Το Βέγκας είναι έτοιμο να δυναμιτίσει το NBA και στη διάσταση της ψυχαγωγίας, με τη διεξαγωγή του Final 4 στο In season tournament. Το ενδιαφέρον στα τρία παιχνίδια που πρόκειται να γίνουν στην “T-Mobile Arena”, την Παρασκευή και την Κυριακή σε prime time ώρες Ευρώπης, είναι και ελληνικό, αφού οι Μιλγουόκι Μπακς του Γιάννη Αντετοκούνμπο πρόκειται να αντιμετωπίσουν τα μεσάνυχτα τους Ιντιάνα Πέισερς του Ταϊρίς Χαλιμπέρτον, ενώ αμέσως μετά, οι Λος Άντζελες Λέικερς θα παίξουν με τους Νιου Όρλεανς Πέλικανς, δηλαδή ο ΛεΜπρόν Τζέιμς θα αντιμετωπίσει τον Ζάιον Γουίλιαμσον. Αυτό το παιχνίδι αναμένεται πώς και πώς από τους διοργανωτές, κυρίως επειδή οι Λος Άντζελες Λέικερς θα έχουν το περισσότερο κοινό στη διοργάνωση. Δεν είναι ασυνήθιστο, για τους κατοίκους της Καλιφόρνια, να κάνουν ταξιδάκια-αστραπή στο Βέγκας τα Σαββατοκύριακα, πολλώ δε μάλλον τώρα, που έχουν λόγο και αιτία.  Είναι, επιπλέον, κοινό μυστικό ότι θα ήθελαν να βρίσκεται στην παρέα τους και ο Στέφεν Κάρι, αλλά οι Γουόριορς αποκλείστηκαν πριν τα νοκ άουτ παιχνίδια, με τους Σακραμέντο Κινγκς να τους νικούν 124-123 (σε ένα ματς, πάντως, που έπρεπε να ηττηθούν 12 πόντους για να αποκλειστούν). Πάντως, λίγο πειράζει τους διοργανωτές, οι οποίοι περιμένουν μπασκετόφιλους τουρίστες από 45 πολιτείες των ΗΠΑ και 25 χώρες παγκοσμίως. 

Ο Τομ Ρόμπινς, ένας από τους πλέον παιγνιώδεις συγγραφείς, ο οποίος, ζωή να ‘χει, βρίσκεται στη δέκατη δεκαετία του, έγραψε περίπου ότι αν το Βέγκας εξαφανιζόταν, ουδείς θα αντιλαμβανόταν τη διαφορά. Παρ’ ότι μοιάζει με απαξία, είναι έπαινος: ο Ρόμπινς αναρωτιόταν πώς μπορεί να στέκεται στον πραγματικό κόσμο μια πόλη η οποία δεν έχει οποιαδήποτε συμμετοχή στην παραγωγική διαδικασία των ΗΠΑ εκεί, στο μέσο της ερήμου. Το Βέγκας βρήκε στην ψυχαγωγία και τη διασκέδαση το νόημα της ύπαρξής του και φυσικά, μέχρι την τελευταία στιγμή, θα είναι επτασφράγιστο μυστικό ο τρόπος που, σε συνεργασία με το NBA, η "T-Mobile Arena" θα προσπαθήσει να αφήσει φαρδύπλατο το αποτύπωμά της σε όλη την υφήλιο.

Άλλωστε, από ό,τι έχει αλιευθεί, τα αμερικανικά ΜΜΕ δεν έχουν πάρει καλά τον… υπερβολικό στολισμό των γηπέδων κατά τη διάρκεια του In season tournament. Οι αξιωματούχοι του NBA, πάντως, τρίβουν τα χέρια τους, καθώς αυτή η υπερβολή, στο επίπεδο του καλτ, έγινε σήμα-κατατεθέν της διοργάνωσης παγκοσμίως, ενώ η επιτυχία του τουρνουά, καθαρά αγωνιστικά, έδωσε τον αέρα της επιτυχίας ακόμα και σε αυτές τις φαντασιογόνες γραμμές και τα σχήματα με τα οποία στολίζονταν τα γήπεδα των ομάδων. Στην πόλη του τζόγου και της διασκέδασης, μια πόλη με κτίρια που έχουν πάρει ονόματα των πιο γνωστών μνημείων της ανθρωπότητας, όπως Κολοσσαίο και Πύργος του Άιφελ, μια πόλη που έχει περισσότερη σύνδεση με την πυγμαχία, διότι σε αυτό το σπορ τα στοιχήματα γίνεται να πέφτουν βροχή -δεν είναι πρωτότυπη η εικόνα τζογαδόρων να κουνούν τα χαρτιά τους

Το Βέγκας, ένας ναός της διασκέδασης από την εποχή που ο Έλβις κουνούσε τους γοφούς τους, δεν είχε για δεκαετίες οποιαδήποτε σχέση με το μπάσκετ. Αυτό άλλαξε περί τα τέλη της δεκαετίας του ’80. Ένας άνθρωπος που, αν τον αντίκριζες, πραγματικά δεν του το ‘χες, ήταν ο αληθινός υπαίτιος.

Λας Βέγκας: Όταν τα φώτα έσβησαν για τον Τζέρι Ταρκάνιαν

Τρεις φορές έχουν σβήσει τα φώτα στο Βέγκας, την πόλη που υπάρχει από το 1905 αλλά ήταν το 1931, κατά την εποχή της Μεγάλης Κατάθλιψης, που η έρημος της Νεβάδα νομιμοποίησε την ύπαρξη των καζίνο, που η πόλη γιγαντώθηκε. Ήταν οι εργάτες και οι οικογένειές τους που, χτίζοντας, εμπόδισαν το Κραχ να φτάσει σε αυτήν τη μεριά των Ηνωμένων Πολιτειών και ήταν το Στρατιωτικό Αεροδρόμιο που φτιάχτηκε στην περιοχή το 1941 που έδωσε υπόσταση στην πόλη.

