Ο Παναθηναϊκός μπορεί να μην τα κατάφερε στα play off του Champions League με αντίπαλο την Μπράγκα, από την οποία ηττήθηκε δις, όμως ήρθε για να μείνει στην Ευρώπη. Ο έλεγχος προόδου της ομάδας του Ιβάν Γιοβάνοβιτς σε βάθος χρόνου είναι εξαιρετικός και η βελτίωση του μαθητή κρίνεται, καλύτερα από ραγδαία, αρμονική, καθώς όλα έρχονται στο χρόνο τους. 



Στο ΟΑΚΑ, στην πρεμιέρα των ομίλων του Europa League, ο Παναθηναϊκός νίκησε τη Βιγιαρεάλ, 2-0, κάτι που σηματοδοτεί την πρώτη νίκη του σε ομίλους μεγάλης διοργάνωσης από το 1-0 επί της Μάριμπορ στο Europa League την περίοδο 2012-13. Εκείνη τη χρονιά οι «πράσινοι» τελούσαν υπό παρακμή, ή μάλλον στις αρχές μιας παρακμής η οποία ήταν πείσμων και κράτησε σχεδόν μία δεκαετία, με άδοξα θύματα και παίκτες και προπονητές. 

Ωστόσο, ο Παναθηναϊκός, με μια εσάνς από την εποχή που προπονητής ήταν ο Γιώργος Δώνης, φαινόταν ότι θα επέστρεφε. Η περυσινή χρονιά, κατά την οποία έμεινε στη διεκδίκηση του πρωταθλήματος ως την προτελευταία αγωνιστική των play off, ήταν ισχυρή ένδειξη, η πρόκριση επί της Μαρσέιγ στο γ' γύρο του Champions League αθροίστηκε στην εγχώρια πορεία, όμως το 2-0 επί της Βιγιαρεάλ, για την πρώτη αγωνιστική του ΣΤ' ομίλου, αποτελεί μάλλον απόδειξη, στην οποία οδηγούν και οι προηγούμενες ενδείξεις. 

Ο Παναθηναϊκός έπαιζε απέναντι σε μία ομάδα της Primera Division και όχι απλώς νίκησε, αλλά επικράτησε και τακτικά, στο βαθμό που οι «πράσινοι» δεν απειλήθηκαν στο δεύτερο ημίχρονο, όταν προηγούνταν 1-0 με το όμορφο πλασέ του Φώτη Ιωαννίδη από το 38' και την έξυπνη πάσα του Κώτσιρα. 



Η Βιγιαρεάλ ήθελε, αλλά ο Παναθηναϊκός αποδείχθηκε ιδιαιτέρως συμπαγής. Χαρακτηριστικό είναι πως οι Ισπανοί έκαναν μία τελική προσπάθεια στην εστία σε όλο το παιχνίδι. Ο Παναθηναϊκός έφτασε στο δεύτερο γκολ στο 78', με το γκολ αυτοπεποίθησης που πέτυχε ο Άντρας Σπόραρ. 



Η Μακάμπι Χάιφα, που ηττήθηκε εύκολα από τη Ρεν στη Γαλλία, θα υποδεχθεί την ομάδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς την Πέμπτη, 5 Οκτωβρίου, στις 22:00, ενώ την ίδια ώρα η Βιγιαρεάλ θα υποδεχθεί τη Ρεν.