Για τον Γιώργο Μπαρτζώκα, τον Εργκίν Αταμάν και τους παίκτες Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού AKTOR, οι φετινές γιορτές δεν περιλάμβαναν ούτε κουραμπιέδες, ούτε μελομακάρονα, ούτε γαλοπούλα.
Χωρίς ίχνος υπερβολής η εορταστική περίοδος των δύο «αιωνίων», αλλά και όλων των ομάδων που μετέχουν στην Euroleague μπορεί να χαρακτηριστεί κάλλιστα ως… διαβολική!
Με την κορυφαία μπασκετική διασυλλογική διοργάνωση στην Ευρώπη να κατεβάζει για πρώτη φορά ρολά για ένα εικοσαήμερο (από τις 9/2 έως τα τέλη Φεβρουαρίου) το πρόγραμμα υπερφορτώθηκε από τέλη Δεκεμβρίου έως τέλη Ιανουαρίου και το σερί των αγώνων μοιάζει… αδυσώπητο.

Από ποια βάση ξεκινούν Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός το 2024

Ουσιαστικά Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός ξεκινούν τις προσπάθειές τους το 2024 από την ίδια γραμμή εκκίνησης. Βαθμολογικά μπορεί οι δύο εκπρόσωποί μας να απέχουν τέσσερις θέσεις (με τους «πράσινους» τέταρτους και τους «ερυθρόλευκους» όγδοους στο φινάλε του πρώτου γύρου της κανονικής περιόδου), πρακτικά όμως βρίσκονται σε απόσταση μόλις μιας νίκης.
Το ιδιαίτερα ενθαρρυντικό για τους φίλους των δύο συλλόγων είναι ότι αμφότερες οι ομάδες τους συγκαταλέγονται σε εκείνες που μοιάζουν έτοιμες να αναπτύξουν τη μεγαλύτερη δυναμική στο δεύτερο μισό της regular season, και να διεκδικήσουν χέρι-χέρι όχι μόνο το πλασάρισμά τους στην προνομιούχο πρώτη εξάδα (που οδηγεί απ’ ευθείας στα playoffs χωρίς εμπλοκή στην… ψυχοβγαλτική νεοσύστατη διαδικασία του play in tournament) αλλά ακόμη και το πλεονέκτημα έδρας ενόψει των νοκ άουτ αναμετρήσεων που θα στείλουν τους τέσσερις φιναλίστ στο Final Four του Βερολίνου.

Το μεν «τριφύλλι» μοιάζει να έχει μπει για τα καλά στις ράγες που ήθελε εξαρχής να το τοποθετήσει ο Εργκίν Αταμάν. Οι ρόλοι είναι πλέον διακριτοί, ο Κώστας Σλούκας μοιάζει να έχει βρει την πνευματική του ισορροπία που τόσο πολύ του έλειψε στο ξεκίνημα της χρονιάς και να αφοσιώνεται περισσότερο σε δημιουργικά καθήκοντα, ο Κέντρικ Ναν δικαιώνει το χαρακτηριστικό της μεταγραφής που αλλάζει της ισορροπίες μιας ολόκληρης χρονιάς και με τη σταδιακή επιστροφή των τραυματιών (Χουάντσο, Παπαπέτρου), ο Παναθηναϊκός έχει βάσιμες ελπίδες να πιστεύει ότι το ρεκόρ του στο δεύτερο γύρο θα είναι ακόμη καλύτερο από το 10-7 του πρώτου μισού.

Κάτι ανάλογο, όμως, ισχύει και… προς Πειραιά μεριά. Με τον Γιώργο Μπαρτζώκα να προχωρά σε δυο εξαιρετικά σημαντικές προσθήκες (με την απόκτηση του Φίλιπ Πετρούσεφ και του Ναζ Μήτρου Λονγκ) το πληγωμένο από τραυματισμούς και έξτρα επιβαρύνσεις «ερυθρόλευκο» ρόστερ μοιάζει να έχει γεμίσει για τα καλά.
Επιπλέον ο Έλληνας τεχνικός διαθέτει την τεχνογνωσία να φέρνει τις ομάδες του στην καλύτερη δυνατή κατάστασή τους όσο πλησιάζει η Άνοιξη. Μην ξεχνάτε ότι και πέρσι ο Ολυμπιακός είχε κλείσει τον πρώτο γύρο της regular season με ρεκόρ 11 νίκες – 6 ήττες (2 περισσότερες από φέτος), αλλά στις επόμενες 17 αγωνιστικές μέτρησε μόλις 4 ήττες για να τερματίσει στην πρώτη θέση και να εξασφαλίσει πανηγυρικά το πλεονέκτημα έδρας για τα playoffs.