Η πρώτη φορά που η νύχτα στο Βέγκας βυθίστηκε στο σκοτάδι, ήταν στις 22 Νοεμβρίου του 1963, την ημέρα της δολοφονίας του Τζον Φίτζεραλντ Κένετι. Η δεύτερη, στις 14 Μαΐου του 1998, με το θάνατο του Φρανκ Σινάτρα, ο οποίος έγινε το σύμβολο του γκλάμουρ και μιας dolce vita που στην περιοχή θα παρέμενε ανεπηρέαστη από τις αλλαγές σε πολιτικά κινήματα και ακλόνητη στις αναταραχές. Και η τρίτη, στις 11 Φεβρουαρίου του 2015, με το θάνατο του Τζέρι Ταρκάνιαν.

Ο Ταρκάνιαν έφτασε στη Νεβάδα το 1973, για να αναλάβει την ομάδα μπάσκετ του πανεπιστημίου της περιοχής. Έμεινε σχεδόν 20 χρόνια, το 1992 έφυγε. Το UNLV κατέκτησε τον εθνικό τίτλο του 1990 και την επόμενη χρονιά, με την εκπληκτική ομάδα που διέθετε, με τον Λάρι Τζόνσον, τον Στέισι Όγκμον και τον Γκρεγκ Άντονι να ξεχωρίζουν, έφτασε αήττητο στο Final 4 του κολεγιακού πρωταθλήματος, όπου ηττήθηκε από το Ντιουκ, το οποίο είχε συνθλίψει την προηγούμενη χρονιά. Αυτό το παιχνίδι στοίχισε στους “Running Rebels” και κυρίως στον Ταρκάνιαν, όμως το Βέγκας λικνίστηκε για πρώτη φορά στους ρυθμούς του μπάσκετ. Το ορόσημο για το NBA ήταν το All Star Game του 2007, που φιλοξενήθηκε στην περιοχή και κέρδισε το βραβείο του MVP ο Κόμπε Μπράιαντ. Ωστόσο, έξω από το Thomas & Mack Center έγινε χάος, στο βαθμό που οι διοργανωτές δεν γινόταν να αντεπεξέλθουν. Ο δήμαρχος Όσκαρ Γκούντμαν είχε ξεκινήσει τις συζητήσεις με τον κομισάριο Ντέιβιντ Στερν σχεδόν από τη στιγμή που ανέλαβε, το 1999, προκειμένου η περιοχή να αποκτήσει επαγγελματική ομάδα. Ο Στερν είπε ότι όσο ήταν σε αυτό το πόστο, τέτοια εξέλιξη δεν υπήρχε περίπτωση να την επιτρέψει.

Φαβορί όταν γίνει η επέκταση στο NBA

Το ποτάμι στο Βέγκας, όμως, δεν γύριζε πίσω. Ο κοσμογυρισμένος Γουόρεν ΛεΓκάρι, παίκτης σε κολέγιο και πλέον πρόεδρος της WGL Management, επέστρεψε από την Ευρώπη, όπου μυήθηκε στις διαδικασίες του μπάσκετ, και αυτό που είδε, πολλούς παίκτες ελεύθερους και χωρίς ατζέντηδες, τον έκανε να δημιουργήσει ένα γραφείο μάνατζμεντ, που αρχικά εκπροσωπούσε προπονητές. Ο ΛεΓκάρι είχε ως στόχο μια ανοιχτή καλοκαιρινή λίγκα και το Βέγκας, που από το 2004 είχε ένα μίνι ιδιωτικό πρωτάθλημα με έξι ομάδες, ήταν η καλύτερη επιλογή του, διότι το Thomas & Mack Center, το κλειστό γυμναστήριο του UNLV, είχε τη δυνατότητα να φιλοξενεί παιχνίδια από το πρωί ως το βράδυ. Η πρόταση προς το NBA ήταν ελκυστική και το ’07, ύστερα και από το All Star Game, επέτρεψε να μπει μπροστά από τη διοργάνωση, η οποία εντεύθεν θα ονομαζόταν NBA Summer League. Ο τελικός του, που παραδοσιακά γίνεται Δευτέρα, συγκεντρώνει 11.000 κόσμο. Ο ΛεΓκάρι βρήκε στο νέο κομισάριο, Άνταμ Σίλβερ, ένα σύμμαχο. Από το 2018 παίρνουν μέρος όλες οι ομάδες, ενώ στη διάρκεια της διοργάνωσης γίνεται η επίσημη ετήσια συνάντηση των ιδιοκτητών των ομάδων του NBA. Επιπλέον, το Βέγκας είναι το μέρος που κάνει το καμπ της η εθνική ομάδα των ΗΠΑ

Αυτήν τη στιγμή, το Βέγκας φιλοξενεί το Final 4 με στόχο να πείσει ότι αξίζει να έχει και μία ομάδα στο NBA. Από το 2018 έχουν ήδη τις Las Vegas Aces (οι οποίες υπάρχουν επισήμως ως Utah Starzz), οι οποίες έχουν κατακτήσει δύο διαδοχικά πρωταθλήματα στο WNBA, το 2022 και το 2023. Ο Σίλβερ αποκλείει την επέκταση του NBA σε ομάδες έως το 2025, όταν τελειώνει η συμφωνία της λίγκας με τα τηλεοπτικά δίκτυα, ωστόσο το Βέγκας και το Σιάτλ, που κάποτε φιλοξενούσε τους Σόνικς (νυν Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ), θεωρούνται τα μεγάλα φαβορί, όταν έρθει η στιγμή.