Ούτε η Μίλαν ούτε η Παρί Σεν Ζερμέν αποκλείστηκαν μετά τη λήξη του πρώτου μέρους της 5ης αγωνιστικής του Champions League, ωστόσο και οι δύο βρίσκονται σε πολύ δυσμενή θέση. Οι «ροσονέρι», που έμειναν ζωντανοί μετά τη νίκη τους επί της Παρί με το γκολ του Ολιβιέ Ζιρού ο οποίος την Τρίτη, 28 Νοεμβρίου, έγινε μοιραίος αστοχώντας σε πέναλτι, έχασαν τα αυγά και τα πασχάλια στο «Σαν Σίρο» από την Μπορούσια Ντόρτμουντ, η οποία έπαιξε υποδειγματικά τις αντεπιθέσεις και νίκησε 3-1 στο Μιλάνο. Η Παρί, από τη μεριά της, βρισκόταν πίσω στο σκορ για 70 λεπτά με τη Νιούκαστλ, όταν οι Άγγλοι προηγήθηκαν με το γκολ του Ισάκ, αλλά η πίεση απέφερε καρπούς στο 90+3’, όταν μια παράλληλη μεταβίβαση του Κόλο Μουανί βρήκε το χέρι του Λιβραμέντο και ο Κιλιάν Εμπαπέ ισοφάρισε για λογαριασμό της ομάδας του Λουίς Ενρίκε. Μάλιστα, αμέσως μετά την επίτευξη του πέναλτι, στο 90+8’, ο Μπραντλεΐ Μπαρκολά έχασε σημαντική ευκαιρία για να γυρίσει το ματς τούμπα. 

Προφανώς, η Παρί δεν έπεισε με την εμφάνισή της, αλλά οι οπαδοί της ανακουφίστηκαν, ενώ, επιπροσθέτως, κράτησε το προβάδισμά της στη βαθμολογία του ομίλου και είναι μόνο πίσω από την Ντόρτμουντ. Οι Γερμανοί προκρίθηκαν οριστικά και αμετάκλητα, ωστόσο θα πρέπει να παίξουν για την πρώτη θέση την τελευταία αγωνιστική με την Παρί, ενώ στους Γάλλους, εφόσον νικήσει η Νιούκαστλ τη Μίλαν στο «Σεντ Τζέιμς Παρκ», δεν θα κάνει ο βαθμός.

Αν ηττηθεί η Παρί Σεν Ζερμέν, θα πρέπει οι δύο ομάδες στο άλλο παιχνίδι να έρθουν ισόπαλες προκειμένου να περάσει, αλλιώς όποια από τις δύο επικρατήσει, προκρίνεται στη φάση των «16» του Champions League. Στην περίπτωση που νικήσει, το άλλο ματς θα έχει σημασία μόνο για το ποια θα πάει στο Europa League, ενώ στην ισοβαθμία υπερέχει της Μίλαν, αλλά υστερεί της Νιούκαστλ, οπότε, σε περίπτωση δικής της ισοπαλίας, θα προκριθεί μόνο αν η Μίλαν είναι νικήτρια στο άλλο παιχνίδι. Σε περίπτωση ισοπαλίας Μίλαν και Νιούκαστλ, οι Άγγλοι υπερέχουν στο goal average.

Στον πέμπτο όμιλο, που έμοιαζε να έχει ένα κάποιο ενδιαφέρον, η κατάσταση κρίθηκε. Η Ατλέτικο Μαδρίτης νίκησε 3-1 στο Ρότερνταμ τη Φέγενορντ, με τον Μάρκο Ερμόσο να πετυχαίνει μάλιστα ένα υπέροχο γκολ στο 57’, και έφτασε τους 11 βαθμούς, η Λάτσιο πήγε στους 10 με την επικράτησή της 2-0 επί της Σέλτικ. Οι δύο πρωτοπόροι θα ανταμώσουν την επόμενη αγωνιστική στη Μαδρίτη για τη θέση που θα τους δώσει πλεονέκτημα στην κλήρωση, ενώ την τρίτη θέση και τη συνέχιση της ευρωπαϊκής πορείας της στο Europa League έχει εξασφαλίσει η Φέγενορντ, που θα τελειώσει την πορεία της στο φετινό Champions League στη Γλασκώβη, με την ουραγό Σέλτικ.  

