Ο ΛεΜπρόν Ρεϊμόν Τζέιμς, το βράδυ της 30ής Δεκεμβρίου, οσονούπω δηλαδή, θα γιορτάσει τα τριακοστά ένατα γενέθλιά του. Η πλειοψηφία των αθλητών σε αυτή την ηλικία έχει αποφασίσει να αποχωρήσει από την ενεργό δράση. Αν δεν το έχει κάνει, μάλλον δεν συνεχίζει σε υψηλό επίπεδο. Ο βασιλιάς Τζέιμς δεν παραμένει απλώς στα παρκέ. Τα καταφέρνει τόσο καλά που το 1ο κύπελλο NBA είναι στα χέρια του. Το κυριότερο είναι ότι αυτός ο τύπος -ετών 39 με 21 σεζόν NBA στην πλάτη του- τα ξημερώματα της Κυριακής στην αρένα του Λας Βέγκας έμοιαζε με έφηβο που κάνει «παπάδες». Επειδή βέβαια οι παπάδες δεν γίνονται τυχαία, υπάρχουν κάποια πράγματα που κάνει και δεν κάνουν οι υπόλοιποι. Κάπως έτσι βγήκε MVP του πρώτου Κυπέλλου ΝΒΑ ή αλλιώς In-Season Tournament κι αυτός που οδήγησε του Λος Άντζελες Λέικερς στον περίπατο επί των Ιντιάνα Πέισερς (123-109), στον μεγάλο τελικό της διοργάνωσης.

Λογικό όλα αυτά να ανοίγουν την όρεξη στους σημερινούς σαραντάρηδες. Κι αν γι’ αυτούς είναι αργά να γίνουν ΛεΜπρον, για τους μικρότερους σε ηλικία είναι ένας στόχος. Κι εδώ που τα λέμε για κανέναν δεν είναι αργά. Πριν δούμε τι κάνει ο ΛεΜπρον Τζέιμς βέβαια, καλό θα είναι να ξέρουμε ότι σε ετήσια βάση πληρώνει πάρα πολλά δολάρια, για τον προσωπικό γυμναστή του, διατροφολόγους, ηλεκτρονικές εφαρμογές που τον βοηθούν και πολλά άλλα. Σύμφωνα με πληροφορίες, επενδύει τουλάχιστον 1,5 εκατομμύριο δολάρια κάθε χρόνο σε προπονητές, όργανα γυμναστικής στο σπίτι, σεφ, φυσικοθεραπευτές, μασέρ και ό,τι άλλο χρειαστεί.





Ποιες είναι, όμως, οι τρεις βασικές οδηγίες που δίνει ο ίδιος για να γίνει «ΛεΜπρον» ακόμη και ένας… κοινός θνητός ΛεΜπρον; Πάμε να τις δούμε…

Για τον ΛεΜπρον εν αρχή ην ο ύπνος

Ας δούμε τι σημαίνει ύπνος για τον Αμερικανό σούπερ σταρ. Εντελώς σκοτεινό δωμάτιο, θερμοκρασία που έχει ρυθμιστεί σωστά προτού βρεθεί σε αυτό και απενεργοποίηση όλων των ηλεκτρονικών συσκευών του 30-45 λεπτά πριν κοιμηθεί. Τα τελευταία χρόνια δηλώνει λάτρης της εφαρμογής Calm για ύπνο, διαλογισμό και χαλάρωση, επιλέγοντας τους χαλαρωτικούς ήχους που αποκαλούνται «Rain on Leaves». Κοιμάται κατά μέσο όρο 12 ώρες την ημέρα. Ξυπνά στις 5 το πρωί ύστερα από εννέα ώρες ύπνου και συμπληρώνει το 12ωρο στη διάρκεια της ημέρας.



Η προπόνηση και η αποκατάσταση του Τζέιμς


Υπεύθυνος για το προπονητικό πρόγραμμά του και την αποκατάστασή του είναι ο προσωπικός προπονητής του Mike Mancias. Αφού βεβαιωθεί για τον ποιοτικό ύπνο του, τον υποβάλει σε ένα καλό 30λεπτο ζέσταμα, θα γεμίσει με κρέμες τους τετρακέφαλους, τις γάμπες, τους μηριαίους και το κάτω μέρος της πλάτης του. Το πρόγραμμα στη συνέχεια περιλαμβάνει ασκήσεις αερόβιας γυμναστική προθέρμανσης και ενδυνάμωσης και ακολουθεί το κλασικό πρόγραμμα για το μπάσκετ και γιόγκα, πιλάτες και σπριντ σε γήπεδο ποδοσφαίρου.



Ασπράδι, σολομός και καμπερνέ στο μενού του ΛεΜπρον


Από το σωστό προγραμματισμό του δεν μπορεί να λείπουν οι διατροφικές συνήθειες. Δεν τρώει τηγανητά, πίτσα, ενεργειακά ποτά, τεχνητά σάκχαρα, ειδικά την ημέρα του αγώνα. Ίσως ένα μπισκότο σοκολάτας μια φορά στο τόσο είναι η μοναδική ζαβολιά που επιτρέπει στον εαυτό του. Κάποιες φορές με παγωτό βανίλια». Στο δείπνο κάποιες φορές πίνει ένα ποτήρι κόκκινο κρασί για να χαλαρώσει. Το 2014 δοκίμασε τη δίαιτα Paleo. Για 67 ημέρες δεν κατανάλωσε σάκχαρα, γαλακτοκομικά και υδατάνθρακες. Έτρωγε μόνο κρέας, ψάρι, λαχανικά και φρούτα. Αυτό είναι. Για 67 συνεχείς μέρες. Το 2018 τον ρώτησαν τι έφαγε την προηγούμενη ημέρα και είπε: «Χθες, είχα μια ομελέτα με ασπράδι αυγού με καπνιστό σολομό και τηγανίτες χωρίς γλουτένη με μούρα. Αυτό ήταν το πρωινό μου. Για μεσημεριανό, είχα ζυμαρικά ολικής αλέσεως, σολομό και λαχανικά. Και ακριβώς πριν από το παιχνίδι, είχα ένα σάντουιτς με φυστικοβούτυρο και ζελέ. Και στο ημίχρονο, είχα κομμένα μήλα με αμύγδαλο από πάνω. Αμέσως μετά το παιχνίδι, ο Μάικ μου έδωσε ένα σέικ πρωτεΐνης. Το βράδυ έφαγα κοτόπουλο με σαλάτα ρόκα και ένα όμορφο ποτήρι καμπερνέ».





*Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "On Time" τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου