Ήταν αναμφισβήτητα η είδηση της χρονιάς στο ελληνικό ποδόσφαιρο! Καλά – καλά δεν είχαν προλάβει οι φίλοι του Παναθηναϊκού να χωνέψουν το χριστουγεννιάτικο δείπνο και πληροφορήθηκαν ότι ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς αποτελεί παρελθόν από τον πάγκο της αγαπημένης τους ομάδας! Ποιος; Ο άνθρωπος που επανάφερε το «τριφύλλι» ξανά μετά από χρόνια σε τροχιά πρωταθλητισμού, ο προπονητής που έκανε τους οπαδούς των «πράσινων» να τραγουδούν ρυθμικά το όνομά του, εν κατακλείδι ο τεχνικός που έφερε ξανά μια αύρα αισιοδοξίας στα αποδυτήρια και τις εξέδρες της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.
Κι όμως, ο Γιάννης Αλαφούζος αιφνιδίασε τους πάντες λαμβάνοντας μια προσωπική απόφαση «καρατόμησης» του Σέρβου τεχνικού. Γιατί αυτό ακριβώς συνέβη με την απόλυση του Γιοβάνοβιτς και την ταυτόχρονη πρόσληψη του Φατίχ Τερίμ στον πάγκο του Παναθηναϊκού.

Ο Παναθηναϊκός, η απόλυση Γιοβάνοβιτς και η χαμένη ποδοσφαιρική λογική

Όπως ήταν αναμενόμενο, η είδηση της απομάκρυνσης του αναμορφωτή του «τριφυλλιού» συνοδεύτηκε από «σεισμικές» αντιδράσεις του κόσμου στα social media. Άλλοι την αποκάλεσαν «αυτοκτονική», άλλοι τη χαρακτήρισαν «ακατανόητη», άλλοι έφτασαν στο σημείο να κάνουν λόγο για «προσβλητική απόλυση» ενός ανθρώπου που τιμούσε με την παρουσία του το σύλλογο εντός και εκτός γηπέδων.
Η αλήθεια είναι ότι με τον Παναθηναϊκό ένα μόλις πόντο πίσω από την κορυφή του βαθμολογικού πίνακα η απομάκρυνση Γιοβάνοβιτς μοιάζει να πηγαίνει κόντρα στην ποδοσφαιρική λογική.
Αντί, όμως, να καταφεύγουμε σε ερμηνείες καλό είναι να αναφερθούμε σε συγκεκριμένα δεδομένα. Ούτως ή άλλως όπως συμβαίνει με κάθε τόσο σημαντική απόφαση, θα κριθεί στο χορτάρι.

Οι καλοκαιρινές συμβουλές στον Αλαφούζο: "Δεν έχει να δώσει κάτι άλλο ο Ιβάν στον Παναθηναϊκό"

Από το περασμένο καλοκαίρι ο Γιάννης Αλαφούζος δεχόταν «πρέσινγκ» από στενούς του συνεργάτες (και ανθρώπους που εκτιμά την άποψή τους για το ποδόσφαιρο) οι οποίοι του έλεγαν ότι ο Γιοβάνοβιτς μπορεί να έπαιξε τεράστιο ρόλο στην αναγέννηση της ομάδας, αλλά δεν είναι ο προπονητής εκείνος που θα ήταν σε θέση να οδηγήσει τον Παναθηναϊκό σε υπερβάσεις και στην κατάκτηση του ελληνικού πρωταθλήματος.
Αρχικά ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ δεν υιοθέτησε τη συγκεκριμένη άποψη. «Έχει τρυπήσει το ταβάνι του ο Ιβάν, θα το μετανιώσεις», του έλεγαν αλλά ο ίδιος δεν το συζητούσε.
Το βράδυ, μάλιστα, της σπουδαίας νίκης του Παναθηναϊκού επί της Βιγιαρεάλ για την πρεμιέρα των ομίλων του Europa League, αλλά και βλέποντας τους «πράσινους» να προηγούνται στο βαθμολογικό πίνακα της Super League, ο Αλαφούζος δήλωνε δικαιωμένος για τις… αντιστάσεις που πρόβαλλε στην επιθυμία των συνεργατών του. Η συνέχεια, όμως, δεν ήταν αυτή που περίμενε.
Αρχικά ο αποκλεισμός από τη συνέχεια των ευρωπαϊκών διοργανώσεων – και κυρίως η ήττα-σοκ από τη Μακάμπι στο «Απόστολος Νικολαΐδης»-και εν συνεχεία η κάκιστη παρουσία της ομάδας στο Περιστέρι, έδωσαν την ευκαιρία στο «περιβάλλον» του Αλαφούζου να… επανέλθει δριμύτερο: «Μην πεις ότι δεν στα λέγαμε από το καλοκαίρι»…

Ο Τερίμ και το... βήμα παραπάνω του Παναθηναϊκού

Κάπου εκεί κάμφθηκαν οι αντιστάσεις του αφεντικού της ΠΑΕ. Κάπου εκεί πείστηκε ότι πράγματι ο Γιοβάνοβιτς είχε «τρυπήσει πλέον το ταβάνι του» κι ότι αν ο Παναθηναϊκός ήθελε να διεκδικήσει με αξιώσεις το φετινό πρωτάθλημα θα έπρεπε να στραφεί σε άλλη, πιο δυνατή λύση για τον πάγκο του.
Ουσιαστικά η αναζήτηση προπονητή για τους «πράσινους» είναι αρκετά φρέσκια και η συμφωνία με τον Φατίχ Τερίμ αποτελεί προϊόν ζύμωσης λίγων εικοσιτετράωρων. Το προφίλ του Τούρκου μάλιστα είναι αυτό που «φωτογραφίζει» το σκεπτικό του Αλαφούζου για την αντικατάσταση του Γιοβάνοβιτς. «Ο Ιβάν μου έφτιαξε την ομάδα, αλλά τώρα χρειάζομαι προπονητή μαθημένο στους τίτλους για να πάρω το πρωτάθλημα». Τόσο απλά, τόσο κυνικά. Ο χρόνος θα δείξει αν θα δικαιωθεί για την επιλογή του!

Ο Γιάννης Αλαφούζος πάντως το έχει πάρει προσωπικά να οδηγήσει τον Παναθηναϊκό στην κατάκτηση του πρωταθλήματος. Γι’ αυτό βρέθηκε ο ίδιος ανήμερα Χριστουγέννων στην Κωνσταντινούπολη για να συναντηθεί πρόσωπο με πρόσωπο με τον Φατίχ Τερίμ.

Η πρόσληψη του Τούρκου αποτελεί άλλο ένα κομμάτι του παζλ των «συμβουλών» που δέχεται για τη… στρατηγική πρωταθλητισμού που πρέπει να ακολουθήσει. Είχε προηγηθεί η… παρασκηνιακή μεταστροφή που έφερε το «άδειασμα» του Ολυμπιακού και την εκ νέου προσέγγιση με ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Μελισσανίδη και Σαββίδη.

* Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Απογευματινή".