Η Μάντσεστερ Σίτι, από την πλευρά της… χάρισε δύο γκολ στη Λειψία μέσα στο «Etihad» για να διαπιστώσει ο Πεπ Γκουαρδιόλα αν μπορεί να γυρίσει το σκορ στο δεύτερο ημίχρονο. Υπερβολή αυτό, αλλά στο γήπεδο της πρωταθλήτριας Ευρώπης -ή μάλλον, σε κάθε περίπτωση με την πρωταθλήτρια Ευρώπης- ουδείς μπορεί να αισθάνεται ασφαλής. Η Λειψία σκόραρε παίζοντας μαεστρικά δύο αντεπιθέσεις, αλλά το λάβαρο της… επανάστασης κρατούσαν ύποπτοι που μόνο ασυνήθεις δεν ήταν: Το 3-2 ήρθε με γκολ των Έρλινγκ Χάαλαντ, Φιλ Φόντεν και Χούλιαν Άλβαρες. Η Σίτι έκανε το πέντε στα πέντε, εξασφάλισε την πρωτιά και το θεωρητικά πιο εύκολο ματσάρισμα στη φάση των «16», ενώ η Λειψία θα μπει στην κληρωτίδα ως δεύτερη στον έβδομο όμιλο. Στο Europa League θα συνεχίσει η ελβετική Γιουνγκ Μπόις, που νίκησε 2-0 τον Ερυθρό Αστέρα.

Τέλος, στον όγδοο όμιλο, ο «τελικός» θα είναι το Πόρτο-Σαχτάρ Ντόνετσκ. Η Μπαρτσελόνα νίκησε 2-1 τους «δράκους» στο «Καμπ Νου», σε ματς που βρέθηκε πίσω στο σκορ και σχεδόν έδεσε τον γάιδαρό της, ήτοι την πρωτιά στον όμιλο, αφού την τελευταία αγωνιστική φιλοξενεί στη Βαρκελώνη την Αμβέρσα. Η Σαχτάρ, από την πλευρά της, νίκησε 1-0 το συγκρότημα του Μαρκ φαν Μπόμελ, που τελειώνει την ευρωπαϊκή πορεία του. Οι Ουκρανοί έφτασαν τους 9 βαθμούς και ισοβαθμούν με το συγκρότημα του Σέρτζιο Κονσεϊσάο, το οποίο τους υποδέχεται την τελευταία αγωνιστική. Η Σαχτάρ μόνο με νίκη θα προκριθεί στους «16» του Champions League, αφού στην ισοβαθμία η Πόρτο υπερέχει λόγω του ενεργητικού-παθητικού και του ότι έχει καβάτζα τη νίκη της επί της Σαχτάρ στο «Volksparkstadion» την πρώτη αγωνιστική.

Το πανόραμα του Champions League

Αποτελέσματα και βαθμολογία

Ε’ όμιλος

Τα αποτελέσματα

Φέγενορντ-Ατλέτικο Μαδρίτης 1-3, Λάτσιο-Σέλτικ 2-0

H 4η αγωνιστική: Λάτσιο-Φέγενορντ 1-0, Ατλέτικο Μαδρίτης-Σέλτικ 6-0.

Η 3η αγωνιστική: Φέγενορντ-Λάτσιο 3-1, Σέλτικ Ατλέτικο Μαδρίτης 2-2.

Η 2η αγωνιστική: Ατλέτικο Μαδρίτης-Φέγενορντ 3-2, Σέλτικ-Λάτσιο 1-2.

Η 1η αγωνιστική: Φέγενορντ-Σέλτικ 2-0, Λάτσιο-Ατλέτικο Μαδρίτης 1-1.

Η βαθμολογία (σε πέντε παιχνίδια): Ατλέτικο Μαδρίτης 11 (15-6), Λάτσιο 10 (7-5), Φέγενορντ 6 (8-8), Σέλτικ 1 (3-8).

