Όταν πριν τέσσερα χρόνια υπέγραφε ξανά στον Ολυμπιακό ο Γιώργος Μπαρτζώκας, σίγουρα το όραμά του θα ήταν πολύ διαφορετικό από αυτό που παρουσίασε σήμερα στη Βιτόρια η ομάδα του κόντρα στην Μπασκόνια. Η εμφάνιση των ερυθρόλευκων ήταν τραγικότατη σε όλα τα επίπεδα και μόνο ο Πετρούσεφ (14π. 4ρ.) και εν μέρει οι Κάνααν (19π.), Μιλουτίνοφ (12π. 14ρ.) διασώθηκαν από το ναυάγιο.

Η Μπασκόνια πήρε προφανώς και την ισοβαθμία μετά και το διπλό της στο ΣΕΦ με προβάδισμα +12 πόντων συνολικά (μετράει σε... πολλαπλές ισοβαθμίες) και οι ερυθρόλευκοι θα μπλέξουν άσχημα αν συνεχίσουν σε αυτό το... ασανσέρ που κυμαίνεται η απόδοσή τους από παιχνίδι σε παιχνίδι στη φετινή Euroleague.

Ξεμπούκωσε ο Κάνααν αλλά ήταν ο μόνος που απειλούσε για τον Ολυμπιακό

Η Μπασκόνια ξεκίνησε χτυπώντας από την περίμετρο όμως ο Ολυμπιακός γρήγορα αντιμετώπισε τον τρόπο παιχνιδιού των Βάσκων. Οι παίκτες του Ιβάνοβιτς από τη στιγμή που πήραν προβάδισμα +4 πόντων, βρήκαν μόλις τέσσερις ακόμη πόντους μέχρι το τέλος της πρώτης περιόδου.

Από την άλλη ο Γιώργος Μπαρτζώκας έβλεπε πέραν της άμυνάς του αλλά και την καλή δουλειά στα ριμπάουντ, τον Αϊζάια Κάνααν να "ξεμπουκώνει" με 4/4 τρίποντα οδηγώντας την επίθεση της ομάδας του η οποία δεν ακουμπούσε την μπάλα στον Μουστάφα Φαλ, όπως συνήθως. Τα πράγματα όμως τελείωσαν με τον χειρότερο τρόπο καθώς σε διεκδίκηση ριμπάουντ ο Παπανικολάου χτύπησε άθελά του τον Πίτερς.

Δεν πλήγωσε ο Χάουαρντ το δεύτερο κακό δεκάλεπτο του Ολυμπιακού 

Στο δεύτερο δεκάλεπτο η μπάλα ακούμπησε πολύ περισσότερο μέσα στη ρακέτα και το σερβικό δίδυμο των Πετρούσεφ και Μιλουτίνοφ με τον πρώτο να βάζει συνεχόμενα καλάθια στον Μονέκε. Όμως η επίθεση δεν συνέχισε να λειτουργεί με τον Γουίλιαμς-Γκος να φέρει ευθύνη χάνοντας λέι-απ και κάνοντας εύκολα λάθη. Κάπως έτσι και μετά από αντιαθλητικό του Μπραζντέικις, βρήκε ρυθμό ο Μάρκους Χάουαρντ και το προβάδισμα επέστρεψε σε βάσκικα χέρια.

Ο Ολυμπιακός είχε την τύχη να πάρει το τρίτο φάουλ του Χάουαρντ πριν το ημίχρονο, την ώρα που επέστρεφε άρον άρον ο Κάνααν. Απόντως Χάουαρντ, ο Ρογκαβόπουλος πήρε προσπάθειες απέναντι στον Λαρεντζάκη αλλά αν και ξεκίνησε ζεστός δεν είχε ανάλογη συνέχεια. Οι ερυθρόλευκοι συνέχισαν να ακουμπούν την μπάλα στους δύο Σέρβους ψηλούς τους (Πετρούσεφ 8π. και Μιλουτίνοφ 6π.) και έτσι ελαχιστοποίησαν τη χασούρα στο κακό τους δεκάλεπτο. 

Πήρε διψήφιο προβάδισμα η Μπασκόνια, επιεικώς άθλιοι οι βασικοί του Ολυμπιακού

Με την έναρξη του δευτέρου μέρους ο Γουόκαπ συμπλήρωσε τρία φάουλ και άφησε τη θέση του στον Γουίλιαμς-Γκος. Ο Αμερικανός δημιουργούσε καλύτερα αλλά... δείλιαζε όταν ερχόταν η ώρα να επιτεθεί. Οι Βάσκοι έβρισκαν ψυχολογία με τον Ντίεθ να δημιουργεί ένα γρήγορο +6 (40-34). Ο Ολυμπιακός επέστρεψε μόνο για... να δει την Μπασκόνια να ξαναφεύγει.

Ο Χάουαρντ ήρθε ζεστός από τον πάγκο όπως και ο Μονέκε και έτσι το παιχνίδι ήταν για τα καλά στα χέρια της Μπασκόνια. Μόνο ο Κάνααν απειλούσε με συνέπεια αλλά με έναν παίκτη δεν γινόταν η δουλειά. Ο Κοστέλο έβαζε μέχρι και τρίποντο από τα... δέκα μέτρα και η αποστολή γινόταν ολοένα και δυσκολότερη με τη διαφορά να ανεβαίνει στο +10 (59-49).

Μόνο ο Πετρούσεφ και ο Μιλουτίνοφ διασώθηκαν από το "ναυάγιο"

Στο τέταρτο δεκάλεπτο τα πράγματα όχι απλώς δεν άλλαξαν, αλλά έγιναν ακόμα χειρότερα. Η αυτοπεποίθηση των ερυθρόλευκων είχε κλονιστεί ενώ αντίθετα αυτή του Μονέκε ήταν στα ύψη με τον Νιγηριανό να κάνει ότι θέλει στο παρκέ. Ο Κάνααν αντιμετωπίστηκε, ο Πίτερς έκανε το χειρότερο παιχνίδι του όπως και ο Φαλ.

Με τον Πετρούσεφ να επιστρέφει άρον άρον μαζί με τον Μιλουτίνοφ, οι ερυθρόλευκοι βρήκαν μικρές ανάσες. Όμως όποτε πλησίαζαν κοντά στο -10, οι Βάσκοι έβρισκαν ένα μεγάλο σουτ. Η άμυνα δεν ήταν σε επίπεδα Ολυμπιακού, αλλά η τραγική επίθεση δυστυχώς είναι κάτι... συνηθισμένο. Και έτσι ο Ολυμπιακός δεν θα δει μακριά φέτος.

Τα δεκάλεπτα: 14-17, 33-32, 59-49, 80-69