Χωρίς τον Χάρολντ Μουκουντί θα αγωνιστεί η ΑΕΚ στο Φάληρο εναντίον του Ολυμπιακού. Ο Καμερουνέζος στόπερ μπήκε στην αποστολή της Εθνικής ομάδας της πατρίδας του για το Copa Africa και ο Ματίας Αλμέιδα θα στερηθεί σε ένα σημαντικό ματς τη μία από τις δύο βασικές επιλογές του στο κέντρο της άμυνας. Από την άλλη πλευρά, όμως, και οι «ερυθρόλευκοι» θα παίξουν στο ίδιο ντέρμπι χωρίς τον Αγιούμπ Ελ Κααμπί, ο οποίος μπήκε στη λίστα των παικτών που θα εκπροσωπήσουν στη διοργάνωση το Μαρόκο. Τόσο ο αμυντικός της ΑΕΚ όσο και ο επιθετικός του Ολυμπιακού θα χάσουν σημαντικούς αγώνες των ομάδων τους. Ο Μουκουντί θα χάσει τις δύο αναμετρήσεις με τον Άρη για το Κύπελλο, το ντέρμπι του Φαλήρου, αλλά κι εκείνο με τον Παναθηναϊκό στην «Αγια-Σοφιά».

Copa Africa  και το μαντάτο για τον Αλμέιδα

Το άσχημο μαντάτο για τον Αλμέιδα είναι ότι στις ίδιες αναμετρήσεις θα στερηθεί και τον Ζίνι, που αποτελεί εναλλακτική επιλογή στη μεσοεπιθετική γραμμή, αλλά και τους δύο αριστερούς μπακ, τον Εσχάν Χατζισαφί και τον Μιλάντ Μοχαμάντι. Οι δύο τελευταίοι δεν θα απουσιάσουν λόγω Copa Africa, αλλά εξαιτίας του Asian Cup, στο οποίο θα συμμετάσχουν με την Εθνική ομάδα του Ιράν. Αν πάμε τώρα και στον Ελ Κααμπί, λογικά θα χάσει τα τρία ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, τα δύο εκ των οποίων είναι για το Κύπελλο, την αναμέτρηση με την ΑΕΚ, αλλά και το ματς με τον Άρη στο Χαριλάου. Υπάρχουν και άλλα ματς, από τα οποία θα λείψει ο Μαροκινός, αλλά είναι με αντιπάλους μικρότερης δυναμικότητας.

Copa Africa και ΠΑΟΚ

Απώλειες θα έχει και ο πρωτοπόρος ΠΑΟΚ. Ο Αλί Σαμάτα αποτελεί βασικό και αναντικατάστατο στέλεχος της Εθνικής Τανζανίας. Αλλά δεν είναι ο μόνος. Στη Νιγηρία κλήθηκε ο Ουίλιαμ-Τροστ Εκόνγκ και στην Γκάνα ο Ράχμαν Μπάμπα. Άρα, και αυτοί οι τρεις θα χάσουν μια σειρά σημαντικών αγώνων. Όπως, για παράδειγμα, τα ντέρμπι με Άρη και Παναθηναϊκό. Αν και στην Τούμπα ελπίζουν ότι οι δύο από τους τρεις θα βρεθούν εκτός τελικών επιλογών. Ο μόνος τυχερός από τους διεκδικητές του τίτλου είναι ο Παναθηναϊκός. Στο Κορωπί ο Φατίχ Τερίμ δεν έχει Αφρικανούς και, μάλιστα, διεθνείς.

Οι περισσότεροι ξένοι του «τριφυλλιού» προέρχονται είτε από τα Βαλκάνια είτε από τη Λατινική Αμερική και συνεπώς δεν θα στερηθεί ο Τούρκος τεχνικός κάποιους βασικούς ποδοσφαιριστές του, όπως θα συμβεί με τους ανταγωνιστές της ομάδας του. Στο Copa Africa, πάντως, θα αγωνιστούν και παίκτες άλλων ομάδων. Όπως ο Ουαζντί Κεσχρίντα του Ατρόμητου, που είναι αναντικατάστατο στέλεχος στην Τυνησία, με την οποία πήγε πέρσι και στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ. Το ευχάριστο για τον Σάσα Ίλιτς ήταν ότι αποκλείστηκε από το Καμερούν ο Πιέρ Κουντέ. Αλλά θα χάσει ο Σέρβος τεχνικός τον Αγκιμπού Καμαρά, που κλήθηκε στη Γουινέα.

Οι ημερομηνίες

Τo Κύπελλο Εθνών Αφρικής ή Copa Africa, όπως το μάθαμε από παλιά, θα διεξαχθεί από τις 13 Ιανουαρίου έως 11 Φεβρουαρίου στην Ακτή Ελεφαντοστού. Η φάση των ομίλων θα ολοκληρωθεί στις 24 Ιανουαρίου και θα ακολουθήσουν τα ματς για τους «16». Είναι προγραμματισμένα από 27 έως 30 Ιανουαρίου. Στις 2 και στις 3 Φεβρουαρίου θα διεξαχθούν τα προημιτελικά και έπειτα θα παιχθούν τα ημιτελικά, ο μικρός τελικός και ο τελικός. Σίγουρα, λοιπόν, οι περισσότεροι παίκτες θα λείψουν τουλάχιστον έως τις 24 Ιανουαρίου. Στις 12 Ιανουαρίου θα γίνει η σέντρα και στο Asian Cup. Η φάση των ομίλων θα ολοκληρωθεί την ίδια μέρα με το Copa Africa, δηλαδή στις 24 του μήνα. Ακόμη και ο τελικός είναι προγραμματισμένος στις 11 Φεβρουαρίου. Άρα, τα δύο τουρνουά θα πάνε χέρι χέρι!

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "ONTIME".