Δεδομένη είναι η παρουσία των κοριών στο Παρίσι κάθε χρόνο τέτοια εποχή, παρ' όλα αυτά η πρωτεύουσα της Γαλλίας θα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2024, ως εκ τούτου το άγχος από την αύξησή τους είναι λογικό να επηρεάζει την ψυχοσύνθεση των κατοίκων. 

Οπότε επικρατεί ο πανικός και έτσι περιγράφεται σε γενικές γραμμές το φαινόμενο στα γαλλικά και στα διεθνή ειδησεογραφικά μέσα ενημέρωσης. Το BBC, πάντως, γράφει για εν μέρει πραγματικό πρόβλημα. 

Παρίσι 2024: Για ποιο λόγο υπάρχει αύξηση στους κοριούς


Αυτό που ισχύει είναι ότι ο αριθμός των εμφανίσεων κοριών έχει αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες, ωστόσο αυτή η ανοδική τάση, που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια, πολλαπλασιάζεται λόγω της διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων.

«Κάθε τέλος του καλοκαιριού παρατηρούμε μεγάλη αύξηση των κοριών» λέει ο Ζαν-Μισέλ Μπερενζέ, εντομολόγος στο κεντρικό νοσοκομείο της Μασσαλίας και κορυφαίος ειδικός της Γαλλίας σε θέματα που αφορούν στους κοριούς.

«Αυτό συμβαίνει επειδή οι άνθρωποι μετακινούνται κατά τη διάρκεια του Ιουλίου και του Αυγούστου και τους φέρνουν πίσω με τις αποσκευές τους. Κάθε χρόνο, η εποχική αύξηση είναι μεγαλύτερη από την προηγούμενη».

Παρίσι 2024: Αναφορές για κοριούς σε σινεμά και τρένα, ποιος είναι ο αριθμός των σπιτιών


Στο Παρίσι έχουν προκύψει νέες πηγές ανησυχίας για τους κατοίκους διαμερισμάτων (ένας στους 10 έχει αντιμετωπίσει κοριούς τα τελευταία πέντε χρόνια, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία).

Οι αναφορές ότι πρόσφατα εθεάθησαν κοριοί στους κινηματογράφους δεν έχουν επιβεβαιωθεί, αλλά λαμβάνονται σοβαρά υπόψη. Το ίδιο ισχύει και για τους ισχυρισμούς ότι άνθρωποι έχουν δαγκωθεί από κοριούς σε τρένα.

Τώρα τόσο το δημαρχείο του Παρισιού όσο και η κυβέρνηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν καλούν σε δράση, δείχνοντας πόσο σοβαρά παίρνουν το θέμα, προστατεύοντας την εικόνα του Παρισιού ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024.

Τρομακτικές ιστορίες για κοριούς διαδίδονται στο διαδίκτυο τόσο γρήγορα που μετατρέπουν αυτό που κάποτε ήταν συνηθισμένο θέμα σε εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης, κατά το BBC.

Οι ιδιοκτήτες κινηματογράφων -που ήδη ανησυχούν για τη μείωση της προσέλευσης- τρομάζουν περισσότερο όταν κυκλοφορούν βίντεο που δείχνουν άγνωστα ακάρεα σε ένα κάθισμα. Οι άνθρωποι στα μετρό έχουν αρχίσει να προσέχουν και κάποιοι προτιμούν να στέκονται όρθιοι.

Παρίσι 2024: Ποιος είναι ο λόγος αύξησης των κοριών 


«Υπάρχει ένα νέο στοιχείο φέτος και αυτό είναι η γενική ψύχωση που έχει επικρατήσει», λέει ο κ. Μπερενζέ, μια ψύχωση που έχει επικρατήσει λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων 2024

«Είναι καλό πράγμα κατά κάποιον τρόπο, διότι χρησιμεύει για να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο για το πρόβλημα, και όσο πιο γρήγορα αναλαμβάνεις δράση κατά των κοριών τόσο το καλύτερο. Αλλά το πρόβλημα είναι σε μεγάλο βαθμό υπερβολικό».

