Οι συναπτές αυτοχειρίες, με κορωνίδες τα δύο παιχνίδια με τη Γαλατάσαραϊ και εκείνο με την Κοπεγχάγη στη Δανία, κόστισαν στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η οποία όχι μόνο αποκλείστηκε στους ομίλους του Champions League, αλλά δεν πρόκειται να συνεχίσει την ευρωπαϊκή πορεία της. Η Γιουνάιτεντ του Έρικ τεν Χαγκ νομοτελειακά όδευε προς τα εκεί, καθώς έπρεπε στο παιχνίδι της Κοπεγχάγης με τη Γαλατάσαραϊ να μην υπάρχει νικητής, ενώ και η ίδια έπρεπε να νικήσει τους Βαυαρούς, οι οποίοι εξ ορισμού δεν θα εμφανίζονταν αδιάφοροι σε ένα τέτοιο παιχνίδι, ειδικά από τη στιγμή που το Σάββατο, 9 Δεκεμβρίου,  συνετρίβησαν από την Άιντραχτ 5-1 στη Φρανκφούρτη και δεν ήθελαν να φορτωθούν δεύτερο αρνητικό αποτέλεσμα, το οποίο θα είχε παρενέργειες.

Η Μπάγερν νίκησε 1-0 με το γκολ του Κίνγκσλεϊ Κομάν στο 71’, σε μια φάση που ανέδειξε, φαεινά και πέραν αμφισβήτησης, την ανυπαρξία στην άμυνα της Γιουνάιτεντ, η οποία δέχθηκε 15 γκολ στους ομίλους του Champions League. Επιπλέον, με αυτόν τον αποκλεισμό η Αγγλία ζημιώνεται, αφού μόνο οι δύο κορυφαίες χώρες σε βαθμούς στο φετινό Champions League βγάζουν πέντε ομάδες στην επόμενη διοργάνωση. Η Αγγλία δεν αναμένεται να είναι σε αυτές, ως εκ τούτου η πέμπτη θέση στην Premier League, που ενδεχομένως θα γινόταν να καταληφθεί από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, θα χαθεί.

Στην Κοπεγχάγη είχαν αγωνία μέχρι τη λήξη, αλλά έπειτα έγινε γλέντι τρικούβερτο, μια και η νίκη με τη Γαλατάσαραϊ σήμαινε την πρόκριση στη φάση των “16” του Champions League, κάτι που δεν φαινόταν δόκιμο στην αρχή των ομίλων, αφού οι Δανοί ήταν το τέταρτο φαβορί σε πιθανότητες για πρόκριση. Το γκολ στο 1-0 επί της Γαλατά πέτυχε ο Λούκας Λεράγκερ, ο ποδοσφαιριστής που είχε ισοφαρίσει 3-3 στο αλησμόνητο, ειδικά για την πόλη της Μικρής Γοργόνας, 4-3 επί των “κόκκινων διαβόλων” στις 8 Νοεμβρίου.

Αφού στο δεύτερο όμιλο τα πράγματα ξεκαθαρίστηκαν, στον τρίτο η Μπράγκα περίμενε τη Ρεάλ Μαδρίτης να της κάνει το χατίρι για να συνεχίσει στο Europa League. Η Νάπολι νίκησε 2-0 τους Πορτογάλους, αλλά σε κάποιο σημείο η Ουνιόν προηγείτο της Ρεάλ Μαδρίτης, αφού ο Δανός Ρόνοφ έπιασε πέναλτι του Μόντριτς (του οποίου η μοίρα είναι να του αποκρούουν πέναλτι οι Δανοί, όπως ο Κάσπερ Σμάιχελ στη φάση των “16” του Παγκόσμιου Κυπέλλου 2018) και στην αμέσως επόμενη επίθεση η Ουνιόν άνοιξε το σκορ με τον Φόλαντ. Η Ρεάλ, βέβαια, αντέδρασε, πέρασε μπροστά με δύο γκολ του Χοσέλου, ενώ όταν οι Βερολινέζοι ισοφάρισαν ξανά με τον Κραλ, βρήκε το τρίτο γκολ με τον Θεμπάγιος στο 89’.

