Ο Γιάννης Ιωαννίδης υπήρξε ο κορυφαίος προπονητής μπάσκετ στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού και για πολλούς κορυφαίος σε όλα τα ομαδικά σπορ.

Ο «Ξανθός» ήταν ένας προπονητής με έντονο χαρακτήρα και απαιτητικές προδιαγραφές. Ήταν γνωστός για την πειθαρχία και την επιμονή του, αλλά και για την αγάπη του για το μπάσκετ και τους παίκτες του.

Ήταν ένας πρωτοπόρος προπονητής, που εισήγαγε νέες ιδέες και μεθόδους στο ελληνικό μπάσκετ. Ιδιόρρυθμος χαρακτήρας, ισχυρογνώμων και απόλυτος, έντονα προληπτικός και βαθιά θρησκευόμενος, ο Ιωαννίδης αναγνωρίζεται ως ο καθοδηγητής. «Ο προπονητής είναι ένας ηγέτης. Πρέπει να είναι σε θέση να εμπνεύσει τους παίκτες του και να τους κάνει να δουλέψουν σκληρά», έλεγε ο ίδιος και πράγματι ήταν ένας αυστηρός προπονητής, αλλά ταυτόχρονα ένας άνθρωπος με μεγάλη καρδιά. Ήταν ένας πραγματικός δάσκαλος, που έμαθε σε πολλούς αθλητές τα μυστικά του μπάσκετ.

Στα χέρια του ο Άρης έγινε «Αυτοκράτορας» τη δεκαετία του '80, επί των ημερών του ο Ολυμπιακός έζησε τη «χρυσή εποχή» του στις αρχές της δεκαετίας του '90.

12 Πρωταθλήματα Ελλάδας: 8 με τον Άρη (1979, 1983, 1985, 1986, 1987, 1988, 1989, 1990) και 4 με τον Ολυμπιακό (1993, 1994, 1995, 1996).

6 Κύπελλα Ελλάδας: 5 με τον Άρη (1985, 1987, 1988, 1989, 1990) και 1 με τον Ολυμπιακό (1994).

Επίσης, κατέκτησε 3 φορές τη δεύτερη θέση στο Πρωτάθλημα Ελλάδας (Άρης το 1984, Ολυμπιακός το 1992 και ΑΕΚ το 1997), ενώ υπήρξε 2 φορές φιναλίστ του Κυπέλλου Ελλάδας (Άρης το 1984 και ΑΕΚ το 1998).

Παρότι βρέθηκε 6 φορές στο final four της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης, ο Γιάννης Ιωαννίδης δεν κατάφερε να κερδίσει το βαρύτιμο τρόπαιο. Τις πρώτες 3 φορές με τον Άρη επί 3 συνεχή χρόνια (1988, 1989, 1990) δεν κατάφερε να προκριθεί στον τελικό, ενώ το κατάφερε τις επόμενες 3 φορές (το 1994 και το 1995 με τον Ολυμπιακό και το 1998 με την ΑΕΚ), γνωρίζοντας όμως και τις 3 φορές την ήττα στον τελικό.

Η κληρονομιά του είναι τεράστια και θα συνεχίσει να εμπνέει τις επόμενες γενιές προπονητών και αθλητών. Στο άκουσμα του θανάτου του, το απόγευμα της Τετάρτης 4 Οκτωβρίου, όλοι ανέσυραν από τη μνήμη τους τις ανεπανάληπτες στιγμές του στους πάγκους, αφού με τη διαδρομή του καθόρισε το ίδιο το άθλημα.

«Το μπάσκετ είναι ένα παιχνίδι που πρέπει να παίζεται με πάθος και καρδιά. Δεν είναι απλώς ένα παιχνίδι, είναι ένα τρόπος ζωής», έλεγε και ο ίδιος το βίωσε ακριβώς έτσι.

Οι κορυφαίες ατάκες του «Ξανθού»

Διαβάστε μερικές από τις πιο ιστορικές δηλώσεις του που προκάλεσαν αίσθηση, όπως τις είχε σταχυολογήσει το basketworld:

• «Τι να μας πει τώρα ο Ομπράντοβιτς; Κοιμήθηκε ο Θεός και πήρε αυτό το Κύπελλο. Αυτά δεν γίνονται ούτε στο σινεμά, αλλά όταν σκηνοθετεί ο Θεός δεν μπορεί να αλλάξεις το σενάριο» (αναφερόμενος στον χαμένο τελικό του Ολυμπιακού στο Τελ Αβίβ το 1994)

• «Αφήστε τους Ρώσους να λένε… Ρωτήστε τους τι κάνανε το προηγούμενο βράδυ! Η νύχτα της Αθήνας είναι πολύ γλυκιά και βρίσκεις ό,τι επιθυμείς» (απαντώντας στις φήμες για τα… χαλασμένα νερά που έστειλαν πέντε παίκτες της ΤΣΣΚΑ στο νοσοκομείο με στομαχικές διαταραχές το 1995)

