Αν δεν θεωρηθεί συμπτωματική η αλληλουχία των γεγονότων της Τρίτης, δηλαδή η παραίτηση του Βαγγέλη Μαρινάκη από την προεδρία της Super League και η συνάντηση της ΕΠΟ με τους διαιτητές και ο φερόμενος στυγνός εκβιασμός τους, τότε συνάγεται, και μάλιστα μέσω της εις άτοπον απαγωγής, ότι το πρόβλημα ήταν αποκλειστικά και μόνο... ο Βαγγέλης Μαρινάκης. 

Η θυμηδία για αυτήν την κίνηση και την έλλειψη έστω και της ελάχιστης διακριτικότητας είναι σαν σάκος του μποξ σε τσίρκο που έχει μόλις βαρέσει heavyweight πυγμάχος, αφού η ΕΠΟ και ο πρόεδρός της, Τάκης Μπαλτάκος, δεν κράτησε τα προσχήματα, σε μια κίνηση που αν κάνεις πάνω από 15 ετών έρχεται η Αστυνομία της Ωριμότητας και σε συλλαμβάνει. Τα στελέχη της ΕΠΟ φέρεται να μην ντράπηκαν, σε τηλεδιάσκεψη με τους διαιτητές, και αφού είχε δεν είχε περάσει μισή ώρα από την παραίτηση του Βαγγέλη Μαρινάκη, να τους εκβιάσουν στυγνά, μετά την πρωινή ενημέρωση, με την οποία επρόκειτο να συνεχίσουν την αποχή. Είναι απίστευτη η ωμότητα και η έλλειψη, όχι ενσυναίσθησης, αυτό θα ήταν πολύ, αλλά απλών τρόπων συμπεριφοράς, του είδους εκείνου που διαχωρίζει την ανθρώπινη κοινωνία από οτιδήποτε άλλο, που θα δημιουργούσε χάος, με τις οποίες φέρεται να συμπεριφέρθηκαν τα στελέχη της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας στους διαιτητές και, γενικώς, την ΚΕΔ, οι οποίοι, μάλιστα, εννοούν υπό την αιγίδα της και, μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης, 12 Δεκεμβρίου, νόμιζαν ότι απήλαυαν της προστασίας της. 
 
Ο φερόμενος στυγνός εκβιασμός της ΕΠΟ στους διαιτητές, στους οποίους τόνισε διατακτικά ότι "όποιος συνεχίσει την αποχή διαγράφεται" και πως "ακόμα και οι διεθνείς θα χάσουν το σήμα τους από την UEFA" όταν η ΕΠΟ κάνει επαφή με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου, καθιστά σοφόν το σαφές: Τα στελέχη της δεν ενδιαφέρονται, από τη μεριά τους, για το ποδόσφαιρο και δεν νοιάζονται για τους διαιτητές, οι οποίοι την περασμένη εβδομάδα έθεσαν ζητήματα ασφάλειας και ακεραιότητας. Και μάλιστα αυτό δεν έγινε από την πρώτη στιγμή, όπως θα ήταν θεμιτό να συμβεί -αν δεν ενδιαφέρεσαι για κάτι, δεν ενδιαφέρεσαι- αλλά με πρόγραμμα που θα ζήλευε και η Σιμόν Μπάιλς, ένα τριπλό φλικ και ανάποδη εναέρια κωλοτούμπα και τέλεια προσγείωση. Μέχρι τη Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου, η ΕΠΟ στήριζε τους διαιτητές και προέτασσε την προστασία τους. Την Τρίτη, 24 ώρες μετά, τους διεμήνυσε ότι είτε θα κάνουν αυτό που τα στελέχη της θέλουν είτε θα κάνουν... επίσκεψη στον ΟΑΕΔ. 

Την προηγούμενη εβδομάδα η ΕΠΟ τόλμησε (διότι τόλμημα είναι εφόσον έβγαλε την Τρίτη με συνοπτικές διαδικασίες το προσωπείο, αποκαλύπτοντας τον... Βόλντεμορτ) να στηρίξει τους διαιτητές σε ανθρώπινο επίπεδο, κάτι που άφησε -όχι κατά μέρος αλλά εξ ολοκλήρου- εκτός της τηλεδιάσκεψης της Τρίτης. Το ήθος και η ηθική αντικαταστάθηκαν, αμέσως μετά την παραίτηση του Βαγγέλη Μαρινάκη, με εκβιασμούς και αιχμές. Και κάπως έτσι γίνεται κατανοητό ότι το πρόβλημα στο ελληνικό ποδόσφαιρο και τους "σωτήρες" του είναι οι "δουλειές" και οι "δουλίτσες", οι καρεκλοκένταυροι που προσωποποιούν έναν εχθρό που δεν τους αφήνει να κάνουν κουμάντο -και το κάνουν, δίχως να ερυθριάζουν- για το "καλό του ποδοσφαίρου", το οποίο, βέβαια, πρέπει να είναι συνώνυμο με το δικό τους. 

Οι διαιτητές δεν υποχώρησαν σε αυτόν τον πρώτιστο εκβιασμό, ενημέρωσαν την UEFA, που πρόκειται να αντιδράσει, αλλά είναι να αναρωτιέται κάποιος, ενόψει της 15ης αγωνιστικής της Super League, ποιες ζυμώσεις θα γίνουν τώρα, που έφυγε ο ένας άνθρωπος ο οποίος τους χαλούσε τη μόστρα από το πόστο του. 
Αξίζει να τονιστεί πως η ΕΠΟ έστειλε επιστολές στους αρμόδιους υπουργούς, Οικονόμου και Βρούτση προκειμένου να γίνει μία συνάντηση με μία αντιπροσωπεία των διαιτητών.