Η Νάπολι πήρε τη μαθηματική πρόκρισή της στους “16” με το σχετικά ξεκούραστο 2-0, με το αυτογκόλ του Σαάτσι και το γκολ του Οσίμεν, επί της Μπράγκα, η οποία, όμως, θα συνεχίσει στο Europa League.

Στον τέταρτο όμιλο υπήρξε δράμα ολκής, με την Μπενφίκα να πετυχαίνει ένα θρίαμβο. Οι “αετοί” είχαν mission impossible στο Σάλτσμπουργκ με την ομώνυμη ομάδα, αφού έπρεπε να νικήσουν με δύο γκολ διαφορά για να τερματίσει τρίτη στον όμιλο και να συνεχίσει στο Europa League. Η Μπενφίκα νίκησε 3-1 την αυστριακή ομάδα με το τελευταίο γκολ να πετυχαίνει ο Αρτούρ Καμπράλ στο 90+3’. Η πλάκα είναι ότι πρόκειται για τον επιθετικό που ήρθε σε ευθεία σύγκρουση με τους οπαδούς της Μπενφίκα, όταν ύστερα από αποδοκιμασίες τούς έκανε απρεπή χειρονομία. Ο προπονητής Ρόγερ Σμιτ τον έβαλε στο 90’ και ο Καμπράλ σκόραρε τρία λεπτά μετά. Η Μπενφίκα προηγήθηκε 2-0, με απευθείας κόρνερ του Ντι Μαρία και διαγώνιο σουτ του Ράφα Σίλβα στις καθυστερήσεις του ημιχρόνου, όμως στο 57’ ο Σούσιτς μείωσε για τη Σάλτσμπουργκ, ένα γκολ που για 36 λεπτά έμοιαζε με χρυσάφι.

Την πρώτη θέση στον όμιλο, πάντως, πήρε η Ρεάλ Σοσιεδάδ, η οποία κράτησε στο Μιλάνο και πήρε τη “λευκή” ισοπαλία με την Ίντερ, της οποίας επικράτησε στην ισοβαθμία και πήρε την πρώτη θέση στον όμιλο.

 

Το πανόραμα του Champions League

Αποτελέσματα και βαθμολογία (τελικά)

Α’ όμιλος

Τα αποτελέσματα

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ-Μπάγερν 0-1, Κοπεγχάγη-Γαλατάσαραϊ 1-0.

Η 5η αγωνιστική: Γαλατάσαραϊ-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 3-3, Μπάγερν Μονάχου-Κοπεγχάγη 0-0

Η 4η αγωνιστική: Κοπεγχάγη-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 4-3, Μπάγερν Μονάχου-Γαλατάσαραϊ 2-1.

Η 3η αγωνιστική: Γαλατάσαραϊ-Μπάγερν Μονάχου 1-3, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ-Κοπεγχάγη 1-0.

Η 2η αγωνιστική: Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ-Γαλατάσαραϊ 2-3, Κοπεγχάγη-Μπάγερν Μονάχου 1-2

Η 1η αγωνιστική: Γαλατάσαραϊ-Κοπεγχάγη 2-2, Μπάγερν Μονάχου-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 4-3.

Η βαθμολογία (τελική)

Μπάγερν Μονάχου 16 (12-6), Κοπεγχάγη 8 (9-8), Γαλατάσαραϊ 5 (10-14), Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 3 (12-15).

*Η Μπάγερν Μονάχου και η Κοπεγχάγη προκρίθηκαν στη φάση των “16” του Champions League, η Γαλατάσαραϊ θα συνεχίσει στα μπαράζ του Europa League.