• «Να βράσω τα πτυχία και τις θεωρίες μου. Δεν γίνεται να με παίζει ζώνη και να χάνω!» (1996, μετά την ήττα από τον Παναθηναϊκό του Μπόζινταρ Μάλκοβιτς στον δεύτερο τελικό των πλέι οφ)

• «Δείτε τον Ολυμπιακό και την Μπένετον. Παίζουν ακριβώς τα ίδια συστήματα που χρησιμοποιεί και η εθνική Γιουγκοσλαβίας. Μόνο όποιος έχει καταρράκτη στα μάτια δεν μπορεί να το διαπιστώσει» (1998, όταν ήταν προπονητής στην ΑΕΚ)

• «Το μπάσκετ εξουσιάζεται από τη σερβική μαφία» (Μάρτιος 1996)

• «Όντως ο Παναθηναϊκός παρουσιάζεται πολύ ενισχυμένος και ίσως είναι το φαβορί για τον τίτλο. Πήρε άλλωστε και έναν προπονητή (σ.σ.: Ομπράντοβιτς) με αναμφισβήτητες ικανότητες και εμπειρία» (Σεπτέμβριος 1999, στη δεύτερη θητεία του στον Ολυμπιακό)

• «Αυτά τα παιδιά από 18 χρόνων μυήθηκαν στο να νικούν και να παίρνουν πρωταθλήματα. Είχα πει λοιπόν να μην υποτιμούν κάποιοι την καρδιά του πρωταθλητή, αφού οι παίκτες μου από μικροί κολυμπούν στα βαθιά και τα καταφέρνουν» (1996, μετά το 73-38 επί του Παναθηναϊκού)

• «Όσοι ασχολούνται με το μπάσκετ θα έπρεπε να πληρώνουν έναν ειδικό φόρο, το… Γκαλόσημο» (μιλώντας για τον Νίκο Γκάλη)

• «Σήμερα και οι τυφλοί είδαν τι έγινε» (1998, μετά την ήττα της ΑΕΚ από τον αποδεκατισμένο Άρη στον τελικό Κυπέλλου)

• «Είχα μια εμμονή με τον Διαμαντίδη, τον πήρα στην Εθνική, ενώ δεν είχε ακόμη καθιερωθεί ως βασικός στον Ηρακλή. Κάποιοι τότε μου έλεγαν ”Το κάνεις γιατί αγωνίζεται σε ομάδα της Θεσσαλονίκης” και τους απάντησα ότι ”εγώ αβάντες δεν κάνω σε κανέναν, περιμένετε και θα δείτε”. Ήμουν σίγουρος. Έκανε 15 δουλειές στο γήπεδο, σκοτώνεται για το σύνολο… Πώς να μην εμπιστευτείς τέτοιον παίκτη; Είναι ντροπαλός, σου μιλάει με σεβασμό και στο γήπεδο είναι σκυλί. Παίκτης-πρότυπο».

• «Εγώ πιστεύω ότι ο Διαμαντίδης μπορούσε να παίξει στο ΝΒΑ. Όταν ήμουν στην Εθνική με ρώτησε πού να πάει. Του απάντησα ότι είναι ο καλύτερος και δεν έχει να φοβηθεί τίποτε. Εκείνη την εποχή, βέβαια, πιο οργανωμένη ομάδα ήταν ο Παναθηναϊκός και του είπα να πάει εκεί».

• «Εγώ δεν μπορώ να ρυθμίσω το χέρι του!» (1988, αναφερόμενος στον Σούμποτιτς μετά την ήττα του Άρη στον ημιτελικό του φάιναλ φορ από την Τρέισερ Μιλάνο)

• «Τα λίγα λόγια ζάχαρη και τα καθόλου μέλι» (1994, απαντώντας στον Κώστα Πολίτη, ο οποίος κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου των τεσσάρων προπονητών στο φάιναλ φορ του Τελ Αβίβ είπε ότι «είθισται ο ηττημένος να συγχαίρει τον νικητή και εγώ μετά τον αγώνα θα περιμένω τον Γιάννη να μου δώσει το χέρι του»)

• «Του ανήκει το μεγαλύτερο μερίδιο της πίτας του ελληνικού μπάσκετ και των επιτυχιών του. Είχα τη χαρά να συνεργασθώ για δέκα χρόνια μαζί του. Δεν του αρμόζει τέτοιο τέλος. Όπως οι Φασούλας, Γιαννάκης και Χριστοδούλου, έτσι και ο Νίκος Γκάλης έχει πράξει τα μέγιστα για την πρόοδο του ελληνικού μπάσκετ» (μιλώντας για το άδοξο φινάλε στην καριέρα του «γκάνγκστερ»)

Το «αντίο» στον Γιάννη Ιωαννίδη

Ο Γιάννης Ιωαννίδης έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 78 ετών, κάνοντας φτωχότερο όχι μόνο το ελληνικό μπάσκετ αλλά και τον ελληνικό αθλητισμό στο σύνολό του και η αθλητική οικογένεια της Ελλάδας αποχαιρετάει με ξεχωριστό τρόπο μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες που έχουν σημαδεύσει τον αθλητισμό της χώρας.

Ο Άρης, η εκτόξευση του οποίου στην κορυφή του ελληνικού μπάσκετ τη δεκαετία του '80 είναι άμεσα συνυφασμένη με την παρουσία του Γιάννη Ιωαννίδη στον πάγκο του, είπε αντίο στον "Ξανθό" με μια ανατριχιαστική ανάρτηση.

Πού πας, «Ξανθέ»; Εσύ που έκανες τον ΑΡΗ Αυτοκράτορα; Ο Θεός να αναπαύσει την ψυχή σου, μέγιστε. Η «Dream Team» ΑΡΗ Παραδείσου βρήκε τον ιδανικό κόουτς. Κι εκεί, «γκάζια» θα τους βάζεις... Γιατί η νίκη ήταν, είναι και θα είναι συνώνυμό σου…

Ο Ολυμπιακός για Ιωαννίδη: «Ποτέ μην έρθει η στιγμή να αφήσεις το Λιμάνι, θα σε αγαπάμε μια ζωή Ιωαννίδη Γιάννη…»

Η ΠΑΕ Ολυμπιακός

Ο σπουδαίος Νίκος Γκάλης είπε για την απώλεια του Γιάννη Ιωαννίδη: «Νιώθω ότι έφυγε ένας δικός μου άνθρωπος, ένα μέλος της ευρύτερης οικογένειάς μου, ένας μεγάλος μου αδερφός.

View this post on Instagram

A post shared by Nick Galis (@nick_galis)

Η δήλωση του Παναγιώτη Γιαννάκη για τον Γιάννη Ιωαννίδη: «Όλοι μαζί δημιουργήσαμε κάτι που έμεινε στην ιστορία»

«Είναι πολύ δύσκολη στιγμή να αποχαιρετάς ανθρώπους με τους οποίους έχεις ζήσει μερικά από τα πιο όμορφα χρόνια της ζωής σου. Ήταν εκείνος που εισηγήθηκε τη μεταγραφή μου στον Άρη, πίστεψε σε μένα και όλοι μαζί δημιουργήσαμε κάτι που έμεινε στην ιστορία γιατί άλλαξε τα δεδομένα της εποχής στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Ο Γιάννης Ιωαννίδης υπήρξε ένας ξεχωριστός άνθρωπος και προπονητής, που έγραψε τη δική του ιστορία στο μπάσκετ. Παθιασμένος με το παιχνίδι, ασυμβίβαστος με την ήττα, άφησε το δικό του στίγμα και συνέβαλε τα μέγιστα στην εκτόξευση της δημοτικότητας του μπάσκετ. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και ειδικά στη σύζυγό του, τη Γιούλα, και την κόρη τους. Coach, ευχαριστούμε για όλα. Καλό σου ταξίδι. Να είσαι καλά εκεί που πας».

Το «αντίο» του Παναγιώτη Φασούλα στον Γιάννη Ιωαννίδη: «Αποχαιρετάμε τον άνθρωπο που σημάδεψε τα νεανικά μας χρόνια κι αισθάνομαι ότι τα παίρνει μαζί του. Για μένα ο αντίπαλος, ο φίλος μου, ο συνομιλητής μου, ο coach ήταν μέλος της οικογένειάς μου...».

Το «αντίο» της ΑΕΚ στον Γιάννη Ιωαννίδη: «Ο "Ξανθεός" δεν είναι πλέον μαζί μας»...

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για Ιωαννίδη: Έβαλε τη σφραγίδα του στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ, τον αποχαιρετώ με θλίψη.

Κασσελάκης για Ιωαννίδη: Στη δική μου γενιά έφτασε ο απόηχος ενός προπονητή που άλλαξε το μπάσκετ για πάντα.

Το τελευταίο αντίο

Το απόγευμα της Παρασκευής (6/10, 17:00) θα οδηγηθεί στην τελευταία κατοικία του ο Γιάννης Ιωαννίδης.

Η κηδεία του μεγάλου Έλληνα προπονητή μπάσκετ και άλλοτε πολιτικού προϊσταμένου του Αθλητισμού της χώρας θα γίνει στη Θέρμη της Θεσσαλονίκης,

Σήμερα το μεσημέρι (5/10, 12:00) θα πραγματοποιηθεί επιμνημόσυνη δέηση στον Άγιο Ιωάννη Βούλας προκειμένου να πουν το τελευταίο «αντίο» συγγενείς, φίλοι και άνθρωποι του αθλητισμού που δεν θα μπορέσουν να ταξιδέψουν στη Θεσσαλονίκη για την εξόδιο ακολουθία.