Το γεγονός είναι ότι οι κοριοί επιστρέφουν, και μάλιστα εδώ και ίσως 20 ή 30 χρόνια. Ωστόσο, αυτό δεν συμβαίνει μόνο στη Γαλλία, αλλά παντού.

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες, εκ των οποίων η παγκοσμιοποίηση -το εμπόριο εμπορευματοκιβωτίων, ο τουρισμός και η μετανάστευση- είναι ο σημαντικότερος.

Η κλιματική κρίση μπορεί να αποκλειστεί ως παράγοντας, σύμφωνα με το BBC, αφού ο κοριός πάει όπου πηγαίνουν οι άνθρωποι και ο καιρός δεν παίζει ρόλο.

Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, οι κοριοί μειώθηκαν μαζικά από την ευρεία χρήση του DDT. Όμως, με την πάροδο των ετών, το DDT και πολλές άλλες χημικές ουσίες απαγορεύτηκαν εξαιτίας της επίδρασής τους στον άνθρωπο.

Εν τω μεταξύ, ο πληθυσμός των κοριών έχει μεταβληθεί από την εξάλειψη εκείνων που ήταν γενετικά ευαίσθητα στα χημικά εξαρχής. Οι κοριοί που επέζησαν από το DDT είναι οι πρόγονοι της σημερινής φυλής, οι οποίοι είναι κατά συνέπεια πολύ πιο ανθεκτικοί.

Ένας τρίτος παράγοντας μπορεί να είναι η μείωση των κατσαρίδων, χάρη κυρίως στα καθαρότερα σπίτια, καθώς οι κατσαρίδες κυνηγούν τους κοριούς.

Παρίσι 2024: Ποια η επιρροή των κοριών στους ανθρώπους

Σύμφωνα με τον κ. Μπερενζέ, στον ανεπτυγμένο κόσμο οι άνθρωποι είναι επιρρεπείς στον πανικό για τους κοριούς, επειδή, συλλογικά, δεν τους θυμόμαστε. Σε άλλα μέρη του κόσμου εξακολουθούν να είναι συνηθισμένοι.

Η αλήθεια είναι ότι οι κοριοί είναι πράγματι μια απειλή, αλλά ο κίνδυνος είναι περισσότερο ψυχολογικός παρά φυσικός.

Οι κοριοί δεν μεταδίδουν ασθένειες, αλλά, σύμφωνα με ειδικούς, η πραγματική ζημιά προκαλείται στην ψυχική υγεία, καθώς η εμφάνιση κοριών σε ένα σπίτι μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο και να προκαλέσει δυσφορία και εμμονές.

«Το να έχεις κοριούς δεν είναι αστείο», λέει ο Berenger. «Αλλά υπάρχουν πολλές παρατραβηγμένες ιστορίες εκεί έξω, για το πόσο εύκολα μπορούν να εξαπλωθούν από το ένα σημείο στο άλλο».

«Κατά την άποψή μου, ο τρόπος αντιμετώπισης των κοριών δεν είναι να στοχεύσουμε όλους, αλλά να ασχοληθούμε με τους υπερδιαδότες».

Αυτοί, εξηγεί, είναι άνθρωποι που, αν και λίγοι σε αριθμό, κάνουν τη μεγαλύτερη ζημιά. Συχνά είναι περιθωριοποιημένοι, φτωχοί, ψυχικά ασθενείς και με μικρή πρόσβαση σε κοινωνικές υπηρεσίες.

Όταν καλείται σε ένα διαμέρισμα με υπερδιαδότες, ο ίδιος και η ομάδα του βρίσκονται μπροστά σε ένα αποκρουστικό θέαμα, καθώς εκατοντάδες κοριοί σέρνονται ο ένας πάνω στον άλλον, μέσα στα ρούχα, στις σανίδες του δαπέδου. Τα αυγά βρίσκονται επίσης παντού.

«Κάθε φορά που ένας από αυτούς τους ανθρώπους φεύγει από το σπίτι του εξαπλώνει τους κοριούς. Αυτοί είναι που χρειάζονται βοήθεια», καταλήγει.