Β’ όμιλος

Τα αποτελέσματα

 

Λανς-Σεβίλλη 2-1, Αϊντχόφεν-Άρσεναλ 1-1

Η 5η αγωνιστική: Σεβίλλη-Αϊντχόφεν 2-3, Άρσεναλ-Λανς 6-0

Η 4η αγωνιστική: Άρσεναλ-Σεβίλλη 2-0, Αϊντχόφεν-Λανς 1-0

Η 3η αγωνιστική: Σεβίλλη-Άρσεναλ 1-2, Λανς-Αϊντχόφεν 1-1.

Η 2η αγωνιστική: Λανς-Άρσεναλ 2-1, Αϊντχόφεν-Σεβίλλη 2-2

Η 1η αγωνιστική: Άρσεναλ-Αϊντχόφεν 4-0, Σεβίλλη-Λανς 1-1.

Η βαθμολογία (τελική)

Άρσεναλ 13 (16-4), Αϊντχόφεν 9 (8-10), Λανς 8 (6-11), Σεβίλλη 2 (7-12).

*H Άρσεναλ και η Αϊντχόφεν προκρίθηκαν στη φάση των “16” του Champions League, η Λανς θα συνεχίσει στα μπαράζ του Europa League.

Γ’ όμιλος

Τα αποτελέσματα

Ουνιόν Βερολίνου-Ρεάλ Μαδρίτης 2-3, Νάπολι-Μπράγκα 2-0.

H 5η αγωνιστική: Ρεάλ Μαδρίτης-Νάπολι 4-2, Μπράγκα-Ουνιόν Βερολίνου 1-1

Η 4η αγωνιστική: Ρεάλ Μαδρίτης-Μπράγκα 3-0, Νάπολι-Ουνιόν Βερολίνου 1-1

Η 3η αγωνιστική: Μπράγκα-Ρεάλ Μαδρίτης 1-2, Ουνιόν Βερολίνου-Νάπολι 0-1.

Η 2η αγωνιστική: Ουνιόν Βερολίνου-Μπράγκα 2-3, Νάπολι-Ρεάλ Μαδρίτης 2-3.

Η 1η αγωνιστική: Ρεάλ Μαδρίτης-Ουνιόν Βερολίνου 1-0, Μπράγκα-Νάπολι 1-2.

Η βαθμολογία (τελική)

Ρεάλ Μαδρίτης 18 (16-7), Νάπολι 10 (11-9), Μπράγκα 4 (6-11), Ουνιόν Βερολίνου 2 (6-10).

*Η Ρεάλ Μαδρίτης και η Νάπολι προκρίθηκαν στη φάση των “16” του Champions League, η Μπράγκα θα συνεχίσει στα μπαράζ του Europa League.

Δ’ όμιλος

Τα αποτελέσματα

Ίντερ-Σοσιεδάδ 0-0, Σάλτσμπουργκ-Μπενφίκα 1-3

Η 5η αγωνιστική: Μπενφίκα-Ίντερ 3-3, Σοσιεδάδ-Σάλτσμπουργκ 0-0.

Η 4η αγωνιστική: Σοσιεδάδ-Μπενφίκα 3-1, Σάλτσμπουργκ-Ίντερ 0-1.

H 3η αγωνιστική: Μπενφίκα-Σοσιεδάδ 0-1, Ίντερ-Σάλτσμπουργκ 2-1.

Η 2η αγωνιστική: Σάλτσμπουργκ-Σοσιεδάδ 0-2, Ίντερ-Μπενφίκα 1-0.

Η 1η αγωνιστική: Μπενφίκα-Σάλτσμπουργκ 0-2, Σοσιεδάδ-Ίντερ 1-1.

Η βαθμολογία (τελική)

Σοσιεδάδ 12 (7-2), Ίντερ 12 (5-2), Μπενφίκα 5 (7-11), Σάλτσμπουργκ 3 (4-8).

*Η Σοσιεδάδ και η Ίντερ προκρίθηκαν στη φάση των “16” του Champions League, η Μπενφίκα θα συνεχίσει στα μπαράζ του Europa League.