Η Εθνική το πάλεψε όσο μπόρεσε κόντρα στις ΗΠΑ, από τις οποίες ηττήθηκε 109-81, πέφτοντας στο 1-1 μετά τη δεύτερη αγωνιστική του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2023 και πλέον το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα χρειάζεται νίκη στον τελικό με τη Νέα Ζηλανδία την Τετάρτη για να προκριθεί στην επόμενη φάση.

Ο Γιώργος Παπαγιάννης ήταν μαγικός στο πρώτο μέρος, ο Τόμας Γουόκαπ έκανε απίθανη δουλειά σε άμυνα και οργάνωση, η Ελλάδα είχε τις στιγμές της και όπως αναμενόταν, ο Δημήτρης Ιτούδης άνοιξε από νωρίς το ροτέισον ώστε να τους κρατήσει όλους φρέσκους ενόψει του do-or-die αγώνα με τη Νέα Ζηλανδία, που χρειάστηκε την παράταση για να λυγίσει την Ιορδανία.

Όσο για τους Αμερικανούς; Σε σχέση με τον πρώτο τους αγώνα στο MundoBasket 2023, πήγαν λιγότερο στον αιφνιδιασμό, δούλεψαν τις συνεργασίες τους στο σετ παιχνίδι, είχαν εκπληκτική ευστοχία από τη γραμμή των βολών και συνεχίζουν γνωρίζοντας ότι έχουν ένα εύκολο ματς απέναντι στην Ιορδανία και δύο παιχνίδια απέναντι σε Μαυροβούνιο και Λιθουανία πριν από τους νοκ άουτ αγώνες του τουρνουά.

Ο αγώνας

Με τους Γουόκαπ, Χατζηδάκη (δηλώθηκε κατά λάθος αντί του Λούντζη), Παπανικολάου, Αντετοκούνμπο, Παπαγιάννη άνοιξε το ματς ο Ιτούδης, που είδε την Ελλάδα στο 6-2 να παίζει με συγκέντρωση, με καλό διάβασμα και χωρίς βιασύνη. Το ξέσπασμα του Μπράνσον γύρισε το παιχνίδι τούμπα (10-14 στο 5'), με τις δύο ομάδες να παίζουν 8:20 χωρίς ανάσα, χωρίς timeout, χωρίς βολές και την Ελλάδα να αντέχει χάρη στους 11 πόντους του Παπαγιάννη μέχρι το 19-23 της πρώτης περιόδου.

Με τη second unit στο ξεκίνημα της δεύτερης η Ελλάδα συνέχισε να είναι ανταγωνιστική, αλλά μέχρις ενός σημείου. Ο Μπανκέρο έκανε το 25-37 στο 14', η άμυνα των Αμερικανών είχε αρχίσει να γίνεται όλο και πιο αποτελεσματική και το ροτέισον του Κερ λειτουργούσε στην εντέλεια. Το 25-42 στο 15' ήταν βαρύ, όμως η Εθνική είχε καλή αντίδραση. Μείωσε στους δέκα και είχε την ευκαιρία να ρίξει τη διαφορά και στους επτά, όμως ένα άστοχο σουτ του Λαρεντζάκη κράτησε την Team USA σε απόσταση.

Στο ημίχρονο, πάντως, η Εθνική είχε δύο περισσότερα καλάθια, έκρυψε τα 2/10 τρίποντά της με λίγα λάθη, είχε όμως 3/6 βολές, την ώρα που οι αντίπαλοί της μετρούσαν 18/18. Και αυτή ήταν μια τεράστια διαφορά που δεν μπορούσε να μην επηρεάσει.

Ο Ιτούδης ξεκίνησε το τρίτο δεκάλεπτο με τον Λαρεντζάκη στη θέση του Λούντζη, όμως οι Αμερικανοί άνοιξαν κι άλλο το προβάδισμά τους (42-61 στο 24'), ύστερα από 0/4 βολές του Αντετοκούνμπο. Όπως αναμενόταν, ο προπονητής της Εθνικής δεν επέμεινε στους βασικούς, άνοιξε το ροτέισον από πολύ νωρίς και άρχισε να σχεδιάζει το πλάνο για την αναμέτρηση με τη Νέα Ζηλανδία, που θα είναι ο πρώτος τελικός στη διοργάνωση. Με την ελπίδα να ακολουθήσουν και μερικοί ακόμα.

ΟΙ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Κόντε, Ματσόνι, Γκαρσία

ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 19-23, 37-50, 56-79, 81-109