Ήταν άσχημος ο ημιτελικός Ισπανία - Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα πόλο Γυναικών του Αϊντχόφεν, αφού η Εθνική έχασε 13-5 από τη "Ρόχα" χωρίς αντίσταση, έμεινε εκτός τελικού και πια περιμένει το παιχνίδι της Ολλανδίας με την Ιταλία για να μάθει αν ο μικρός τελικός του Σαββάτου, 13 Ιανουαρίου, θα έχει για δέλεαρ την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες, εκτός του χάλκινου μεταλλίου. 

Αποκλείεται να περίμενε η Αλεξία Καμμένου, μετά την πρώτη επίθεση της εθνικής πόλο Γυναικών στον ημιτελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος με την Ισπανία στο Αϊντχόφεν, ότι η "γαλανόλευκη" θα έκανε 13 λεπτά να πετύχει το δεύτερο γκολ της. Η Αθηνά Γιαννοπούλου συνέλαβε κοιμώμενη την ισπανική άμυνα, σκόραρε από τα δεξιά και άνοιξε το σκορ, αλλά η "πραγματική" πρώτη φάση της αναμέτρησης στην πισίνα "Πιέτερ φαν ντερ Χούγκεμπαντ" ήταν η επίθεση της ομάδας του Μιγκέλ Ότσα: η μπάλα πέρασε στα δύο μέτρα, η Μάικα Γκαρσία ψάρωσε τη Μαρία Πάτρα και κέρδισε το πέναλτι. 



Φυσικά, θα αποτελούσε υπερβολή να ειπωθεί ότι σε εκείνο το σημείο τέλειωσε το ματς, αλλά ας πούμε ότι έκλεισε η κάνουλα. Η Ισπανία εκπόνησε ένα τέλειο αμυντικό σχέδιο, το οποίο είχε τη λύση του ακόμα και όταν η Καμμένου έπαιξε με δεξιά περιφερειακό την Έλενα Ξενάκη, η οποία, ανεξαρτήτως των τριών γκολ που σημείωσε, ήταν η μόνη που δεν ήταν παγωμένη απέναντι στην κατάσταση. Η Εθνική δεν προλάβαινε να βγάλει βοήθεια στο δίμετρο ούτε και να εφαρμόσει μια αλληλοκάλυψη που άλλοτε ήταν μανούλα όταν η μπάλα μεταφερόταν, στις ισπανικές επιθέσεις, απότομα από την αριστερή στη δεξιά πλευρά, εκεί που η φανταστική Φόρκα και η Πιρόλκοβα Κοέγιο δημιουργούσαν υπεραριθμία με τη μία αμυντικό και κατέληγαν είτε σε επίθεση με ελεύθερο σουτ μέσα από το πεντάμετρο είτε σε πέρασμα στην πλάτη της άμυνας, που έφερνε εύκολα γκολ. 



Το 4-1 της πρώτης περιόδου σήμαινε ότι η Ελλάδα είχε άμεσα το μειονέκτημα, απέναντι σε μία ομάδα της οποίας την εξυπνάδα, την ομοιογένεια και την αυτοπεποίθηση εκτιμάς ιδιαιτέρως όταν βλέπεις να αγωνίζεσαι -η ισπανική σχολή είναι η κορυφαία στην Ευρώπη κατά το μιλένιουμ, αλλά η εθνική Ισπανίας στο πόλο Γυναικών είναι το αισθητικό ισοδύναμο της εθνικής ομάδας μπάσκετ των Ανδρών, μοιάζει να ξέρει πάντα πού βρίσκεται και να ακροβατεί ανάμεσα στην υψηλή εκτίμηση και την έπαρση, χωρίς να κρίνεται αλαζονική- όμως το γεγονός ότι η Ελλάδα έμεινε στα δύο γκολ στα πρώτα 16 λεπτά, με την Ισπανία να φτάνει στα 5, ήταν κακό σημάδι. 





Ελλάδα: Και τώρα... Δουδέσης 


Η τρίτη περίοδος ήταν φλεγόμενη βάτος για τις διεθνείς, που έχασαν στην πορεία και την αμυντική προσήλωσή τους και που δεν γινόταν να παραμείνουν άθικτες απέναντι στην επιθετική λειψυδρία. Η Ισπανία κυριάρχησε, η Φόρκα συνέχισε να βομβαρδίζει κατά βούληση την ελληνική εστία με το συναρμολογημένο από Ελβετούς ωρολογοποιούς, θαρρείς, αριστερό της, η μπάλα περνούσε στα δύο μέτρα, το πράγμα γινόταν ωμό και το σκορ έφτασε στο 9-2. Το παιχνίδι είχε κριθεί. 



Πλέον, η Εθνική έχει τα μάτια της στον ημιτελικό Ολλανδία-Ιταλία και περιμένει από τον ομοσπονδιακό προπονητή των "οράνιε", Ευάγγελο Δουδέση, να οδηγήσει την ομάδα του στον τελικό. Αν η Ολλανδία περάσει, τότε το εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες θα πάει στην ομάδα που θα έρθει τρίτη, αφού τόσο οι "τουλίπες" όσο και η Ισπανία είχαν ήδη προκριθεί στους Ολυμπιακούς. Αν προκριθεί η Ιταλία, αυτή η ευκαιρία χάνεται και απομένει το ένα εισιτήριο που θα δοθεί στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ντόχα (4-16 Φεβρουαρίου).