Το δύσκολο εγχείρημα να κολυμπήσει από το λιμάνι της Σούδας προς τη Σητεία ολοκληρώνει σήμερα ο παραολυμπιονίκης Χαράλαμπος Ταϊγανίδης.

Ο γνωστός παραολυμπιονίκης ξεκίνησε την πορεία του από τη Σούδα την 1η Νοεμβρίου και αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost, να φτάει σήμερα το απόγευμα στη Σητεία, με τη δημοτική Αρχή να του ετοιμάζει λαμπρή υποδοχή.

Ο Έλληνας παραολυμπιονίκης κολύμπησε 250 μίλια σε ανοιχτό πέλαγος για να στηρίξει τον θεσμό των σκύλων-οδηγών Ελλάδος, ώστε κάθε τυφλός συμπολίτης μας να αποκτήσει έναν τέτοιο σκύλο και να μπορέσει να βγει από το σπίτι του.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της δημοτικής Αρχής του Δήμου Σητείας: «Με ιδιαίτερη χαρά ο Δήμος Σητείας, ως υποστηρικτής της προσπάθειας, θα υποδεχτεί την Πέμπτη 9 Νοεμβρίου το απόγευμα τον αθλητή, στον τερματισμό των 250 miles της διαδρομής Χανιά - Σητεία, στο λιμάνι της πόλης μας. Καλούμε όλους τους συνδημότες μας να επιβραβεύσουν με την παρουσία τους την προσπάθεια του παραολυμπιονίκη Χαράλαμπου Ταϊγανίδη, που τίμησε τον τόπο μας ορίζοντάς τον ως σημείο τερματισμού της υπερπροσπάθειάς του».

Αξιζει να σημειωθεί ότι ο Χαράλαμπος Ταϊγανίδης είχε διανύσει τη διαδρομή Ρόδο - Σύμη και είχε παρενοχληθεί από τουρκική ακταιωρό, ενώ μετά από αυτό το εγχείρημα αποφάσισε να διασχίσει κολυμπώντας την Κρήτη από το δυτικό ως το ανατολικό άκρο της.

Το εγχείρημα τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής, που –όπως ο ίδιος αναφέρει– «στηρίζει όλους τους ανθρώπους ανεξαιρέτως, χωρίς διακρίσεις, μέσα από τις δράσεις του για μία καλύτερη ζωή.

Ποιος είναι ο Χαράλαμπος Ταϊγανίδης

Ο Χαράλαμπος Ταϊγανίδης γεννήθηκε στις 11 Μαρτίου του 1981 στη Θεσσαλονίκη και κατάγεται από το χωριό Πολύμυλος του Δήμου Ελλησπόντου. Σύμφωνα με δηλώσεις του, η φοβία του για το νερό τον ώθησε να ασχοληθεί με την κολύμβηση, προκειμένου να την ξεπεράσει. Το 2003, και αφού έχει διακριθεί ήδη σε πανελλήνιο επίπεδο, έμαθε ότι πάσχει από μία σοβαρή ασθένεια των ματιών, η οποία εκφυλίζει την όραση, την ελαττώνει σταδιακά και καθιστά ατροφικά τα νεύρα του αμφιβληστροειδούς.

Το 2002 κατέκτησε την πρώτη θέση στα 50 μέτρα ύπτιο, κάνοντας νέο πανελλήνιο ρεκόρ. Τα προβλήματα όρασης που τον ταλάνιζαν το επόμενο έτος τον ανάγκασαν να μεταπηδήσει στην κατηγορία S13.

Την επόμενη χρονιά συμμετείχε στους Παραολυμπιακούς Αγώνες που διεξήχθησαν στην Αθήνα και κατέκτησε την πρώτη θέση στα 100 μέτρα πεταλούδα και στα 100 μέτρα ύπτιο και τη δεύτερη στα 50 μέτρα ύπτιο.

Το 2006 συμμετείχε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κολύμβησης για αθλητές με αναπηρία στο Ντέρμπαν της Νότιας Αφρικής, όπου κατέκτησε έξι χρυσά μετάλλια. Τα αθλήματα στα οποία κατέκτησε την πρώτη θέση ήταν τα 200 μέτρα μικτή ατομική, τα 200 μέτρα ύπτιο, τα 100 μέτρα πεταλούδα, τα 100 μέτρα ύπτιο, τα 400 μέτρα ελεύθερο και τα 50 μέτρα ελεύθερο. Στα τέσσερα πρώτα μάλιστα κατέρριψε και τα μέχρι τότε παγκόσμια ρεκόρ. Την ίδια χρονιά βραβεύτηκε ως καλύτερος αθλητής με αναπηρία από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αθλητικών Συντακτών

Στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2008 στο Πεκίνο ήταν σημαιοφόρος της ελληνικής αποστολής. Στους αγώνες αυτούς κατέκτησε έξι μετάλλια, χρυσό στην κατηγορία 100 μέτρων ελεύθερο, όπου κατέρριψε και το παγκόσμιο ρεκόρ, χρυσό στην κατηγορία 100 μέτρα ύπτιο, όπου και πάλι έκανε παγκόσμιο ρεκόρ, ασημένια στην κατηγορία 100 μέτρα πεταλούδα, στην κατηγορία 200 μέτρα μικτή και στην κατηγορία 50 μέτρα ελεύθερο, καθώς και χάλκινο στα 400 μέτρα ελεύθερο.