέλα είναι ο χαρισματικός Φίλιπ Τζούρισιτς.

Και για να μη μείνουμε μόνο στους «μεγάλους» της κατηγορίας, και οι «μικροί» έκαναν το... κομμάτι τους με εντυπωσιακές κινήσεις. Η Λαμία... γκρέμισε τα δικά της τείχη για να υποδεχτεί τον Καρλίτος, ενώ αίσθηση προκάλεσε η μεταγραφή του Στέφανου Καπίνο στον Παναιτωλικό.

Αν πάντως ρισκάραμε μια πρόβλεψη για το ποια θα αποδειχτεί στο γήπεδο «μεταγραφή της χρονιάς» θα κυκλώναμε το όνομα του «δολοφόνου» Ελ Καμπί! 

Ο Μαρτίνεθ και οι... παλιοσειρές!

Μόλις ένα... άγνωστο πρόσωπο θα βρίσκεται φέτος στους πάγκους των ομάδων της Super League, καθώς σε αντίθεση με τις προηγούμενες σεζόν οι περισσότερες ΠΑΕ δεν προχώρησαν σε αλλαγές στην τεχνική τους ηγεσία. Το όνομά του; Ντιέγκο Μαρτίνεθ!

Αν τον Ιούλιο του 2022 ο Ματίας Αλμέιδα ήταν ο μοναδικός νεοσύλλεκτος στην έναρξη της προετοιμασίας του «Big 4», φέτος είναι η σειρά του Ισπανού να διεκδικήσει τον τίτλο του καλύτερου πρωτοεμφανιζόμενου κόουτς της χρονιάς! Αλμέιδα (ΑΕΚ), Γιοβάνοβιτς (Παναθηναϊκός), Λουτσέσκου (ΠΑΟΚ), Τερζής (Άρης), Μπράτσος (Βόλος), Νταμπράουσκας (ΟΦΗ), Κόουλμαν (Ατρόμητος), Στάικος (ΠΑΣ Γιάννινα), Βόκολος (Λαμία) παραμένουν στη θέση τους, ο Ράσταβατς επέστρεψε ύστερα από ένα χρόνο στην Τρίπολη, ενώ ο Αναστασίου μετακόμισε από το Αγρίνιο στην Κηφισιά. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, πάντως, αναμένεται και η παρουσία στους πάγκους δύο πρώην ποδοσφαιριστών: του Γκαμπριέλ Σούρερ στον Παναιτωλικό και του Πάμπλο Γκαρσία στον Πανσερραϊκό.

Οι νεαροί άσοι που θέλουν προσοχή

Σίγουρα θα υπάρξουν και οι νεαροί που θα κάνουν το ξεπέταγμά τους. Οι οποίοι μπορούν να αποτελέσουν το νέο σημείο αναφοράς. Πέραν φυσικά αυτών που είναι ήδη γνωστοί. Σε αυτή την κατηγορία μπορεί να μπει ο Σωτήρης Αλεξανδρόπουλος. Ο 21χρονος χαφ αποτέλεσε μια από τις ηχηρές μεταγραφικές κινήσεις του Ολυμπιακού. Δεν είναι άγνωστος, αφού το ξεπέταγμά του το έκανε με τον Παναθηναϊκό. Ο Ολυμπιακός τον απέκτησε από τη Σπόρτινγκ με τη μορφή του δανεισμού, με οψιόν αγοράς, για να γίνει ένα από τα μεγάλα του πρότζεκτ.

Ο άλλος είναι ο Αμπροσίνι Αντόνιο Καμπάσα ή αλλιώς Ζίνι. Ο 21χρονος επιθετικός πέρυσι αγωνίστηκε στη δεύτερη ομάδα της ΑΕΚ, αλλά φέτος υπολογίζεται στην πρώτη ομάδα. Ο Ματίας Αλμέιδα του έδωσε ρόλο στο αριστερό άκρο της επίθεσης και ο Ανγκολέζος άσος έδειξε πολύ καλά στοιχεία.

