Όταν κυκλοφόρησε στις 29 Αυγούστου 1998 η εφημερίδα των οργανωμένων οπαδών του Άρη με βασικό τίτλο «Απόψε το βράδυ θα σας ξαναφέρουμε τον Αναστασιάδη», ως προαναγγελία για το ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα, ούτε στους... Νέους Επιβάτες δεν πίστευαν ότι όντως εκείνη τη νύχτα θα γύριζε «σπίτι» του ο Άγγελος, όπως αποκαλούσαν οι φίλοι του «δικεφάλου» τον Μακεδόνα τεχνικό.

Από τη δεύτερη θητεία του, διότι ακολούθησαν και άλλες, ο Αναστασιάδης άρχισε να καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο στον ΠΑΟΚ. Μέχρι που εμφανίστηκε αυτός ο τύπος από τη Ρουμανία, με ενδιάμεση στάση στην Ξάνθη, για να κατακτήσει όλες τις επιδόσεις του νυν αντιπροέδρου της ΠΑΕ. Με εξαίρεση μόνο το κοουτσάρισμα στους περισσότερους αγώνες ελληνικού πρωταθλήματος. Είναι το ρεκόρ που εξακολουθεί και κατέχει ο Αναστασιάδης, αλλά θα το κάνει δικό του ο Ρασβάν Λουτσέσκου μέσα στον Φεβρουάριο.

Το μυθικό 65% των νικών του Λουτσέσκου στον ΠΑΟΚ

Από εκείνη τη μέρα, ο νυν προπονητής του ΠΑΟΚ θα μείνει αιώνια στα κιτάπια της ομάδας που ένωσε τον προσφυγικό ελληνισμό της Θεσσαλονίκης. Στο πρωτάθλημα, ο επονομαζόμενος και «Στρατηγός», έφτασε τις 96 νίκες σε 146 αγώνες, δηλαδή, ποσοστό 65%! Ο Αναστασιάδης είχε πανηγυρίσει 95 φορές στα 153 ματς που βρέθηκε στον πάγκο του «δικεφάλου»!

Επίσης, ο Ρουμάνος τεχνικός έχει κοουτσάρει τον ΠΑΟΚ σε 44 ευρωπαϊκές αναμετρήσεις, έναντι 27 του Έλληνα. Η διαφορά, μάλιστα, θα αυξηθεί και φέτος, μια και η ομάδα της Θεσσαλονίκης συνεχίζει στο Conference League. Ο Λουτσέσκου, όμως, κυνηγά και τον εαυτό του.

Μέχρι τώρα, το ρεκόρ παραμονής του σε μία ομάδα το έχει με τη Ραπίντ Βουκουρεστίου. Εργάστηκε εκεί επί 1.094 ημέρες. Ακολουθεί η Ξάνθη με 950 και στην 3η θέση βρίσκεται ο ΠΑΟΚ με 908, κατά τη δεύτερη θητεία του στην Τούμπα, δηλαδή, με το τρέχον συμβόλαιο. Μέχρι το καλοκαίρι, ο «Στρατηγός» θα καταρρίψει και αυτό το ρεκόρ, ενώ μετά την ανανέωση της συνεργασίας του, θα έχει την ευκαιρία να το διευρύνει.

Και μην ξεχνάμε, βέβαια, κάτι ακόμη πιο σημαντικό. Ο Λουτσέσκου είναι ο μοναδικός προπονητής που έχει κατακτήσει νταμπλ με τον ΠΑΟΚ και, μάλιστα, πανηγύρισε αήττητος το πρωτάθλημα. Επίσης, μετράει και δύο Κύπελλα. Πάνω απ’ όλα, όμως, είναι εκείνος που έδωσε όραμα στους οπαδούς του «δικέφαλου» σε χρόνια που ο Ιβάν Σαββίδης λειτουργούσε στη λογική του «φύγε εσύ, έλα εσύ».

O Λουτσέσκου βρέθηκε στον ΠΑΟΚ... από σπόντα

Ο Ρασβάν Λουτσέσκου βρέθηκε στην Τούμπα από σπόντα και ρίζωσε. Τον Αλεξάνταρ Στανόγιεβιτς από την Παρτίζαν είχε επιλέξει το 2017 ο Ιβάν Σαββίδης για αντικαταστάτη του Βλάνταν Ίβιτς. Αλλά ο Σέρβος δεν μακροημέρευσε στη Θεσσαλονίκη. Έφυγε πριν από την έναρξη της σεζόν, εξαιτίας των κάκιστων εμφανίσεων στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Έτσι, στις 11 Αυγούστου 2017 ο Λουτσέσκου καλείται στην Τούμπα και αναλαμβάνει το τιμόνι του «δικεφάλου». Παρά τον αποκλεισμό από την Έστερσουντ και την γκέλα στην πρεμιέρα του ελληνικού πρωταθλήματος με την ισοπαλία στη Λιβαδειά, ο Σαββίδης τον... προικίζει και ο Ρουμάνος τον δικαιώνει.

Κατακτά το Κύπελλο και θα έπαιρνε και το πρωτάθλημα, αν δεν πετούσαν οι οπαδοί της ομάδας αντικείμενα στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό και αν δεν μπούκαρε ο πρόεδρος της ΠΑΕ στο ματς με την ΑΕΚ.

Την επόμενη χρονιά έρχεται το νταμπλ, αλλά η ανάμειξη του Γιώργη Σαββίδη με τα μεταγραφικά οδηγεί στις 28 Ιουνίου 2019 τον Λουτσέσκου στη Σαουδική Αραβία. Στις 26 Μαΐου 2021 ανακοινώνεται η επιστροφή με τριετές συμβόλαιο και αφού ξεπεράστηκε η ήττα από τον Ιωνικό στη Νίκαια, όταν ο «Στρατηγός» παραιτήθηκε, αλλά ανακάλεσε λόγω των οκτώ εκατ. ευρώ που υπήρχαν ως ρήτρα στο συμβόλαιό του, φτάσαμε στο... δώρο των φετινών Χριστουγέννων με τη νέα συμφωνία του!

* Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "ONTIME".