Μπάτσκα Τόπολα! Ενα όνομα που «ξεπετάχτηκε» στον ευρωπαϊκό ποδοσφαιρικό χάρτη έτσι... ξαφνικά. Για την ακρίβεια, η πρόκρισή της, για πρώτη φορά, σε ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης έφερε στην επιφάνεια και την απίθανη ιστορία της. Ενας σύλλογος που είναι και ο επόμενος αντίπαλος του Ολυμπιακού στη φάση των ομίλων του Europa League και έχει έντονο το κρατικό στοιχείο στο εσωτερικό της, το οποίο έχει να κάνει με την Ουγγαρία και όχι με τη Σερβία, όπου εδρεύει.
Η Μπάτσκα Τόπολα είναι μια μικρή πόλη στα βόρεια της Σερβίας. Απέχει περίπου 50 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Ουγγαρία. Η ομώνυμη ομάδα αποτελεί τον δεύτερο γηραιότερο σύλλογο της Σερβίας. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια των δύο Παγκοσμίων Πολέμων μετείχε σε ουγγρικά πρωταθλήματα! Η σύνδεσή της με την Ουγγαρία δεν σταμάτησε ποτέ. Στην παρούσα φάση ενδιαφέρον δείχνει προσωπικά ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπαν. Τα αίτια είναι βαθύτερα από τα καθαρά ποδοσφαιρικά.

Μπάτσκα Τόπολα: Η ουγγρική μειονότητα

Η Μπάτσκα Τόπολα ανήκει στην περιφέρεια της Βοϊβοντίνα και σε αυτήν ζουν 158.000 Ούγγροι. Αποτελούν το 58% του συνολικού πληθυσμού της περιφέρειας, οι οποίοι, με βάση τον νέο νόμο της Ουγγαρίας, που ψήφισε η κυβέρνηση του Ορμπαν και τον οποίο ενισχύει η Σερβία με δικό της νόμο, μπορούν να βγάλουν ουγγρικό διαβατήριο και να ψηφίζουν στη χώρα! Κι επειδή το ποδόσφαιρο είναι ένα άθλημα με μεγάλη επιρροή, ο Ορμπαν στοχεύει σε αυτό. Μέχρι στιγμής έχει δώσει 30.000.000 ευρώ στον σύλλογο. Από αυτά, τα μισά πήγαν στην κατασκευή νέου γηπέδου. Αλλα 9.000.000 ευρώ πήγαν στη δημιουργία προπονητικών εγκαταστάσεων και την ανάπτυξη της ακαδημίας. Ολα γίνονται μέσω της MOL, της ουγγρικής κρατικής εταιρίας διαχείρισης πετρελαίου και φυσικού αερίου. Το 2018 ο Ορμπαν παραβρέθηκε στην τελετή εγκαινίων της νέας ακαδημίας της ομάδας. Παρακολούθησε παιχνίδια και βράβευσε τις νικήτριες ομάδες. Ο ιδιοκτήτης της Μπάτσκα Τόπολα, Γιάνος Ζσεμπέρι, θα πει αφοπλιστικά σε μία από τις λίγες συνεντεύξεις του: «Η ουγγρική κυβέρνηση μας βοήθησε και έχουμε την υποστήριξή τους λόγω της ουγγρικής κοινότητας που ζει εδώ και κοντά. Αλλά είμαστε ένας σερβικός σύλλογος»!

Ποιος είναι ο ιδιοκτήτης της Μπάτσκα Τόπολα

Ο Ζσεμπέρι είναι ένας επιχειρηματίας με μεγάλη οικονομική επιφάνεια, ο οποίος έχει καλές σχέσεις με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας και την επιχειρηματική ελίτ της χώρας. Η ομάδα συνεργάζεται στενά με την ουγγρική Ακαδημία Πούσκας, η οποία εδρεύει στο χωριό όπου γεννήθηκε ο Ορμπαν, το Φερκσούτ. Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, μέσω ενός προγράμματος που έχει εκπονήσει για το ποδόσφαιρο, διοχετεύει χρήματα και σε ομάδες άλλων χωρών. Πρόκειται για τη Σέπσι της Ρουμανίας, την Ντουνάισκα Στρέντα της Σλοβακίας και την Οσιγιεκ της Κροατίας. «Ολοι λαμβάνουμε χρήματα από τις ίδιες πηγές, επομένως γνωριζόμαστε από αυτές τις συναντήσεις», θα επιση- μάνει ο ιδιοκτήτης της Μπάτσκα Τόπολα, Γιάνος Ζσεμπέρι, για να συνεχίσει: «Οι προπονητές και οι παίκτες μας μοι- ράζονται εμπειρίες και πάντα μπορούν να ακούσουν και να δουν κάτι διαφορετικό. Λατρεύω αυτό το είδος συνεργασίας και ελπίζω να τη βελτιώνουμε όλο και περισσότερο». Ψάχνοντας τα βαθύτερα αίτια αυτών των επιλογών του Ούγγρου πρωθυπουργού, αυτά δεν είναι άλλα από τη φιλοδοξία του να προσεγγίσει περιοχές άλλων χωρών με ουγγρικές μειονότητες, ώστε να έχει σίγουρες ψήφους για τις εκλογές, καθώς δίνει τη δυνατότητα σε μικρές ομάδες να ζήσουν το όνειρο μεγάλων επιτυχιών και να βοηθήσουν τον απλό κόσμο να βάλει νότες αισιοδοξίας στη δύσκολη καθημερινότητά του. Το πρώτο της παιχνίδι για τους ομίλους του Europa League το έδωσε στο Λονδίνο κόντρα στη Γουέστ Χαμ, όπου ηττήθηκε με 3-1. Επειτα από πρόσκληση των ανθρώπων του συλλόγου, στα επίσημα του γηπέδου βρέθηκαν τόσο ο πρέσβης της Σερβίας στην Αγγλία όσο και ο αντίστοιχος της Ουγγαρίας... Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής