Ο 39χρονος Βασίλης Σπανούλης βάζει την καρδιά στα πόδια και εντάσσεται στην προετοιμασία της Εθνικής ομάδας τον Ιούνιο του 2021. Προσωπικός στόχος του είναι να τη βοηθήσει να προκριθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, προκειμένου να παίξει ο ίδιος στην τρίτη διοργάνωσή του, ένα υπέροχο ανκόρ, αλλά και να ανταμώσει ξανά με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, με τον οποίο είχε ανταμώσει μόνο στο Ευρωμπάσκετ του 2015. Τα πόδια του, όμως, δεν αντέχουν. Ο τραυματισμός του σημαίνει όχι μόνο πως δεν θα μπορέσει να στελεχώσει τη γαλανόλευκη, αλλά και ότι σταματάει το μπάσκετ. Το λέει στον Ρικ Πιτίνο και η ανακοίνωση φέρνει ύμνους από γνωστούς και αγνώστους. Ο Αντετοκούνμπο δεν προλαβαίνει ούτως ή άλλως να συμμετάσχει στο προολυμπιακό, αφού οδηγεί τους Μπακς στους τελικούς και με τη μυθική εμφάνισή του στο έκτο παιχνίδι με τους Φοίνιξ Σανς, τους 50 πόντους και τα 21 ριμπάουντ, κατακτά το πρώτο δαχτυλίδι πρωταθλητή στην καριέρα του στις 20 Ιουλίου.

Ο Κρις Μίντλετον είναι ο δεύτερος σταρ της ομάδας, αλλά ο Γιάννης Αντετοκούνμπο βρίσκει τρομερή βοήθεια από τον Τζρου Χόλιντεϊ, με τον οποίον... αλλάζουν αίματα. Σχεδόν ενάμιση χρόνο μετά, τον Φεβρουάριο του 2023, ο Γιάννης διαλέγει ομάδα για το All Star Game του 2023, που πρόκειται να γίνει στη Γιούτα. Ο Χόλιντεϊ έχει ψηφιστεί για να δώσει το «παρών» στη διοργάνωση της Γιούτα και ο Αντετοκούνμπο είναι πρώτος σε ψήφους στην Ανατολή. Με την πρώτη επιλογή του, όμως, ο Γιάννης διαλέγει τον Ντέιμιεν Λίλαρντ. Ο ΛεΜπρον Τζέιμς υποπτεύεται ότι κάτι τρέχει ανάμεσα στους δύο και, σε ζωντανή μετάδοση, τον εγκαλεί για την επιλογή του. Τον Μάιο του προηγούμενου έτους έχει προηγηθεί ερώτηση χρήστη για τον παίκτη που ο Λίλαρντ θα διάλεγε προκειμένου να κάνει ένα ντεμαράζ στα Playoff του NBA και να διεκδικήσει το δαχτυλίδι του πρωταθλητή. Ο πόιντ γκαρντ των Μπλέιζερς απαντά με μόνο μία λέξη: Giannis.

Το καλοκαίρι του 2022 το Περιστέρι κάνει το διάβημα: παίρνει τον Σπανούλη για προπονητή. Έχει προηγηθεί η απόπειρα να αναλάβει την Εθνική την αμέσως προηγούμενη χρονιά, αλλά δεν έχει δίπλωμα προπονητή. Θα επρόκειτο για ηθικό ατόπημα και η ΕΟΚ αποφασίζει να μην το ρισκάρει. Λίγο νωρίτερα, ο Αντετοκούνμπο βρίσκει τον μπελά του με τους Μπόστον Σέλτικς στους ημιτελικούς της Ανατολής και τον επόμενο χρόνο οι Μπακς αποκλείονται στα πέντε παιχνίδια με τους Μαϊάμι Χιτ στον πρώτο γύρο, αν και έχουν το καλύτερο ρεκόρ στην Ανατολή.


Ο Σπανούλης, από τη μεριά του, οδηγεί το Περιστέρι στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας, όπου ηττάται από τον Ολυμπιακό, και στους ημιτελικούς της Basket League, όπου χάνει στα πέντε παιχνίδια με τον Παναθηναϊκό. Ενώ ο Λίλαρντ βλέπει τους Πόρτλαντ Μπλέιζερς «παγωμένους» προς το πρόσωπό του, ο Δημήτρης Ιτούδης οδηγεί τη γεμάτη προβλήματα και δίχως Γιάννη Εθνική στους «16» του Παγκοσμίου Κυπέλλου, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό για να πειστεί ο Βαγγέλης Λιόλιος να τον κρατήσει στο τιμόνι. Η αποζημίωση στον ομοσπονδιακό, που έχει συμβόλαιο μέχρι τον Αύγουστο του 2024, είναι πρόβλημα, ως εκ τούτου για να γίνει χώρος για τον Σπανούλη στην ΕΟΚ βρίσκουν για εκείνον τον ρόλο που είχε ο Γιάννης Ιωαννίδης, όταν ο Κώστας Πετρόπουλος ανέλαβε την Εθνική το 1998, δηλαδή του τεχνικού συμβούλου.

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Ο χαιρετισμός στον «legend» Σπανούλη και η απαίτηση από τους Μιλγουόκι Μπακς

Μ’ αυτά και μ’ αυτά, ο Σεπτέμβριος του 2023 είναι μια πραγματικότητα. Ο Αντετοκούνμπο χαιρετίζει τον «legend» Σπανούλη παραμονές της τελετής ανάσυρσης της φανέλας του με το 7 στην οροφή του ΣΕΦ. Ωστόσο, ο 28χρονος mega star του μπάσκετ έχει τα δικά του θέματα. Το «θα υπογράψω στο τέλος του χρόνου», που λέει για το νέο συμβόλαιό του με τους Μιλγουόκι Μπακς, υπονοεί τάσεις φυγής σε περίπτωση που η ομάδα του δεν κάνει κάτι για την ενίσχυσή της. Διαμηνύει, δε, στα ημέτερα ότι δεν τίθεται ζήτημα αποφυγής του προολυμπιακού τουρνουά, αφού το NBA θα τελειώσει, στην περίπτωση έβδομου τελικού, στις 21 Ιουνίου 2024 και το προολυμπιακό, πιθανώς στην Αθήνα, θα αρχίσει στις 9 Ιουλίου.

Ο τζένεραλ μάνατζερ των Μπακς, Τζον Χορστ, προσπαθεί να υλοποιήσει τη μετακίνηση του Λίλαρντ χωρίς να απασχολήσει τον Γιάννη, ώστε να μην του θέσει ζήτημα συνείδησης για τον Χόλιντεϊ. Τα καταφέρνει, την ώρα που ο Τζίμι Μπάτλερ των Μαϊάμι Χιτ κατηγορεί τους Μπακς για tampering, δηλαδή ότι έβαλαν εμπόδια στις άλλες ομάδες για τη διεκδίκηση του παίκτη. Η σύζυγος του Χόλιντεϊ κατηγορεί τους Μπακς για έλλειψη ενσυναίσθησης, όμως δεν υπάρχουν υπόνοιες για τον Γιάννη. 



Σχεδόν πέντε μέρες μετά, την περασμένη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου, ο Σπανούλης ανακοινώνεται από την ΕΟΚ και την επομένη παρουσιάζεται σε συνέντευξη Τύπου. Ο Γιάννης είναι ζήτημα μείζονος προτεραιότητας - αλλά εδώ που τα λέμε, μοιάζει παντού ο νούμερο ένα πόθος και στόχος.