Για την έκτη θέση στα playoffs

Η κούρσα για την κατάκτηση του τίτλου δεν θα είναι η μόνη μονομαχία του πρωταθλήματος που θα μας απασχολήσει τους επόμενους μήνες. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η προσπάθεια εξασφάλισης μιας θέσης στα playoffs, με τις πιθανότητες βέβαια για την εξασφάλιση ευρωπαϊκού εισιτηρίου να μοιάζουν περιορισμένες. 

Αν υπάρχει μία που συγκεντρώνει περισσότερες πιθανότητες να εξελιχθεί σε... κακό σπυρί των μεγάλων τη νέα σεζόν αυτή είναι ο ΟΦΗ του Βάλντας Νταμπράουσκας. Στην πρώτη του ολοκληρωμένη σεζόν στο Ηράκλειο, ο Λιθουανός προπονητής φιλοδοξεί να εμφανίσει μια ομάδα που θα αναβιώσει τις ένδοξες εποχές του Ευγένιου Γκέραρντ, ενώ στην Κρήτη ξεκινούν τη χρονιά με πολύ μεγάλες φιλοδοξίες.

Ο... εφιάλτης της διαιτησίας!

Ωραίες οι συζητήσεις για τον Αραούχο, τον Χουάνγκ, τον Σπόραρ, τον Κωνσταντέλια, αλλά η αλήθεια είναι ότι το νέο πρωτάθλημα της Super League ξεκινά με την ΚΕΔ του Στιβ Μπένετ και του Τάκη Μπαλτάκου να φαντάζει... λαιμητόμος πάνω από τα ελληνικά γήπεδα.

Το σχέδιο επιστροφής σε ντέρμπι με Έλληνες διαιτητές (για το οποίο άλλωστε επελέγησαν εξ αρχής οι δύο παράγοντες, για να εγκατασταθούν στο Πάρκο Γουδή) βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο υλοποίησής του, με τον Άγγλο αρχιδιαιτητή να ξεκαθαρίζει σε πρόσφατη τοποθέτησή του ότι «πλέον στο ελληνικό ποδόσφαιρο θα έρχονται ξένοι διαιτητές μόνο στο πλαίσιο προγράμματος ανταλλαγής διαιτητών με άλλες ομοσπονδίες».

Αντιλαμβάνεστε ότι οι πιθανότητες να δούμε αλλοδαπό ρέφερι και μάλιστα elite ή πρώτης κατηγορίας ουσιαστικά εκμηδενίζονται.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι έπειτα από χρόνια διαιτητές που προκάλεσαν οργή με τις υποδείξεις τους τις τελευταίες σεζόν (χωρίς καν να σφυρίζουν στα μεγάλα ντέρμπι) θα αναλάβουν να διευθύνουν παιχνίδια υψηλού κινδύνου που θα κρίνουν ένα ολόκληρο πρωτάθλημα. Σε απλά ελληνικά... μια ολόκληρη ποδοσφαιρική κοινωνία θα βρίσκεται κάθε Σαββατοκύριακο στα κάγκελα και ο Θεός να βάλει το χέρι του (αν ασχολείται ακόμη με τον μαγικό κόσμο του ελληνικού ποδοσφαίρου)...

Το παζλ των τηλεοπτικών

Χωρίς μεγάλες διαφοροποιήσεις διαμορφώνεται ο φετινός τηλεοπτικός χάρτης του πρωταθλήματος, καθώς Nova και Cosmote διατήρησαν ουσιαστικά χωρίς προσθαφαιρέσεις το «ποδοσφαιρικό τους πελατολόγιο».

Από την Cosmote θα μπορείτε να παρακολουθείτε τα εντός έδρας παιχνίδια της ΑΕΚ, του Παναθηναϊκού, του Ολυμπιακού, του Βόλου, του ΟΦΗ, του Παναιτωλικού, της Λαμίας και της νεοφώτιστης Κηφισιάς. 

Από τη Nova θα μεταδίδονται οι εντός έδρας αναμετρήσεις του ΠΑΟΚ, του Άρη, του Ατρόμητου, του Αστέρα Τρίπολης, του ΠΑΣ Γιάννινα και του νεοφώτιστου Πανσερραϊκού.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή / Των Αλέξανδρου Σόμογλου, Αλέξανδρου Χρηστάκου