 

ΣΤ’ όμιλος

Τα αποτελέσματα

Μίλαν-Ντόρτμουντ 1-3, Παρί Σεν Ζερμέν-Νιούκαστλ 1-1

Η 4η αγωνιστική: Μίλαν-Παρί Σεν Ζερμέν 2-1, Ντόρτμουντ-Νιούκαστλ 2-0.

Η 3η αγωνιστική: Παρί Σεν Ζερμέν-Μίλαν 3-0, Νιούκαστλ-Ντόρτμουντ 0-1

Η 2η αγωνιστική: Ντόρτμουντ-Μίλαν 0-0, Νιούκαστλ-Παρί Σεν Ζερμέν 4-1.

Η 1η αγωνιστική: Μίλαν-Νιούκαστλ 0-0, Παρί Σεν Ζερμέν-Ντόρτμουντ 2-0.

Η βαθμολογία (σε πέντε παιχνίδια): Ντόρτμουντ 10 (7-3), Παρί Σεν Ζερμέν 7 (8-7), Νιούκαστλ 5 (7-5), Μίλαν 5 (3-7).

 

Ζ’ όμιλος

Τα αποτελέσματα

Μάντσεστερ Σίτι-Λειψία 3-2, Γιουνγκ Μπόις-Ερυθρός Αστέρας 2-0.

Η 4η αγωνιστική: Ερυθρός Αστέρας-Λειψία 1-2, Μάντσεστερ Σίτι-Γιουνγκ Μπόις 3-0.

Η 3η αγωνιστική: Λειψία-Ερυθρός Αστέρας 3-1, Γιουνγκ Μπόις-Μάντσεστερ Σίτι 1-3.

Η 2η αγωνιστική: Λειψία-Μάντσεστερ Σίτι 1-3, Ερυθρός Αστέρας-Γιουνγκ Μπόις 2-2.

Η 1η αγωνιστική: Γιουνγκ Μπόις-Λειψία 1-3, Μάντσεστερ Σίτι-Ερυθρός Αστέρας 3-1.

Η βαθμολογία (σε πέντε παιχνίδια): Μάντσεστερ Σίτι 15 (15-5), Λειψία 9 (11-8), Γιουνγκ Μπόις 4 (7-13), Ερυθρός Αστέρας 1 (5-12).

 

Η’ όμιλος

Τα αποτελέσματα

Μπαρτσελόνα-Πόρτο 2-1, Σαχτάρ Ντόνετσκ-Αμβέρσα 1-0.

Η 4η αγωνιστική: Σαχτάρ Ντόνετσκ-Μπαρτσελόνα 1-0, Πόρτο-Αμβέρσα 2-0.

Η 3η αγωνιστική: Μπαρτσελόνα-Σαχτάρ Ντόνετσκ 2-1, Αμβέρσα-Πόρτο 1-4.

Η 2η αγωνιστική: Αμβέρσα-Σαχτάρ Ντόνετσκ 2-3, Πόρτο-Μπαρτσελόνα 0-1.

Η 1η αγωνιστική: Μπαρτσελόνα-Αμβέρσα 5-0, Σαχτάρ Ντόνετσκ-Πόρτο 1-3.

Η βαθμολογία (σε τέσσερα παιχνίδια): Μπαρτσελόνα 12 (10-3), Πόρτο 9 (10-5), Σαχτάρ Ντόνετσκ 9 (7-7), Αμβέρσα 0 (3-16).

 

Η επόμενη αγωνιστική (13 Δεκεμβρίου)

Ε’ όμιλος (22:00)

Ατλέτικο Μαδρίτης-Λάτσιο, Σέλτικ-Φέγενορντ

ΣΤ’ όμιλος (22:00)

Ντόρτμουντ-Παρί Σεν Ζερμέν, Νιούκαστλ-Μίλαν

Ζ’ όμιλος (22:00)

Η’ όμιλος (22:00)

Πόρτο-Σαχτάρ Ντόνετσκ, Μπαρτσελόνα-Αμβέρσα