Ο Λουντοβίκ Βατί, ο οποίος αναγκάστηκε να διακόψει την καριέρα του σε υψηλό επίπεδο το 2013 λόγω καρδιαγγειακής νόσου και ενώ είχε ήδη γίνει διεθνής στις μικρότερες ηλικίες της Εθνικής Γαλλίας, είναι νεκρός, όπως ανακοίνωσε η Γαλλική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης την Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου.

“Με βαθιά θλίψη οι παίκτες της γαλλικής ομάδας και το επιτελείο του έμαθαν για τον θάνατο του Λουντοβίκ Βατί την Πέμπτη, σε ηλικία 34 ετών “αναφέρει η FFBB σε δελτίο Τύπου.

Ο φόργουορντ είχε τεθεί σε κώμα μετά από καρδιακή προσβολή που σημειώθηκε την Τρίτη κατά τη διάρκεια προπόνησης με την ερασιτεχνική του ομάδα TOAC Toulouse (N2, 4η κατηγορία).

“Όπως και η υπόλοιπη ομάδα της Γαλλίας, σοκαρίστηκα ιδιαίτερα όταν έμαθα αυτά τα τρομερά νέα. Ο Ludovic, μαζί με τον Nicolas Batum, ήταν ένας βασικός παίκτης μέσα σε μια γενιά 88-89 που σημάδεψε την ιστορία του γαλλικού μπάσκετ (πρωταθλητές Ευρώπης U16, σ.σ.)”, σχολιάζει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Jean-Pierre Siutat, που αναφέρεται στο δελτίο τύπου.

Ο πρώην εσωτερικός της Gravelines, Ludovic Vaty ήταν αναγκασμένος να σταματήσει την καριέρα του ως μπασκετμπολίστας υψηλού επιπέδου σε ηλικία 24 ετών λόγω καρδιακής πάθησης. Είχε προηγουμένως εννέα συμμετοχές στην ομάδα της Γαλλίας το 2012 και τότε προερχόταν από την πιο επιτυχημένη σεζόν του με την BCM (11 πόντοι και 6,3 ριμπάουντ κατά μέσο όρο). Είχε περάσει και από τις Pau-Orthez και Orléans και ψηφίστηκε ως ο καλύτερος παίκτης του Leaders Cup τον Φεβρουάριο του 2013.

Στο τέλος του συμβολαίου του με την Gravelines, ο Βατί, περιζήτητος από συλλόγους της Γαλλίας και του εξωτερικού, εντόπισε το πρόβλημά του κατά τη διάρκεια ενός ιατρικού “τσεκ-απ”. Το σοβαρό καρδιακό επεισόδιο επηρέασε τους “Μπλε”, που αγωνίζονται στην Τζακάρτα για το Παγκόσμιο Κύπελλο, και ιδιαίτερα τον αρχηγό Νικολά Μπατούμ, που γεννήθηκε την ίδια χρονιά (1988) και έπαιξε μαζί του στις γαλλικές ομάδες νέων, κατακτώντας κυρίως ένα χάλκινο μετάλλιο κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου U19 το 2007.

“Ήταν πολύ περίπλοκο να παίξω στο Μουντομπάσκετ. Δεν ήμουν σε καλή πνευματική κατάσταση, δεν ήμουν 100% συγκεντρωμένος. Σκέφτεσαι τη μητέρα του, τα παιδιά του. Έχουμε περάσει τόσα πολλά. Ο Λούντο είναι ο αδελφός, ο βράχος μας, ο άξονας μας με τα χρυσά χέρια. Αν δεν είχε αυτό το πρόβλημα, θα έπρεπε να έχει κάνει σπουδαία καριέρα”, δήλωσε ο Νικολά Μπατούμ την Πέμπτη μετά τη νίκη επί του Ιράν (82-55).