Ο Κάρλος Καρβαλιάλ δεν είναι παιδάκι. Δεν είναι κάποιος άπειρος προπονητής. Εχει περάσει πολύ καιρό στο ποδόσφαιρο. Τα μάτια του έχουν δει πολλά. Στα μέρη μας τα έχει δει... όλα τις τελευταίες ημέρες. Αλλά μπορεί να διαχειριστεί όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα αυτό το διάστημα. Μάλιστα, σε αντίθεση με ό,τι θα περίμενε κανείς, είναι εξαιρετικά ψύχραιμος, ήρεμος και σίγουρος για την ομάδα του. Και αυτό το κλίμα προσπαθεί να περάσει και στους ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού.

Ο 58χρονος Πορτογάλος τεχνικός δεν έχει στο μυαλό του πολλές αλλαγές. Δεν θέλει να κάνει δομικές διαφοροποιήσεις στον τρόπο που παίζει ο Ολυμπιακός. Δεν θέλει να μπερδέψει περισσότερο τους παίκτες του. Μια αλλαγή προπονητή, συν το κλειστό γήπεδο, συν πολλές επιπλέον πληροφορίες για το ποδοσφαιρικό σκέλος, θεωρεί ότι είναι πολλές για τους αθλητές σε αυτό το σημείο. Εξάλλου, δεν είναι μυστικό ότι πιστεύει πως ο Ολυμπιακός, ειδικά στο μεσοεπιθετικό του κομμάτι, είναι πολύ δυνατός. Και εκεί δεν θέλει αλλαγές.

Ο Καρβαλιάλ επαναφέρει σε θέση "10" τον Φορτούνη 

Ποιες είναι οι αλλαγές που θα δούμε από τον Καρβαλιάλ στον «τελικό» με την Μπάτσκα Τόπολα; Στο επίσημο ντεμπούτο του στον πάγκο του Ολυμπιακού ο Πορτογάλος τεχνικός έχει αποφασίσει να αλλάξει ένα μικρό κομμάτι της ανάπτυξης του Ολυμπιακού, αλλά με ριζική αλλαγή της ανασταλτικής λειτουργίας και του τρόπου που κινούνται οι ποδοσφαιριστές του. Και «κλειδιά» στα πλάνα του, είναι οι δύο ακραίοι μπακ.

Σε επίπεδο επίθεσης, το βασικό που θα κάνει ο Καρβαλιάλ είναι η μετατόπιση του Κώστα Φορτούνη. Ο έμπειρος τεχνικός θέλει τον 31χρονο αρχηγό του Ολυμπιακού πιο κοντά στην περιοχή. Και με μεγαλύτερη συμμετοχή στη δημιουργία. Για αυτόν τον λόγο, λοιπόν, έχει επιλέξει να τον επαναφέρει στις... εργοστασιακές ρυθμίσεις. Δηλαδή στη θέση «10». Πίσω από τον Αγιούμπ Ελ Κααμπί. Για την ακρίβεια, αυτό είναι και το σχήμα που δουλεύει αυτές τις ημέρες στο Ρέντη. Με τους Μασούρα και Ποντένσε στα άκρα.

Από εκεί και πέρα, ο Καρβαλιάλ ξόδεψε πολύ χρόνο από τις προπονήσεις με σκοπό να εξηγήσει στους ποδοσφαιριστές του, γιατί ήταν τόσο ευάλωτοι αμυντικά, ειδικά σε καταστάσεις γρήγορης μετάβασης του αντιπάλου στην περιοχή του. Ζήτησε, λοιπόν, από όλους να έχουν συμμετοχή στην άμυνα. Να υπάρχει ένταση, πίεση και αντίδραση, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, όποτε χάνεται ην μπάλα.

«Κλειδί» του Καρβαλιάλ οι ακραίοι αμυντικοί του Ολυμπιακού

Για να μειωθεί το ρίσκο, αλλά και να αυξηθεί η αμυντική στιβαρότητα, λοιπόν, ο Καρβαλιάλ αποφάσισε να μειώσει τα μέτρα που παίρνει στο γήπεδο ο ένας από τους δύο ακραίους μπακ. Με τον Ορτέγκα να είναι εκείνος που  θα μένει πιο πίσω. Αλλά με ειδική αποστολή. Επί της ουσίας ο Ολυμπιακός θα επιτίθεται με 4+2. Τους τέσσερις της επίθεσης, τον Ροντινέι, αλλά και έναν αμυντικό χαφ, που θα παίρνει μέτρα και θα φτάνει έως έξω από την περιοχή. Την ίδια στιγμή ο μπακ που θα μένει πιο πίσω, θα συγκλίνει στο κέντρο και θα γίνεται μέσος, ώστε σε περιπτώσεις αντεπίθεσης του αντιπάλου ο Ολυμπιακός να είναι έτοιμος να αντιδράσει πιο αποτελεσματικά.

Μάλιστα, αυτό είναι ακόμη πιο σημαντικό να γίνει με επιτυχία στο παιχνίδι με την Μπάτσκα Τόπολα, καθώς ο Καρβάλιο έχει διαπιστώσει πως οι μακρινές μπαλιές της σερβικής ομάδας είναι η μεγάλη της δύναμη. Όταν παίρνει τις δεύτερες μπάλες και βρίσκει σε ανισορροπία των άμυνα, δημιουργεί μεγάλα προβλήματα. Και αυτό έκανε και στο πρόσφατο ντέρμπι με την Παρτιζάν, την οποία ισοπέδωσε 4-0 εκτός έδρας!

Όπως και να έχει, ο νέος προπονητής του Ολυμπιακού, φαίνεται ότι έχει κερδίσει τους ποδοσφαιριστές του με τον τρόπο που χειρίζεται την ομάδα αυτές τις ημέρες. Με τη σιγουριά, την απλότητα, τη θετική του διάθεση, δείχνει να έχει πείσει άπαντες πως όλα αρχίζουν από την αρχή. Και πως  κανείς δεν περισσεύει. Ειδικά σε «μάχες» όπως αυτή της Πέμπτης με την Μπάτσκα Τόπολα, που θα κρίνει την ευρωπαϊκή συνέχεια του συλλόγου.