Το "βαρύ κι ασήκωτο" 95-63 με το οποίο η Τόφας είχε "αλώσει" το PAOK Sports Arena πριν από μια εβδομάδα στο πρώτο παιχνίδι των Play In του Basketball Champions League, δεν άφηνε και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας στους φίλους του ΠΑΟΚ, που παρά την απογοήτευσή τους βρέθηκαν σε άλλο ένα παιχνίδι στο πλευρό της αγαπημένης τους ομάδας. Και όσοι βρέθηκαν τελικά στην Προύσα... δεν πίστευαν στα μάτια τους! 

Με νωπές ακόμη τις... παρενέργειες των τελευταίων ημερών και τη λύση του συμβολαίου του Κένταλ Σμιθ, οι παίκτες του Φώτη Τακιανού προσπάθησαν να είναι σαφώς πιο ανταγωνιστικοί σε σχέση με την εντός έδρας αναμέτρηση με τους Τούρκους, αλλά τελικά έφτασαν στην... απόλυτη υπέρβαση. Με απίθανη εμφάνιση από τα μέσα της δεύτερης περιόδου, ο "Δικέφαλος του Βορρά" πήρε τεράστια νίκη με 88-87 στη δεύτερη παράταση ανατρέποντας κάθε προγνωστικό, ισοφάρισε τη σειρά σε 1-1 και πλέον η πρόκριση για την επόμενη φάση του BCL θα κριθεί σε τρίτο και καθοριστικό παιχνίδι στη Θεσσαλονίκη την προσεχή Τρίτη. 

Με όπλο την άμυνα ο ΠΑΟΚ έμεινε "ζωντανός" στο α' ημίχρονο

Με τον Τζάστιν Άλστον... παρκαρισμένο στα πιτς, ο "Δικέφαλος" δυσκολευόταν καθ΄όλη τη διάρκεια του πρώτου ημιχρόνου να βρει εύκολη διόδο προς το αντίπαλο καλάθι και επιχείρησε να διατηρηθεί "ζωντανός" στη μάχη της πρόκρισης μέσω της άμυνάς του. Η συγκεκριμένη συνταγή, μάλιστα, τον βοήθησε να κλείσει το ημίχρονο σε απόσταση βολής, καθώς παρότι βρέθηκε πίσω στο σκορ ακόμη και με δέκα πόντους, "ψαλίδισε" τη διαφορά και έφυγε για τα αποδυτήρια με το "ορθάνοιχτο" 32-31 και τον ΜακΝις να στήνει "πάρτι" στη ρακέτα της Τόφας. 

Ο Τσιακμάς θύμιζε... Στεφ Κάρι στα καλύτερά του! 

Με τους Τούρκους να μοιάζουν αιφνιδιασμένοι στο παρκέ από το χαρακτήρα των παικτών του ΠΑΟΚ, οι Θεσσαλονικείς κατάφεραν να πάρουν το προβάδισμα στο σκορ στα πρώτα λεπτά του δευτέρου ημιχρόνου και το διατήρησαν μέχρι το φινάλε της αναμέτρησης έχοντας ως παίκτη-κλειδί τον απίθανο Νίκο Τσιακμά ο οποίος "εκτόξευσε" τη διαφορά με σουτ από τον... Λευκό Πύργο, τελειώνοντας την αναμέτρηση με 15 πόντους και 5/7 τρίποντα!

Με το χάντικαπ υπέρ της ελληνικής ομάδας να φτάνει στο +12 (44-56 στο ξεκίνημα του τελευταίο δεκαλέπτου) οι γηπεδούχοι κατέθεσαν το δικό τους εγωισμό στο παρκέ, την ώρα που οι παίκτες του Τακιανού φάνηκε να λυγίζουν από το άγχος, αλλά και την κούραση της υπερπροσπάθειας που είχαν καταβάλει. Μέσα σε πέντε λεπτά η Τόφας έφτασε σε απόσταση βολής (59-60 5.35' πριν το φινάλε) και η ροή του παιχνιδιού έμοιαζε να επιστρέφει στο σενάριο που - κακά τα ψέματα - οι περισσότεροι ανέμεναν πριν το τζάμπολ. 

Ο ΠΑΟΚ έφτασε στο +12 αλλά δεν απέφυγε το θρίλερ

Με την τριπλέτα Γουάιλι - Γουίνστον - Ντένμον να πετάει ξαφνικά... σπίθες, οι Τούρκοι πήραν το προβάδισμα, αλλά λογάριαζαν χωρίς τον μεγάλο αρχηγό του ΠΑΟΚ! Ένα τεράστιο τρίποντο του Μαργαρίτη έδωσε στον "Δικέφαλο" προβάδισμα 62-67 με τους δύο μονομάχους να ευστοχούν σε σπουδαία διαδοχικά σουτ έξω από τα 6.75μ. Το θρίλερ έμπαινε πλέον στο τελευταίο του λεπτό με τις ομάδες ισόπαλες 70-70! 

Στα 21'' πριν το τέλος, ο Ο'Μπράιαν υπέπεσε σε λάθος στην τελευταία επίθεση της Τόφας δίνοντας την ευκαιρία στον ΠΑΟΚ να έχει τον τελευταίο λόγο στην αναμέτρηση. Οι Τούρκοι επέλεξαν να μην κάνουν φάουλ, ο Χάρισον έφτασε με λέι απ σε απόσταση αναπνοής από την ισοφάριση της σειράς, ωστόσο η προσπάθειά του δεν βρήκε στόχο και το παιχνίδι οδηγήθηκε στην παράταση. 

Δεύτερη παράταση και... μνήμες Ρεάλ - Εφές

Στο έξτρα πεντάλεπτο ο Τακιανός ουσιαστικά επέλεξε τον Φρίντρικσον να ορίσει τη μοίρα του ΠΑΟΚ στην αναμέτρηση. Με την Τουρκία να εμπνέει τον Ισλανδό γκαρντ (καθώς είχε προηγηθεί τον Οκτώβριο το μυθικό triple double στο παιχνίδι με τη Γαλατά στην Πόλη) ο Σκανδιναβός "δαίμονας" πήρε όλες τις αποφάσεις πάνω του κι ενώ μέχρι το τελευταίο λεπτό τα έκανε όλα τέλεια, στο φινάλε δύο δικές του λανθασμένες επιλογές και μια "γκάφα" του Σχίζα που από υπερβάλλοντα ζήλο έκοψε αντικανονικά την μπάλα σε προσπάθεια του Γουίνστον, επέτρεψαν στους Τούρκους να ισοφαρίσουν και να οδηγήσουν το παιχνίδι σε δεύτερη παράταση (78-78). 

Το 'χει η μοίρα των τουρκικών ομάδων, φαίνεται, τις τελευταίες μέρες να ζουν... ιστορικά θρίλερ με πολλαπλές παρατάσεις, με αποκορύφωμα το έπος της Μαδρίτης ανάμεσα σε Ρεάλ και Εφές. 

Οι καρδιές όλων πήγαιναν να "σπάσουν" με ΠΑΟΚ και Τόφας να ανταλλάσσουν "χτυπήματα" όπως το πράττουν εξαντλημένοι μποξέρ στους τελευταίους γύρους πυγμαχικού αγώνα και τελικά ο Φώτης Τακιανός και οι παίκτες του ήταν αυτοί που έμειναν όρθιοι στο φινάλε... στο ρινγκ πανηγυρίζοντας μια τεράστια νίκη (88-87) φέρνοντας τον "τελικό" της πρόκρισης στη Θεσσαλονίκη!