Ο θρύλος του Παναθηναϊκού, Μάρκους Μπεργκ, που τον οδήγησε στον τελευταίο τίτλο του πριν την κατάκτηση του Κυπέλλου το 2022, κρέμασε τα παπούτσα του. 

Όταν στις 17 Αυγούστου του 1986 η 21χρονη Ελίζαμπεθ Χεντ και ο 23χρονος σύζυγός της Κένεθ Μπεργκ κρατούσαν πρώτη φορά στην αγκαλιά τους τον νεογέννητο Μάρκους στο Τόρσμπι της κομητείας Βέρμλαντ στη Σουηδία, προφανώς και δεν είχαν φανταστεί ότι 37 χρόνια μετά θα έκαναν μαζί με τον δεύτερο γιο τους τον απολογισμό μια λαμπρής ποδοσφαιρικής καριέρας που θα είχε έντονο άρωμα Ελλάδας με πράσινη απόχρωση. Ο Σουηδός επιθετικός ανακοίνωσε ότι κρεμά τα ποδοσφαιρικά παπούτσια του στο φινάλε της σεζόν στη Σουηδία, που είναι στα μέσα του Νοεμβρίου. Αγωνίζεται στην Γκέτεμποργκ και αφού χαρακτήρισε «δύσκολο να πρέπει να πάρεις μία τέτοια απόφαση», ξεκαθάρισε ότι «ήταν αναγκαστική και δεν ήταν ευχάριστο αυτό».

«179 αγώνες, 71 γκολ και αμέτρητες αναμνήσεις. Ευχαριστούμε Μάρκους Μπεργκ για όλα όσα έκανες για την Γκέτεμποργκ», έγραψε ο σουηδικός σύλλογος στα social media, με τον 37χρονο φορ να είναι ευγνώμων που στον τόπο του σταματά αυτό το ταξίδι.

Εκεί στα σύνορα της Σουηδίας με τη Νορβηγία, κοντά στον ποταμό Βέρμλα, μεγάλωσαν ο Μάρκους και ο κατά έναν χρόνο μεγαλύτερος αδερφός του, Τζόναθαν. Τα δύο παιδιά λάτρεψαν το ποδόσφαιρο -ο Τζόναθαν έπαιξε μεταξύ άλλων σε Γκέτεμποργκ και Τρέλεμποργκ- και ο δασοκόμος πατέρας τους αποτέλεσε το μόνιμο στήριγμά τους.

Ο μικρός Μάρκους ξεκίνησε στους τοπικούς συλλόγους, ώσπου λίγο μετά τα 16 του αποχώρησε από την Τόρμπι για να ακολουθήσει τον Τζόναθαν στην Γκέτεμποργκ και να γίνει τελικά επαγγελματίας στην ολλανδική Χρόνινγκεν το φθινόπωρο του 2007.

Μάρκους Μπεργκ: «Στάση» Παναθηναϊκός

Συνέχισε στο Αμβούργο, πέρασε από την Αϊντχόφεν, ώσπου ήρθε η στιγμή για τη μεγαλύτερη στάση στην καριέρα του, την τετραετία 2013-17, όταν φόρεσε τη φανέλα του Παναθηναϊκού.



Με το «τριφύλλι» στο στήθος ο Μπεργκ πέτυχε πάρα πολλά. Λάτρεψε τον Παναθηναϊκό και λατρεύτηκε όσο λίγοι. Δεν είναι υπερβολή να ειπωθεί ότι αποτελεί μέρος της ιστορίας των «πράσινων» και προφανώς ότι ο Παναθηναϊκός αποτελεί μέρος της προσωπικής ιστορίας του.



Το 2013 ήρθε στην Ελλάδα και την πρώτη του χρονιά πέτυχε 15 τέρματα στο πρωτάθλημα, με δύο χατ τρικ, ένα στο πρωτάθλημα με αντίπαλο τον Άρη και ένα στο νικηφόρο 4-1 στον τελικό Κυπέλλου εναντίον του ΠΑΟΚ. Το 2014 αναδείχτηκε καλύτερος ξένος ποδοσφαιριστής στην Ελλάδα.

