Ο Ολυμπιακός έκανε πέρσι μια μαγική χρονιά στη Euroleague όπου τερμάτισε πρώτος στη κανονική διάρκεια κι έχασε στο πόντο το τρόπαιο, αλλά φέτος τα πράγματα εξελίσσονται διαφορετικά για τους ερυθρόλευκους. Μετά και την ήττα κόντρα στην Βίρτους Μπολόνια, είναι πλέον ολοφάνερο ότι η επιθετική δυσλετουργία εξελίσσεται σε "μαύρη τρύπα" που απειλεί να... καταπιεί τα όνειρα των φίλων της πειραϊκής ομάδας. 

Το κακό ξεκίνημα και οι τραυματισμοί έφεραν δύο προσθήκες νωρίς νωρίς για τον Ολυμπιακό στη Euroleague

Ο Ολυμπιακός μετά τις 15 πρώτες αγωνιστικές της Euroleague βρίσκεται στο 7-8 έχοντας αρνητικό πρόσημο μέχρι στιγμής στη σεζόν. Οι προσθήκες που έγιναν το καλοκαίρι δεν έχουν δείξει αυτά που περίμενε ο Γιώργος Μπαρτζώκας, με αποτέλεσμα να παραγματοποιήσει κάνει ήδη δύο μεταγραφές μεσούσης της σεζόν. Έφερε από το NBA τον Φίλιπ Πετρούσεφ και τον Μήτρου Λονγκ από τη Ζαλγκίρις Κάουνας, με τον πρώτο να έχει κάνει ήδη ντεμπούτο στη Euroleague και τον δεύτερο να έχει δικαίωμα από την αρχή του δεύτερου γύρου και μετά. 



Την τρίτη καλύτερη άμυνα στη Euroleague έχει ο Ολυμπιακός

Τη δεδομένη στιγμή ο Ολυμπιακός μπορεί να διατηρείται σε τροχιά playoff  με 19 αγωνιστικές ν' απομένουν ακόμα και τις περισσότερες ομάδες να μετρούν αρκετές απώλειες, αλλά αν δεν διαφοροποιήσει άμεσα συγκεκριμένους δείκτες της στατιστικής που εμφανίζει μέχρι στιγμής στη Euroleague, μοιάζει αδύνατο να διεκδικήσει ακόμη και την παρουσία του στο νεοσύστατο τουρνουά play in (στο οποίο θα συμμετέχουν οι ομάδες που θα τερματίσουν από την 7η μέχρι τη 10η θέση της κανονικής περιόδου).
Κι όλα αυτά τη στιγμή που οι ερυθρόλευκοι διαθέτουν την τρίτη καλύτερη άμυνα με 74.5 πόντους που δέχονται από τους αντιπάλους τους, γεγονός που δείχνει πως ο προπονητής του Ολυμπιακού βασίζεται στο συγκεκριμένο κομμάτι με τις Ρεάλ Μαδρίτης και Βαλένθια να έχουν οριακά καλύτερη αμυντική επίδοση στους πρώτους 15 αγώνες.



Με τη δεύτερη χειρότερη επίθεση στη Euroleague δεν μπαίνει playoff ο Ολυμπιακός

Στον αντίποδα όμως, ο Ολυμπιακός έχει τη δεύτερη(!) χειρότερη επίθεση της Euroleague μπροστά μόνο από τη Βαλένθια. Η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα παρά τις 18.8(!) ασίστ που δίνει ανά παιχνίδι, σκοράρει μόλις 75.8 πόντους, επίδοση που δεν είναι ικανή για να την φέρει αρχικά στην πρώτη δεκάδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Άλμπα Βερολίνου που βρίσκεται στη πρότελευταια θέση με ρεκόρ 3-12 έχει καλύτερη επιθετική επίδοση με 76.1 πόντους ανά παιχνίδι. Τα νούμερα "μιλάνε" από μόνα τους και αν ο Ολυμπιακός δεν φτάσει τουλάχιστον τους 80 πόντους ανά ματς, κάτι που δεν είναι ακατόρθωτο (80.2 έχει η τελευταία Βιλερμπάν) δεν μπορεί να ονειρεύεται ούτε playoff, πόσο μάλλον Final 4.

Είναι ξεκάθαρο πως από την περιφερειακή γραμμή λείπει ο παίκτης που θα πάρει τη μπάλα όταν "κολλήσει" η επίθεση για να πάρει την ατομική προσπάθεια εκείνος, με τον Κάνααν να είναι ο μοναδικός που το κάνει φέτος.





Ο Πίτερς που παλεύει μόνος του μετά τη φυγή του Βεζένκοφ για το NBA

Η απώλεια του Σάσα Βεζένκοφ μοιάζει να μην έχει καλυφθεί από τις προσθήκες που έγιναν στο ρόστερ των ερυθρόλευκων με τον Γιώργο Μπαρτζώκα να βασίζεται κυρίως στη τρομερή σεζόν του Πίτερς. Η φυγή του MVP της περσινής Euroleague για το NBA και τους Σακραμέντο Κινγκς επηρέασε τον τρόπο που αγωνίζεται φέτος η ομάδα, παρά το step up του Άλεκ Πίτερς. Ο Σίκμα ήρθε για δεύτερος αλλά δεν έχει δείξει τίποτα ακόμα, με αποτέλεσμα να αποκτηθεί ο Πετρούσεφ, ο οποίος όμως όπως είναι λογικό δεν έχει βρει ακόμα ρυθμό για να βοηθήσει την ομάδα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν το ματς κόντρα στη Βαλένθια, όπου ο Ολυμπιακός πέτυχε μόλις 56(!) πόντους με τους Σικμα και Πετρούσεφ να σκοράρουν μαζί μόλις ένα πόντο.



Ο τραυματισμός του Γκος και η κούραση του Γουόκαπ... μεγαλώνουν το κενό του Σλούκα

Ο Ολυμπιακός το καλοκαίρι είχε στο μυαλό του να φέρει στο "λιμάνι" τον Νάιτζελ Γουίλιαμς Γκος, για να συμπληρώνει τον Τόμας Γουόκαπ και να απελευθερώσει περισσότερο τον Κώστα Σλούκα. Το πρώτο μέρος της υπόθεσης έγινε με τον Γκος να έρχεται στον Ολυμπιακό για δύο χρόνια, αλλά "απελευθερώθηκε" ο Σλούκας τόσο πολύ που τελικά πήγε στον "αιώνιο" αντίπαλο τον Παναθηναϊκό, με αποτέλεσμα να αφήνει ένα κενό που ακόμα δεν έχει καλυφθεί. Οι περίπου 11 πόντοι και οι 6 ασίστ που είχε πέρσι ο Σλούκας με τη φανέλα του Ολυμπιακού, δεν έχουν καλυφθεί από κανέναν, με τον Γκος να είναι τραυματίας στα περισσότερα φετινά παιχνίδια και τον Μήτρου- Λονγκ να μην έχει παίξει ακόμα. Ο Γουόκαπ από την πλευρά του μοιάζει "σκασμένος" μετά τη περσινή χρονιά αλλά και τα συνεχόμενα 35λεπτα που έπαιξε στην αρχή της χρονιάς λόγω της απουσίας του Γκος. Οι εκλάμψεις των Λαρεντζάκη και Μπραζντέικις ναι μεν βοηθούν τον Ολυμπιακό, αλλά σίγουρα δεν φτάνουν για να γίνει το επόμενο βήμα.