Υποστηρικτής του ρητού «πρέπει να βρυχάσαι σαν το λιοντάρι όποτε χρειάζεται, ώστε να ζεις σαν τον αμνό που είσαι» ήταν ο Γιάννης Ιωαννίδης, που πέθανε στην ηλικία των 78 ετών την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2023. Ωστόσο, στην περίπτωσή του βρυχώταν και όποτε... δεν έπρεπε απαραιτήτως. 

Ο Γιάννης Ιωαννίδης εθεωρείτο ήρεμος στον ιδιωτικό βίο του, αλλά στο παρκέ όλα άλλαζαν. Κάπνιζε αρειμανίως και οι εικόνες του να κρατάει το αναμμένο τσιγάρο στον κλειστό χώρο του ΣΕΦ είναι τουλάχιστον σουρεαλιστικές, αλλά κυρίως έβαζε τις φωνές. Περιττό να ειπωθεί ότι επρόκειτο για μια πληθωρική προσωπικότητα, που η παρουσία της θα λείψει, ακόμα κι αν εδώ και περίπου μία δεκαετία δεν ασχολείτο με τα κοινά. 




Υπήρξε ο κορυφαίος Έλληνας προπονητής και οι νίκες του, με την εξυπνάδα και την πανουργία του, ήταν εκείνες που τον ξεχώριζαν απ' ό,τι απλώς θα ήταν μια καλτ φιγούρα. Ο Γιάννης Ιωαννίδης υπήρχε ως φιλόσοφος και «σάτυρος» την ίδια στιγμή, με βαθιά πίστη στον Θεό, αλλά και με βρισιές και χειρονομίες που σκανδάλιζαν τα καινά ήθη. 





Ως προπονητής του Άρη και του Ολυμπιακού, ο Γιάννης Ιωαννίδης κατέκτησε 12 πρωταθλήματα και έξι Κύπελλα και σίγουρα, αν και φιλούσε τον Σταυρό, δεν πήγαινε με αυτόν στο χέρι... 

Γιάννης Ιωαννίδης: Προσοχή στο... σακάκι

Οι παλιοί θυμούνται ότι ο Βασίλης Λυπηρίδης στον Άρη και ο Γιώργος Σιγάλας στον Ολυμπιακό γίνονταν τα θύματα των ξεσπασμάτων του. Ο Γιάννης Ιωαννίδης έχει πετάξει μπουκάλι στον δεύτερο στο Τρεβίζο, σε παιχνίδι του Ολυμπιακού με την Μπένετον. Βεβαίως, πλέον ανακυκλώνεται και η ιστορία σε ένα παιχνίδι Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ στο ΣΕΦ, στο τέλος της κανονικής περιόδου τη σεζόν 1992-93, όταν ύστερα από τεχνική ποινή που τον χρέωσε ο διαιτητής Σταύρος Τσανίδης, ο Ιωαννίδης έβγαλε το σακάκι και του το έδωσε. 





Επιπλέον, ποιος δεν θυμάται το... «σταματήστε γαμώ το στανιό σας», σε ένα παιχνίδι στο ΣΕΦ με τον ΠΑΟΚ, αλλά και τη... γρονθοπατινάδα με τον Φάνη Χριστοδούλου μετά τη λήξη του τρίτου ημιτελικού πρωταθλήματος του Παναθηναϊκού με την ΑΕΚ, το 1998, που έβγαλε τον μεγαλομέτοχο της ΚΑΕ ΑΕΚ, Γιάννη Φιλίππου, από τα ρούχα του, με κληροδότημα την ατάκα «αυτό είναι το πανηγύρι των ζουρλών». Ο Γιάννης Ιωαννίδης υπήρξε ασυγκράτητος εντός παρκέ και πιστός έξω από αυτό. Γι' αυτό, κιόλας, προσδιορίζεται ως ο «Ξανθός» και θεωρείτο, τουλάχιστον μέχρι να κατακτήσει τη Euroleague του 2013 με τον Ολυμπιακό ο Γιώργος Μπαρτζώκας, ο κορυφαίος Έλληνας προπονητής όλων των εποχών.