Η άσχημη χρονιά του Μάρκους Μπεργκ και ο σοβαρός τραυματισμός


Την επόμενη σεζόν κόντρα στη Μίντιλαντ για το Europa League πέτυχε 4 γκολ, ισοφαρίζοντας το ρεκόρ του Αντώνη Αντωνιάδη σε ευρωπαϊκό αγώνα του Παναθηναϊκού. Όμως η χρονιά ξεκίνησε άσχημα για τον Σουηδό. Την πρώτη αγωνιστική του πρωταθλήματος τραυματίζεται σοβαρά. Κάταγμα δεξιάς κλείδας είναι η διάγνωση. Χάνει περισσότερους από δύο μήνες, αλλά τον Ιανουάριο του 2015 ανανεώνει το συμβόλαιό του με τον Παναθηναϊκό έως το 2018. Στις 8 Μαρτίου πέτυχε άλλο ένα χατ τρικ στον αγώνα πρωταθλήματος κόντρα στον ΠΑΟΚ (4-3) στη Λεωφόρο.

Ακριβώς έναν χρόνο αργότερα, στις 6 Μαρτίου 2016, συμπλήρωσε 100 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις με τον Παναθηναϊκό. Στις 17 Απριλίου της ίδιας χρονιάς πετυχαίνει πέντε γκολ στο παιχνίδι κόντρα στον Πανθρακικό ισοφαρίζοντας την επίδοση των Βαζέχα και Βλάοβιτς με την πράσινη φανέλα.

Στο ξεκίνημα της αγωνιστικής περιόδου 2016-17, στις 18 Αυγούστου, πέτυχε δυο γκολ στη νίκη του Παναθηναϊκού επί της Μπρόνμπι (3-0) και πανηγύρισε την πρόκριση στους ομίλους του Europa. Λίγες ημέρες αργότερα υπέγραψε την ανανέωση του συμβολαίου του έως το 2019, αναδείχτηκε καλύτερος ξένος ποδοσφαιριστής για το 2016 και πρώτος σκόρερ της περιόδου 2016-17 με 22 τέρματα. Λίγο αργότερα έκλεισε οριστικά το κεφάλαιο Μπεργκ για τον Παναθηναϊκό με τη μεταγραφή του στην Αλ Αΐν των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, όπου κατέκτησε το νταμπλ με την ομάδα του, ενώ βγήκε πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος.



Παναθηναϊκός: Το παιxνίδι που δεν ξεxνά ο Μάρκους Μπεργκ

Τα επιτεύγματα του Μάρκους Μπεργκ με την πράσινη φανέλα είναι πολλά. Υπάρχει ένα όμως που ο ίδιος ξεχωρίζει. Πάντα λέει ότι υπάρχει ένα ματς που δεν θα ξεχάσει ποτέ. Προφανώς υπάρχουν κι άλλα, αλλά περισσότερο απ’ όλα αυτό. Ο λόγος για τον 72ο τελικό του Κυπέλλου ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ. Εκείνο το βροχερό απόγευμα στο Μαρούσι, με 22.000 φίλους του ΠΑΟΚ σε μια από τις μεγαλύτερες οπαδικές εξορμήσεις της εποχής, η φίλαθλη Ελλάδα μιλούσε για το μεγάλο ντέρμπι. Αυτό που ο Σουηδός μετέτρεψε σε one man show. Πέτυχε τρία γκολ, είχε μια ασίστ και ο Παναθηναϊκός νίκησε 4-1 και κατέκτησε το τρόπαιο, το μοναδικό που πήρε στην Ελλάδα ο Σουηδός.

«Ξεχωριστή στιγμή για μένα, αλλά και για όλους στον Παναθηναϊκό. Ήταν μια φανταστική βραδιά σε ένα κατάμεστο Ολυμπιακό Στάδιο στον τελικό με τον ΠΑΟΚ. Ευτυχώς παίξαμε εξαιρετικά και κερδίσαμε 4-1», είπε έπειτα από χρόνια στους συμπατριώτες του. Έχει κάθε λόγο να καμαρώνει γι’ αυτή την ονειρεμένη για τον ίδιο βραδιά: «Πέτυχα χατ τρικ σε ένα τόσο σημαντικό παιχνίδι. Ήταν ίσως ένα από τα καλύτερα που αγωνίστηκα ποτέ. Έχω φανταστικές αναμνήσεις που χαίρομαι όταν κοιτάζω πίσω, γιατί το να κατακτήσουμε αυτό τον τίτλο ως ομάδα αλλά και ως ατομική εμφάνιση είναι κάτι σαν όνειρο».



Πλέον ο Μπεργκ έχει όλο τον χρόνο να σκεφτεί τι θα κάνει από εδώ και στο εξής, αν και σύμφωνα με όσα έχει πει στο πρόσφατο παρελθόν το πιθανότερο είναι να συνεχίσει από άλλο πόστο στο ποδόσφαιρο και συγκεκριμένα από αυτό του προπονητή. «Νομίζω πως θα ακολουθήσω μαθήματα προπονητικής στο μέλλον», έχει πει σε ανύποπτο χρόνο.