Ακόμα κι αν η FIFA ήθελε per mare per terram να δώσει τη Χρυσή Μπάλα στον Λιονέλ Μέσι, τον οποίο κυνηγά όπως ο Ρόμπερτ ντε Νίρο την οικογένεια του Νικ Νόλτε στο «Ακρωτήρι του φόβου», αλλά με την καλή έννοια, η συμπερίληψη του Παγκόσμιου Κυπέλλου 2022, το οποίο δεν είχε μπει στην κρίση για το 2022, στη διαδικασία, τον καθιστούσε απόλυτο φαβορί. Η Αργεντινή κατέκτησε το τρόπαιο και ο Μέσι ήταν ο αρχηγός της, ο καλύτερος παίκτης του τουρνουά και πήρε ό,τι επί 12 χρόνια τον κατηγορούσαν, σε επίπεδα που ανάγονταν σε τοξικότητα και μίσος, ότι δεν μπορούσε. 

Περιττεύουν, λοιπόν, οι αντιρρήσεις για αυτήν τη Χρυσή Μπάλα, αφού θα μπορούσε κάποιος να διαφωνεί με εκείνες του 2010 και του 2012, όταν η Ισπανία στέφθηκε πρωταθλήτρια κόσμου και Ευρώπης αντιστοίχως, η Μπαρτσελόνα δεν κατέκτησε το Champions League εκείνες τις χρονιές (στη δεύτερη περίπτωση, μάλιστα, δεν κατέκτησε και το πρωτάθλημα, το οποίο πήγε στη Ρεάλ Μαδρίτης του Ζοσέ Μουρίνιο, με τα 121 γκολ και τους 100 βαθμούς), παρ' όλα αυτά η Παγκόσμια Ομοσπονδία, που «αγόρασε» το βραβείο το 2010, το έδωσε στον Αργεντινό, προσπαθώντας να συντηρήσει, με νύχια και με δόντια, την κόντρα με τον Κριστιάνο Ρονάλντο, που έκανε εντονότερο τον ήχο των κολαριστών χαρτονομισμάτων. Ή του 2019, όταν η Μπαρτσελόνα δεν κατέκτησε κάτι και ο Μέσι πήρε το βραβείο παρά το περίφημο 4-0 της Λίβερπουλ στο «Άνφιλντ» και την κατάκτηση του Champions League, που θα έπρεπε να το δώσει στο Βίρτζιλ φαν Ντάικ. 

Λιονέλ Μέσι: Είμαι περήφανος που με θεωρείτε από τους καλύτερους 

Ακόμα, όμως, κι αν δεν άξιζε τη Χρυσή Μπάλα, την οποία για όγδοη φορά απέκτησε το βράδυ της Δευτέρας, 30 Οκτωβρίου, στο θέατρο «Σατελέ» στο Παρίσι, ο Λιονέλ Μέσι πρέπει να είναι ο κορυφαίος όλων των εποχών στο ποδόσφαιρο. Κατέκτησε τα πάντα και το έκανε με πρωτόφαντη συνέπεια, φιλοτεχνώντας μια καριέρα πλέον 20 χρόνων και 18 στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, με το απουσιόλογιο να είναι λευκό με το όνομά του, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά όλες τις μεγάλες διοργανώσεις. Ο ίδιος αρνήθηκε να απαντήσει καταφατικά στην ερώτηση για το αν είναι ο κορυφαίος στην Ιστορία, όμως είπε ότι χαίρεται που το όνομά του δεν λείπει σε συζητήσεις για τους κορυφαίους. 



«Δεν ξέρω αν είμαι ο καλύτερος στην ιστορία του αθλήματος και δεν είναι κάτι που σκέφτομαι» απάντησε αρχικά. «Όμως, το να συγκαταλέγομαι ανάμεσα στους κορυφαίους, είναι ένα δώρο για εμένα» ανέφερε ο Αργεντίνος σταρ. «Είναι κάτι σπουδαίο. Το ποδόσφαιρο παίζεται παντού από οποιονδήποτε, από πολύ νεαρή ηλικία. Κάθε παιδί θέλει να γίνει επαγγελματίας ποδοσφαιριστής, οπότε το να μου λέτε πως είμαι ανάμεσα στους κορυφαίους, είναι μεγάλη τιμή για εμένα και είμαι περήφανος».