“Η ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ανακοινώνει την έναρξη της συνεργασίας της με τον κ. Αλέξιο Κούγια, ο οποίος αναλαμβάνει Νομικός Σύμβουλος της ομάδας μας. Ο κύριος Κούγιας θα είναι και εκπρόσωπος της ομάδας μας στο συμβούλιο της Super League με την ιδιότητα του Αντιπροέδρου”. Ακριβώς 42 λέξεις. Τόσες χρησιμοποίησε ο Ολυμπιακός για να ανακοινώσει την ένταξη του κορυφαίου ποινικολόγου της Ελλάδος στο στελεχιακό δυναμικό της ΠΑΕ. Μια ανακοίνωση που δεν ήρθε τυχαία. Ούτε προκάλεσε κάποια έκπληξη σε όσους γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα στους Ερυθρόλευκους.

Με προσωπική σφραγίδα Μαρινάκη η ενεργοποίηση Κούγια στον Ολυμπιακό

Η απόφαση της ενεργοποίησης του Αλέξη Κούγια, είναι προσωπική και έχει τη σφραγίδα του Βαγγέλη Μαρινάκη. Ο ισχυρός άνδρας του Ολυμπιακού, αντιλαμβάνεται τον πόλεμο που δέχεται η ομάδα του. Γνωρίζει πώς κινείται το σύστημα του παραποδοσφαίρου. Γνωρίζει ότι το να πληγεί ο Ολυμπιακός είναι ο βασικός στόχος. Αυτός ήταν ο λόγος που κατατέθηκε πρόταση μομφής εναντίον του από την "ανίερη συμμαχία" όπως την αποκαλούν στον Πειραιά.

Το ζητούμενο ήταν να αποδυναμωθεί όσο περισσότερο γίνεται ο σύλλογος. Να “φιμωθεί”, εάν είναι δυνατόν. Να μην μπορεί να παρεμβαίνει στα κακώς κείμενα και τα σκάνδαλα που συντελούνται σε μόνιμη βάση στο ποδόσφαιρο της χώρας. Για όλους αυτούς τους λόγους, αλλά και επειδή δεν θέλει, πλέον, να συναναστρέφεται ο ίδιος με παράγοντες που θεωρεί ότι δεν τηρούν τον λόγο τους και άλλα λένε μπροστά κι άλλα κάνουν, ο πρόεδρος του Ολυμπιακού αποφάσισε να βάλει τον Κούγια εκπρόσωπο των Πειραιωτών στα θεσμικά όργανα του ποδοσφαίρου. Ένα πρόσωπο που έχει μάθει στο σκληρό ροκ. Και που δεν θα διστάσει μπροστά σε οποιονδήποτε να κάνει αυτό που απαιτείται για να προασπίσει τα δικαιώματα της ομάδας του Μεγάλου Λιμανιού.

Ο Κούγιας είναι ένας γνήσιος άνθρωπος του ποδοσφαίρου

Ο Κούγιας, εκτός από κορυφαίος νομικός, είναι και ένα πρόσωπο που γνωρίζει καλύτερα από τους περισσότερους Ελληνες που ασχολούνται επαγγελματικά με το ποδόσφαιρο, τα πώς, ποιος, πού, γιατί του χώρου. Ο ίδιος καταγγέλλει διαρκώς, με ονοματεπώνυμα και διευθύνσεις τα πρόσωπα που συγκροτούν την «εγκληματική οργάνωση», που έχει καταγγείλει ο Ολυμπιακός. Έχει αναδείξει περιπτώσεις ακραίων καταστάσεων στην ΕΠΟ, και τις... κλειστές πόρτες της. Και αν μη τι άλλο, γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα τι αντιμετωπίζει ο Ολυμπιακός όλα αυτά τα χρόνια.

Ο Κούγιας, είναι άνθρωπος του ποδοσφαίρου δεκαετίες. Επαιξε ποδόσφαιρο, σε ερασιτεχνικό επίπεδο, στον Άρη Πετρούπολης και στον Ολυμπιακό Λουτρακίου. Το 1973 πήρε μεταγραφή στον Ηρακλή Θεσσαλονίκης, ενώ κλήθηκε και στην Εθνική Ελλάδος ερασιτεχνών, αλλά την ίδια χρονιά ένα τροχαίο ατύχημα τον άφησε 18 μήνες εκτός γηπέδων. Το 1978 επέστρεψε στον Ολυμπιακό Λουτρακίου κι αργότερα στον Πέλοπα Κιάτου.

