Ο ΠΑΟΚ πανηγυρίζει με το 2-2 της ΑΕΚ με τον Παναθηναϊκό στην "OPAP Arena" για τη 18η αγωνιστική της Super League, αφού ο "δικέφαλος του Βορρά" πέρασε ξανά πρώτος στη βαθμολογία, έστω κι αν... έχει συγκάτοικο την ομάδα του Φατίχ Τερίμ. 

Η επέμβαση του Φατίχ Τερίμ στον τρόπο άμυνας του Παναθηναϊκού, με την πρόδηλη επιθετικότητα και την πρώτη ζώνη ψηλά, αποδείχθηκε, στο πρώτο παιχνίδι με ικανό αντίπαλο, έχει τα ρίσκα της. Η εξοικείωση, το ήξερε και το είχε πει από τη συνέντευξη Τύπου του ο Τούρκος τεχνικός, θα ήταν χρονοβόρα. Ο Τερίμ είδε τους παίκτες του να κάνουν αυτό που τους ζητάει στο... περίπου: το πρέσινγκ στο 24' πήγε στο καλό, όχι επειδή ο Λιβάι... εξαφανίστηκε ανάμεσα στους δύο στόπερ, αλλά διότι ο Σιμάνσκι έμοιαζε να βρίσκεται σε φάση από τη δεκαετία του '80. Μάζεψε με το πάσο του την μπάλα και είχε όλο το χρόνο του κόσμου για να υπολογίσει τη μακρινή μεταβίβαση που θα έβγαζε τον... ασυγκράτητο επιθετικό του Τρινιντάντ και Τομπάγκο απέναντι στον Λοντίγκιν, κάτι που έδωσε το προβάδισμα στην ΑΕΚ. 



Το 1-0 ήταν, ακριβώς, το απότοκο της εκπαίδευσης των "πράσινων" σε έναν κατατί διαφορετικό, σε σχέση με την τακτική Γιοβάνοβιτς, τρόπο προσέγγισης του παιχνιδιού. 

Ωστόσο, αυτό που προέκυψε στη συνέχεια είναι ότι, συγχρόνως, αυτός έχει και τα καλά του, διότι ο Παναθηναϊκός αντέδρασε και η πίεση απέδιδε, προϊόντος του χρόνου, καρπούς. Τέτοια ήταν η εξισορρόπηση που, τουλάχιστον ως το τέλος του ημιχρόνου, το "τριφύλλι" ήταν η καλύτερη ομάδα στο γήπεδο, έβγαλε την περισσότερη ένταση και η ΑΕΚ οπισθοχώρησε, όχι απαραιτήτως από επιλογή. Αυτό αναδείχθηκε και ύστερα από το γκολ της ισοφάρισης, που ήρθε με δεύτερη κατοχή, αυτήν που επέτρεψε στον Κώτσιρα, κάτοχο του "ριμπάουντ" από στημένη φάση, να δώσει στον Χουάνκαρ, εκείνον να σεντράρει και τον Γέντβαϊ να ισοφαρίζει το ματς. 



ΑΕΚ-Παναθηναϊκός: Διαμαρτυρίες για πέναλτι στον Βέρμπιτς, VAR, ακυρωθέν γκολ και ανατροπή με Αράο 


Με αυτά και με αυτά, η ΑΕΚ δεν είχε τη δυνατότητα να κάνει παιχνίδι κατοχής, αφού κάθε χαμένη μπάλα σήμαινε απευθείας επίθεση του Παναθηναϊκού. Ο Βέρμπιτς είχε δύο προσπάθειες στο πρώτο ημίχρονο, στο 39' και το 41', που έφυγαν άουτ, όμως το δεύτερο άρχισε με σουτ του Σιμάνσκι που έφυγε λίγο άουτ, ενώ οι γηπεδούχοι ζήτησαν πέναλτι σε χέρι του Βαγιαννίδη, μάλιστα στο λογαριασμό της ΠΑΕ ΑΕΚ στην πλατφόρμα X γράφτηκε ότι η μπάλα χτύπησε στο χέρι του Βαγιαννίδη, με το διαιτητή Μοχάμεντ αλ-Χακίμ να δίνει συνέχεια στο παιχνίδι. Αυτό δεν ήταν η μοναδική φάση που ο διαιτητής βρέθηκε υπόλογος, καθώς λίγο αργότερα ο Παναθηναϊκός ζήτησε πέναλτι σε ανατροπή του Βέρμπιτς από τον Πινέδα στο 55', μία φάση στην οποία ο Μεξικανός μάλλον βρίσκει τον Σλοβένο πολύ χαμηλά, την ώρα που του κάνει την προσποίηση.



