Μόνο από τα οφθαλμοφανή διαιτητικά λάθη που έγιναν στα παιχνίδια της ΑΕΚ με τον Ατρόμητο (2-1) στην «OPAP Arena» και του Αστέρα Τρίπολης με τον Παναθηναϊκό (1-4) στο Παμπελοποννήσιο υπερκερνάται ο παραλογισμός στην αλληλουχία των γεγονότων σε ΕΠΟ και ΚΕΔ.

Η παραίτηση του Στιβ Μπένετ από τη θέση του αρχιδιαιτητή, αφού η σχέση του με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας, Τάκη Μπαλτάκο, έχει περάσει από χίλια κύματα, υποτίθεται ότι έπρεπε να δείχνει το δρόμο σε ό,τι αφορά την κάθαρση που μοιάζει επιβεβλημένη στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Η τοποθέτηση του Σταύρου Μάνταλου και η πληροφόρηση ότι προοριζόταν για μόνιμος στη θέση, έφερε την αντίδραση του προέδρου της λίγκας, Βαγγέλη Μαρινάκη, ο οποίος τόνισε σε επιστολή που έγραψε σε δεύτερο πρόσωπο στον Τάκη Μπαλτάκο, να μη διανοηθεί το ενδεχόμενο να τον διατηρήσει στον προεδρικό θώκο της ΚΕΔ.

Οι διαιτητικές αποφάσεις για τα παιχνίδια της έκτης αγωνιστικής της Super League καθιστούν την επιστολή… αλφάδι: το γκολ του Ατρόμητου που ακυρώθηκε στο 78’ και με το σκορ στο 1-0 υπέρ της ΑΕΚ, αλλά και τα δύο πέναλτι που κέρδισε ο Παναθηναϊκός στην Τρίπολη, ανοίγουν τον ασκό του Αιόλου όχι υπό την έννοια της οργής για τα σφυρίγματα αυτά καθαυτά απαραιτήτως, αλλά υπό την έννοια του θυμού για την αδιαφορία των φορέων απέναντι σε εξόφθαλμες παραβάσεις, οι οποίες, όμως, προκύπτουν από την ανικανότητα να τηρηθούν τα αυτονόητα.

Έχει καταστεί σαφές ότι στην ΕΠΟ, παρά τις νουθεσίες και τις παροτρύνσεις από τη λίγκα, δύσκολα θα αλλάξουν λογική. Μέχρι και το θέμα του ορισμού ξένων διαιτητών από το… πάνω ράφι της UEFA στα παιχνίδια των τεσσάρων μεγάλων διυλίστηκε, αν και πρόκειται για κάτι αυτονόητο. Από την άλλη μεριά, η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία δρα χωρίς τις αντιδράσεις που πρέπει, ώστε οι εκπρόσωποι της λίγκας να μην παλεύουν μόνοι τους: κυβέρνηση και υφυπουργός Αθλητισμού και Πολιτισμού, Γιάννης Βρούτσης, δεν μπορούν να μένουν αδρανείς απέναντι σε τέτοιες καταστάσεις. Ο πρόεδρος της UEFA, δε, Αλεξάντερ Τσεφερίν, σπεύσας στην επίσημη συζήτηση μετά τη δολοφονία του 29χρονου στα επεισόδια των οπαδών της ΑΕΚ με την Ντινάμο Ζάγκρεμπ, τηρεί σιγή ιχθύος. Πιθανώς, ο λόγος για να (μην) πράττει έτσι ο ισχυρός άντρας του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, είναι η άγνοια της ελληνικής…