Εν συνεχεία ασχολήθηκε με τα διοικητικά του αθλήματος. Το 1997 και το 2004 διετέλεσε πρόεδρος της ΠΑΕ ΑΕΚ, ενώ κατά καιρούς είχε προεδρική θέση στην Κόρινθο, τον Άρη Πετρούπολης, τη Βέροια, τον ΠΑΣ Γιάννινα, τη Λαμία, την Παναχαϊκή, και για ένα μικρό χρονικό διάστημα του Ιωνικού Νικαιας και του Αιγάλεω (τη δεκαετία του '80). Εχει υπάρξει εκπρόσωπος του Ηρακλή στην ΕΠΑΕ και αντιπρόεδρος της ΕΠΑΕ. Στα τέλη του 2008 ανέλαβε την προεδρία της ΠΑΕ Παναχαϊκής 2005 και τον Μάιο του 2009 έγινε μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ. Εν συνεχεία αγόρασε της μετοχές της ΠΑΕ Λάρισα, από την οποία αποχώρησε το 2022, αναλαμβάνοντας πρόεδρος της Κορίνθο, θέση που κατέχει έως και σήμερα. 

Αλέξης Κούγιας: “Να υλοποιήσω το σχέδιο του Βαγγέλη Μαρινάκη για να ‘ξεβρωμίσει’ το ελληνικό ποδόσφαιρο”

O ίδιος ο Αλέξης Κούγιας έδωσε το πρώτο στίγμα της νέας σελίδας μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΕΡΑ ΣΠΟΡ λίγη ώρα μετά την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του.

“Ο κεντρικός μου ρόλος είναι να υλοποιήσω το σχέδιο του Βαγγέλη Μαρινάκη να 'ξεβρωμίσει' το ελληνικό ποδόσφαιρο. Να 'ξεβρωμίσει' από αυτήν την εγκληματική οργάνωση. Η απόφαση του τεράστιου αυτού συλλόγου που έχω την τιμή να εκπροσωπώ είναι να ξαναφέρουμε την ποδοσφαιρική υγεία και αυτό θα γίνει μέσω θεσμικών οργάνων”, ανέφερε ο κορυφαίος Έλληνας ποινικολόγος ο οποίος χαρακτήρισε «σκοπό ζωής» το έργο που καλείται να φέρει εις πέρας.  

"Αν γνωρίζω κάτι καλά στη ζωή μου είναι το ποινικό δίκαιο και μπορώ να περηφανεύομαι πως απ' όλους τους ιδιοκτήτες έχω παίξει και ποδόσφαιρο και με έχει ζήσει. Είναι σκοπός ζωής να ταυτίσω το όνομα μου μαζί με του Βαγγέλη Μαρινάκη και με τον Ολυμπιακό για την εξυγίανση του ελληνικού ποδοσφαίρου. Να προσφέρω στο ελληνικό ποδόσφαιρο αυτά που μπορώ.

Θα είμαι μαζί με την ποδοσφαιρική ομάδα του Ολυμπιακού παντού. Στην Ελλάδα, στην Ευρώπη, παντού. Ώστε να μην επαναληφθούν φαινόμενα όπως αυτό με τον Χουάνκαρ όπου ο Ολυμπιακός οδηγήθηκε σαν "πρόβατο επί σφαγή" γιατί η αντιμετώπιση η νομική αυτής της υποθέσεως ήταν κωμική και το είχα πει και τότε.

Υπάρχει μια ηρεμία πλέον στο ποδοσφαιρικό τμήμα και θέλουμε να συνοδεύσουμε αυτή την εξυγίανση με μια πραγματικά εξαιρετική ομάδα".

Αλέξης Κούγιας: "Υπάρχουν ηχητικά ντοκουμέντα για την 'εγκληματική'"

Επιπλέον ο Αλέξης Κούγιας αναφέρθηκε και στην ύπαρξη ηχητικών ντοκουμέντων που αποδεικνύουν την εμπλοκή συγκεκριμένων προσώπων στη "σύσταση εγκληματικής οργάνωσης στο ελληνικό ποδόσφαιρο":  “Η προσπάθεια μας δεν θα γίνει μέσω ανακοινώσεων και εξαγγελιών. Θα γίνει μέσω θεσμικών οργάνων. Υπουργός Δικαιοσύνης είναι ο υπουργός που ξεμπρόστιασε την εγκλματική οργάνωση του 2002, ο Γιώργος Φλωρίδης και υπάρχει και ένας εισαγγελέας στον Άρειο Πάγο που γνωρίζει ποδόσφαιρο και έχει δώσει εντολή στους συνεργάτες του να κάνουν τα πάντα ώστε και η εγκληματική οργάνωση να φύγει και όλοι να πάνε στις φυλακές.

“Υπάρχουν μέχρι και ηχητικά ντοκουμέντα. Η πρώτη προσπάθεια εξαφανίστηκε γιατί ο τότε Υπουργός είχε εξοστρακιστεί. Η δεύτερη προσπάθεια έπεσε στα χέρια ενός εφέτη ανακριτή ο οποίος πήρε σύνταξη γιατί η ανάκριση για το κοριόπολις πήρε έξι χρόνια και οι υποθέσεις είχαν παραγραφεί. Υπάρχουν στοιχεία, η θέληση. Άλλο να έχω πίσω μου το ιστορικό όνομα των Ιωαννίνων, της Παναχαϊκής και της ΑΕΛ και άλλο να έχεις αυτό που σηματοδοτεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο η τεράστια δύναμη που είναι ο Ολυμπιακός".