Ολυμπιακός: Νίκες στο ΣΕΦ και δοκιμασίες στην Ισπανία

Βάσει του προγράμματος του Ιανουαρίου, κάθε ομάδα θα δώσει 7 παιχνίδια σε διάστημα πέντε εβδομάδων, ενώ το μενού ξεκινάει με δύο διαδοχικές «διαβολομβδομάδες» αρχής γενομένης από απόψε, με τον Ολυμπιακό να κάνει ποδαρικό στο ΣΕΦ αντιμετωπίζοντας την Αρμάνι Μιλάνο, έχοντας για πρώτη φορά τον Μήτρου Λονγκ στη δωδεκάδα ευρωπαϊκού αγώνα.
Για τους Πειραιώτες το 2Χ2 στα πρώτα παιχνίδια της χρονιάς (μετά τους Ιταλούς υποδέχονται… καπάκι το βράδυ της Πέμπτης 4/1 τη Μονακό) μοιάζει σχεδόν υποχρεωτικό, καθώς στη συνέχεια θα υποχρεωθούν μέχρι τα τέλη του μήνα να ταξιδέψουν τρεις φορές στην Ισπανία!

Και μπορεί πέρσι η «ερυθρόλευκη» επανάσταση να βασίστηκε στα τρία διαδοχικά διπλά στην Ιβηρική (απέναντι σε Μπαρτσελόνα, Ρεάλ, Μπασκόνια) με τα οποία είχε ξεκινήσει η σεζόν, φέτος όμως ο βαθμός δυσκολίας μοιάζει ακόμη μεγαλύτερος.
Σε αντίθεση με πέρσι, άλλωστε, οι «ταύροι» έκαναν παρέλαση στο Φάληρο καθώς και οι τέσσερις ισπανικές ομάδες – Ρεάλ, Μπαρτσελόνα, Μπασκόνια, Βαλένθια - έφυγαν με διπλό από το «Ειρήνης και Φιλίας).

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Ολυμπιακού τον επόμενο μήνα: Αρμάνι (2/1 εντός), Μονακό (4/1 εντός), Μπαρτσελόνα (10/1 εκτός), Μπασκόνια (12/1 εκτός), Μακάμπι (18/1 εντός), Ρεάλ (25/1 εκτός), Άλμπα (30/1 εντός).

Παναθηναϊκός: Πρώτα Ιβηρική και μετά… να μιλήσει το ΟΑΚΑ

Για τον Παναθηναϊκό το πρόγραμμα μοιάζει… αντιστρόφως ανάλογο με εκείνο του πρώτου γύρου. Είναι εξαιρετικά ζόρικο (άρα και κομβικό) στο ξεκίνημα και… μαλακώνει όσο θα πλησιάζουμε στην ολοκλήρωση της κανονικής περιόδου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι και τα 7 παιχνίδια του Ιανουαρίου είναι απέναντι σε ομάδες που διεκδικούν με μεγάλες αξιώσεις την είσοδό τους στα playoff, άρα είναι άμεσα ανταγωνίστριες με τους «πράσινους».

Το πρόγραμμα του μήνα ξεκινά με… ισπανική διαβολοβδομάδα και επισκέψεις σε Βαλένθια και Μπασκόνια. Αν ο Παναθηναϊκός πάρει έστω και ένα διπλό σ’ αυτά τα δύο παιχνίδια, θα έχει πραγματοποιήσει εξαιρετικό ποδαρικό στη νέα χρονιά και στη συνέχεια θα έχει την ευκαιρία να εδραιωθεί στην τετράδα, εκμεταλλευόμενος τη δυναμική της έδρας του.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Παναθηναϊκού μέχρι τα τέλη Γενάρη: Μπασκόνια (3/1 εκτός), Βαλένθια (5/1 εκτός), Εφές (9/1 εντός), Μονακό (11/1 εντός), Παρτίζαν (18/1 εντός), Μακάμπι (25/1 εκτός), Αρμάνι (31/1 εντός).

* Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Απογευματινή".