Η ΑΕΚ βρήκε γκολ που έμοιαζε πολύ με το πρώτο, όταν ο Τσούμπερ τροφοδότησε τον Λιβάι στο 59', πάλι στην πλάτη της άμυνας του Παναθηναϊκού, ο στράικερ της "Ένωσης", που μετά την επιστροφή του είναι ταύρος μαινόμενος, έχοντας σκοράρει στα έξι τελευταία παιχνίδια της Super League που έχει παίξει και σε επτά διαδοχικά, νίκησε τον Λοντίγκιν, αλλά ο VAR έδειξε ότι ο Σιμάνσκι είχε κάνει φάουλ στον Μπερνάρ. 



Ο Παναθηναϊκός, από εκεί και ύστερα, ήταν εκείνος που έψαξε το γκολ της νίκης. Ο Ιωαννίδης, που έκανε ακόμα μία εκπληκτική εμφάνιση, έχασε ευκαιρία με προβολή στο 63', αλλά λίγο αργότερα, στο 66', πάλι από στημένη φάση και εκτέλεση φάουλ του Μπερνάρ, ο Κώτσιρας έκανε την κεφαλιά-πάσα και ο Αράο με σουτ πέτυχε το τρίτο γκολ του με την πράσινη φανέλα και το πρώτο του με σουτ. Πρώτη ήταν και η εμφάνιση του Λημνιού με τη φανέλα του Παναθηναϊκού στο πρωτάθλημα. 





Η ΑΕΚ από εκείνο το σημείο και έπειτα έπρεπε να πιέσει, με τον Λιβάι να χάνει μια καλή ευκαιρία στο 77'. Η "Ένωση" εγκαταστάθηκε στα καρέ του Λοντίγκιν και στο 90+3' ο Λιβάι σούταρε και η μπάλα βρήκε το χέρι του Ζέκα. Ο διαιτητής τσέκαρε τη φάση στον VAR και έδωσε πέναλτι, το οποίο ήταν οφθαλμοφανές, με τον σκόρερ της ΑΕΚ να πετυχαίνει από την άσπρη βούλα το έβδομο φετινό γκολ του στη Super League. Η ΑΕΚ είχε την ευκαιρία να πετύχει μια απίστευτη ανατροπή, αλλά ο Λοντίγκιν απέκρουσε το σουτ του Μάνταλου και ο Βαγιαννίδης έκοψε το σουτ του Αραούχο. 



ΑΕΚ (Μ. Αλμέιδα): Στάνκοβιτς, Ρότα, Βίντα, Κάλενς, Σιντιμπέ, Σιμάνσκι (79' Γιόνσον), Πινέδα (62' Μάνταλος), Άμραμπατ (79' Ελίασον), Γκατσίνοβιτς (62' Αραούχο), Τσούμπερ (79' Πισάρο), Γκαρσία.
Παναθηναϊκός (Φ. Τερίμ): Λοντίγκιν, Βαγιαννίδης, Γεντβάι, Αράο, Χουάνκαρ (78' Μλαντένοβιτς), Κώτσιρας, Βιλένα, Μπερνάρ (78' Ζέκα), Μαντσίνι (74' Αϊτόρ), Βέρμπιτς (74' Λημνιός), Ιωαννίδης (86' Σπόραρ).