Ο Μάντι Καμαρά επέστρεψε στην Αθήνα, βρέθηκε κανονικά στις εγκαταστάσεις του Ρέντη και συμμετείχε στην πρώτη προπόνηση του Ολυμπιακού, μετά τις χειμερινές διακοπές. Ο μέσος από τη Γουινέα είχε μεταβεί στη χώρα του πριν το παιχνίδι με τον Ατρόμητο, ζητώντας ειδική άδεια, με σκοπό να βρεθεί κοντά στην οικογένειά του, μετά την έκρηξη σε τερματικό σταθμό πετρελαίου στο Κονακρί, κοντά στη γειτονιά που μένει η οικογένειά του.

Ο Αφρικανός μέσος γύρισε στην Ελλάδα και τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν συζητήσεις, αναφορικά με το συμβόλαιό του, αλλά και το ενδεχόμενο να έρθει κάποια πρόταση για την παραχώρησή του τον Ιανουάριο. Υπενθυμίζεται ότι το συμβόλαιο του Καμαρά με τον Ολυμπιακό ολοκληρώνεται τον ερχόμενο Ιούνιο και είναι εκπεφρασμένη η πρόθεση του συλλόγου να τον διατηρήσει στο δυναμικό του.

Ο Ολυμπιακός, ο Καμαρά και η κινητοποίηση μιας κυβέρνησης

 Το μόνο σίγουρο, ωστόσο, είναι ότι ο Μάντι Καμαρά δεν θα χρειαστεί να φύγει από τον Ολυμπιακό τον Ιανουάριο, για να λάβει μέρος στο Κόπα Αφρικα. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι ακόμη και η... κυβέρνηση της χώρας ενεπλάκη στην προσπάθεια να πειστεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην κόντρα του παίκτη του Ολυμπιακού με τον προπονητή της Εθνικής Γουινέας, Κάμπα Ντιαβαρά, είχε εμπλακεί και ο υπουργός Νεότητας και Αθλητισμού της χώρας, Λανσανά Μπέα Ντιαλό.

Ο Μπέα Ντιαλό, πρώην πρωταθλητής πυγμαχίας στο Βέλγιο και σε διεθνές επίπεδο, είχε κατηγορήσει την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της χώρας που δεν έκανε όσα έπρεπε για να αλλάξει την κατάσταση με τον ποδοσφαιριστή και να εξομαλύνει τις σχέσεις με το τεχνικό επιτελείο του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος. Με τον ίδιο να παροτρύνει όποιον μπορεί να βοηθήσει, να το κάνει!

Αμετάπειστος ο Μαντί

Για αυτόν τον λόγο, η πρόεδρος της ΠΟ της Γουινέας, είχε προσπαθήσει και η ίδια να μεταπείσει τον Καμαρά. Η Μαριάμα Ντιαλό Σι, είχε ταξιδέψει η ίδια στην Αγγλία, με σκοπό να μεταπείσει τον ποδοσφαιριστή και να συζητήσει μαζί του, τις ημέρες που ο Ολυμπιακός βρέθηκε στο Λονδίνο για το παιχνίδι με τη Γουέστ Χαμ. Αλλά ο Καμαρά ήταν αμετάπειστος και σε αυτή τη συζήτηση. Και ξέκοψε κάθε πιθανότητα να δώσει το παρών στο τουρνουά. Μάλιστα, αυτό επιβεβαιώθηκε και τυπικά πριν από λίγες ημέρες, με την επίσημη ανακοίνωση της λίστας των ποδοσφαιριστών της Γουινέας, στην οποία δεν βρίσκεται ο δυναμικός μέσος του Ολυμπιακού.

Εχει ενδιαφέρον να αναφέρουμε ότι το Κύπελλο Εθνών Αφρικής 2023, είναι η 34η έκδοση του τουρνουά ποδοσφαίρου αφρικανικών ομοσπονδιών που διεξάγεται κάθε δύο χρόνια και διοργανώνεται από την Συνομοσπονδία Αφρικανικού Ποδοσφαίρου. Φέτος η διοργάνωση θα φιλοξενηθεί στην Ακτή Ελεφαντοστού από τις 13 Ιανουαρίου 2024, έως τις 14 Φεβρουαρίου, ημέρα διεξαγωγής του τελικού του τουρνουά. Ο Ολυμπιακός θα εκπροσωπηθεί στο τουρνουά από τον Αγιούμπ Ελ Κααμπί, αλλά και από τον Αγκιμπού Καμαρά, ο οποίος αγωνίζεται ως δανεικός στον Ατρόμητο.

Ο τραυματισμός στον Ολυμπιακό και η μεγάλη κόντρα

Έχουν συμπληρωθεί πλέον δύο χρόνια από την τελευταία φορά που ο Μαντί Καμαρά φόρεσε τη φανέλα της εθνικής ομάδας της χώρας του. Ήταν 12 Οκτωβρίου του 2021.

Από τότε ο μέσος του Ολυμπιακού αποτελεί… persona non grata για τον ομοσπονδιακό προπονητή, Καμπά Ντιαβαρά ο οποίος τον έχει θέσει μόνιμα εκτός κλήσεων του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος. Τι συνέβη;

Τον Νοέμβριο του 2021, ο Καμαρά είχε ζητήσει την εξαίρεσή του από τα παιχνίδια της εθνικής Γουινέας με Γουινέα Μπισάου και Μαρόκο, λόγω προβλήματος τραυματισμού στον ώμο σε αγώνα του Ολυμπιακού.

Ο ομοσπονδιακός τεχνικός δεν έδειξε να πολυπιστεύει τον τραυματισμό του (που πράγματι υφίστατο) και από τότε… ύψωσε εμπάργκο αναφορικά με τη χρησιμοποίησή του. Ο Καμαρά δεν κλήθηκε ξανά στην εθνική ομάδα και μάλιστα οι σχέσεις των δύο ανδρών έγιναν ακόμη πιο τεταμένες τον Σεπτέμβριο, όταν ο δημοσιογράφος Μαμαντί Καμπά Ντιένγκ αποκάλυψε τι του είχε πει για τον «ερυθρόλευκο» άσο ο Ντιαβαρά.

«Δεν τρέχει στα παιχνίδια. Και στα αποδυτήρια δεν είναι σοβαρός, δημιουργεί προβλήματα, είναι απείθαρχος και προκαλεί τσακωμούς. Ο Καμπά Ντιαβάρα μού είπε ξεκάθαρα ότι όσο είναι προπονητής στην εθνική, δεν θα καλέσει ποτέ τον Mαντί» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά για να ακολουθήσει η οργισμένη αντίδραση του Καμαρά στα social media: «Ο Θεός βλέπει τους πάντες, ας σταματήσουμε να λέμε ψέματα στους ανθρώπους», ήταν ο επίλογος του κειμένου του που έκλεισε οριστικά την πόρτα επιστροφής στην εθνική ομάδα, παρόντος του νυν ομοσπονδιακού τεχνικού.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ".